Categorieën
Strips

Dutch Comic Con komt eraan!

Wie van strips houdt in Nederland kan bijna ieder weekend wel ergens op een beurs terecht. Toch lijkt de Dutch Comic Con mij meer dan de gemiddelde beurs te gaan worden. Uiteraard ga ik daar een kijkje nemen.

In Eppo #6 staat een kort interview met organisator Ivan Lok. Het is zijn intentie dat Dutch Comic Con uitgroeit tot een evenement waar 100.000 bezoekers op af komen. Hij schat dat de eerste editie toch al 35.000 bezoekers zal trekken. ‘We doen iets unieks voor Nederland en alles en iedereen uit dit wereldje doet mee. Zelf hebben we veel beurzen bezocht, maar we waren er nooit tevreden over. Vandaar dat we naar de New York Comic Con zijn gegaan om te zien hoe het echt moet. Daar hebben wij nu een samenwerkingsverband mee. De Dutch Comic Con is precies hetzelfde van opzet, alleen kleiner,’ aldus Lok in Eppo. Dat belooft wat.

De aankondiging die ik van Dutch Comic Con binnenkreeg, is als volgt:

In het weekend van 28 en 29 maart wordt de Jaarbeurs Utrecht omgetoverd tot een waar popculture-paradijs voor liefhebbers van comics, films, games, stripboeken, boeken in het Young Adult-genre, cosplay, sciencefiction, fantasy, cartoons én alles wat daar afgelopen decennium uit is voortgekomen. Op Dutch Comic Con staat popcultuur in de breedste zin van het woord centraal.
Tijdens de beurs zijn er meet & greets met bekende acteurs, gerenommeerde tekenaars, beroemde cosplayers, de nieuwste films in een heuse bioscoop en mooie memorabilia zoals de originele General Lee uit The Dukes of Hazard, de DeLorean uit Back to the Future en de Batmobile uit 1966! Je kunt bovendien de laatste games uitproberen en er staat een enorme markt waar van alles te koop is van comics tot games en van figurines tot DVD’s.

Captain Holland.
Captain Holland.

Acteurs
Er komen diverse bekende film- en televisieacteurs naar Dutch Comic Con. De komst van acteurs, Giancarlo Esposito (Breaking Bad), Joseph Gatt (Game of Thrones), Osric Chau (Supernatural), Julian Glover (Game of Thrones), Michael Cudlitz (The Walking Dead), Costas Mandylor (Saw-films), Claudia Wells (Back to the Future), James Tolkan (Back to the Future) en Stanislav Janevski (Viktor Kruml in Harry Potter and The Goblet of Fire) zijn al bevestigd. Met alle acteurs kun je in Artist Alley op de foto en/of een handtekening laten zetten. Inmiddels heeft Ernie Hudson (Ghostbusters) laten weten dat hij niet naar Utrecht komt.

ghostbusters_poseren
Ghostbusters. Ernie Hudson (tweede van links).

Cosplay
Daarnaast komen ook bekende cosplayers van over de hele wereld naar Dutch Comic Con, zoals Elisa Lydia Mami, Enji Night, Giada Robin en Lux Briel. Op zowel zaterdag als zondag wordt een grote cosplaywedstrijd georganiseerd met een jury bestaande uit de nationale en internationale top van de cosplaywereld.

Tekenaars
Ook wereldberoemde strip- en comictekenaars zullen Dutch Comic Con met een bezoek sieren. Zo zijn o.a. Andrew Wildman en Joe Benitez aanwezig Verder zijn ook bekende tekenaars uit Nederland aanwezig. Bijvoorbeeld Romano Molenaar, tekenaar van Storm, The Darkness, Witchblade en Tomb Raider, is op Dutch Comic Con aanwezig om vragen te beantwoorden over zijn tekenkunst.

Eerder maakte ik deze video van Romano in actie tijdens de Batman-dag bij Henk vorig jaar:

Qua Nederlandse stripmakers zie ik op de site van Comic Con op dit moment vooral tekenaars uit de Eppo-stal staan.

Concerten
Zowel de horror- en hardcorepunkband Misfits als de band Cosmic Rays, met o.a. Engelse striptekenaar Charlie Adlard (The Walking Dead), zullen op zaterdagavond een spectaculair optreden verzorgen op de mainstage in de Jaarbeurs. Op zaterdag 28 maart sluit de beurs om 18:00 uur. Aansluitend vindt een avondvullend programma plaats op de mainstage tot 23:00 uur.

