Categorieën
Bloggen

Blogvraag: Is het beter als alleen professionals zouden bloggen?

Via mijn Tumblr-blog kreeg ik de volgende vraag binnen, gesteld door een student van de HU die de opleiding journalistiek doet:

Ik ga een visie schrijven en het leek mij interessant om het te hebben over de kwaliteit van blogs, dat die beter zou zijn als alleen professionele mensen blogs zouden runnen. Mensen met een journalistieke achtergrond bijvoorbeeld. Ik ben zelf voor en tegen, maar ik wil echter graag uw mening weten. Bent u het hier mee eens of juist niet? Waarom? Ik hoor het graag, alvast bedankt!

Een interessante vraag, vandaar dat ik het antwoord in deze blogpost geef.

Nee, ik vind niet dat het beter zou zijn als alleen professionals een blog zouden runnen. In tegendeel. Professionals hebben vaak al een plek om hun stem te laten horen, namelijk ‘officiële’ media als kranten, televisie en radio. Een van de sterke punten van bloggen is dat iedereen via dit medium kan publiceren. Professionals, amateurs, iedereen die iets kwijt wil of moet. En dat geeft een enorme vrijheid. Die moet je niet willen inperken. Dankzij de software is het vrij eenvoudig om een blog te beginnen en wie er niet voor kan betalen, kan op gratis software als blogger of wordpress publiceren. Dit geeft iedereen de kans zijn foto’s, gedachtes, verhalen, anekdotes of misstanden te delen.

Kwaliteit is een lastig begrip om te duiden en of iets kwaliteit heeft is deels afhankelijk van de blogbezoeker. Die moet zelf oordelen of hij de informatie betrouwbaar vindt en of deze informatie voor hem of haar relevant is.

Laat ik strips als voorbeeld nemen, want daar hou ik me als journalist professioneel mee bezig. Ik vind het heel tof als liefhebbers van het medium een blog beginnen om erover te schrijven. Dit enthousiasme brengt anderen hopelijk ook over de streep om strips te gaan lezen.

Of, een serieuzer voorbeeld: burgers die blogs gebruiken om uit oorlogsgebieden te rapporteren. Dat zijn wellicht geen professionele journalisten, maar wat ze publiceren kan van onschatbare waarde zijn.

Een laatste voorbeeld: mensen die een wijkblog beginnen en zo buurtbewoners dichter bij elkaar brengen en allerlei projecten in de wijk opstarten. Dat kunnen dan niet professionele schrijvers, journalisten of fotografen zijn, ze produceren een waardevol, kwaliteitsblog.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

7 reacties op “Blogvraag: Is het beter als alleen professionals zouden bloggen?”

Heel erg bedankt voor het (snelle) beantwoorden! Met ook een aantal inzichten waar ik zelf nog niet aan gedacht had. Super!

Maar is het niet zo dat juist die mensen met een journalistieke achtergrond enorm veel baat kunnen hebben bij het onderhouden van een blog? Door alle vrijheid en controle die je er hebt, kun je immers met een blog het perfecte visitekaartje maken voor potentiële opdrachtgevers.

@Tom: Natuurlijk, maar ik zeg ook niet dat professionals niet moeten bloggen. Ik zeg alleen dat bloggen niet alleen voor professionals weggelegd moet zijn. Iedereen moet kunnen bloggen.

Het mooie van blogs vind ik de diversiteit en de vrijheid die het geeft. Ook voor professionals je kan je focus leggen op een punt dat jezelf heel erg interesseert maar waarschijnlijk te weinig draagvlak heeft voor een groot publiek en de gevestigde media, spiderman bijvoorbeeld 😉

Voor de huis tuin en keuken blogger is het evengoed de vrijheid om alles te delen en juist door het open karakter toch een publiek te vinden hoe klein ook.

Een blog is een dagboek, een speeltuin, een plek om te leren, fouten te maken en op je bek te gaan, jezelf te zijn, dit vrije karakter moet je niet de mond willen snoeren door enkel professionals neer te zetten. Hoe saai zou dat zijn?

Professionalisering van blogs uit zich vaak ook in vercommercialisering ervan, duizenden professionele beauty, gadget of andere ‘niche’ bloggers die niets anders doen dan betaald producten promoten.

Laat blogs alsjeblieft over aan de bloggers, professional of niet, juist die professionals die vanuit hun hart bloggen en op hun webstek hun eigen ding durven te doen inspireren weer anderen om ook te gaan bloggen.

Ik kan me deze vraag maar amper voorstellen. Bloggen is juist uitgevonden als het DIY alternatief voor de media waar professionals bepalen wat goed is voor ons om te consumeren. Net zoals punk ooit het antwoord was op saaie eeuwigdurende symfonische rockmuziek met gitaar- en drumsolo’s van een half uur, zo is bloggen het antwoord op de krant, het tijdschrift en de TV. We bloggen omdat we het zelf willen doen en het niet meer aan anderen willen overlaten.

Reacties zijn gesloten.