Tickets
Bezoekers kunnen kiezen uit een dagkaart of een weekendkaart. Met een weekendkaart heeft een bezoeker zowel op zaterdag als zondag toegang tot het terrein. Kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis onder begeleiding van een volwassene mee.
In de voorverkoop gelden onderstaande prijzen:

Dutch Comic Con – Day ticket zaterdag (alleen geldig op zaterdag 28 maart 2015) – € 17,50 Dutch Comic Con – Day ticket zondag (alleen geldig op zondag 29 maart 2015) – € 17,50 Dutch Comic Con – Weekend ticket (Dit ticket is het hele weekend geldig) – € 30,-
Op 28 en 29 maart kost een dagkaart € 20,- en een weekendkaart € 35,-.

Openingstijden beurs:
Zaterdag 28 maart: 10:00 tot 18:00 uur. Het avondprogramma vindt plaats van 18:00 tot 23:00 uur. Zondag 29 maart: 10:00 tot 17:00 uur
Locatie: Jaarbeurs Utrecht

Check voor de laatste updates en het volledige programma de site van Dutch Comic Con.

En? Ga jij naar de Dutch Comic Con?

UPDATE Vrijdag 27 maart: Er is nogal wat gerommel in de programmering en sommige gasten komen niet meer. Check voor het laatste nieuws de facebookpagina van Dutch Comic Con.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

16 reacties op “Dutch Comic Con komt eraan!”

Ik ga zeker naar Dutch Comic Con. Ik ben sinds kort begonnen met het lezen van comics, maar vindt dit geweldig en ben heel benieuwd hoe het gaat worden.

En de(een) Ecto-1 is er ook!!

Heb een kaartje gehad voor mijn verjaardag, ga de zondag, woon op een steenworp afstand 🙂

Euh, ik hoor allemaal rare dingen over dcc, met gasten die wel/niet/wel/niet komen. Daar wil je toch niet heen? Krijg rare vibes van dat gedoe. Lijkt me supertof, dat wel, maar vind het allemaal een beetje te negatief worden.

@David: Ja die berichten heb ik ook gehoord en gelezen. Er zijn inderdaad een paar stripmakers die hebben afgezegd om verschillende redenen, maar voor zover ik weet gaat het event gewoon door. Er is ook een bericht naar buiten gebracht waarbij enkele zakelijke dingen over de organisator naar buiten zijn gebracht, maar het is altijd lastig om bij dat soort dingen te achterhalen wat ervan waar is. Er wordt ook veel geroddeld. Ik ga sowieso heen want dit soort beurzen bezoeken is mijn werk. Ik heb een interviewafspraak staan en vind het daarbij erg leuk om stripliefhebbers die ik online ken eens in het echt te spreken.

Er klopt geen hout meer van. In dit artikel staan gasten genoemd die gewoon niet meer komen. Er zijn al minstens vier dealers die af hebben gezegd en de Bumblebee-auto schijnt ook niet meer te komen. Wanneer worden mensen eens wakker? Geef je geld niet uit aan oplichters en die eigenaar van DCC heeft ‘oplichter’ op z’n voorhoofd staan. Kijk maar eens naar het gedoe rond zijn webwinkel Comic Toys. Eén en al drama.

Ernie Hudson komt niet. Niet dat ik in de rij was gaan staan voor een dure handtekening. Ben benieuwd verder, hoeveel anders het zal zijn als bv de stripbeurs in Breda.

@Daan: Waar heb je dat gehoord van Hudson? Hij staat op de site van DCC nog vrolijk te lachen… Het wordt wel een beetje een soap zo…

eigenaar van DCC heeft nog een hoop schulden open staan van zijn vorige bedrijf. Acteurs krijgen nog steeds geld van hem. Ik ben 1 van de velen die nog geld van hem krijgen van zijn vorige bedrijf wat hij weigert op te lossen, hij gooit enkel met mooie verhalen die niet waar zijn om telkens weer tijd te rekken. er is een groep acteurs uit de US die hij niet kan krijgen omdat ze dezelfde agentschap hebben en niet meer zaken doen met ivan vanwege zijn beroerde of geen betalingen…… ga een spitten je zult veel vinden

Reacties zijn gesloten.