Spokenuur van Thijs Desmet wint Plastieken Plunk 2014

Spokenuur van Thijs Desmet wint Plastieken Plunk 2014. De publieksprijs was voor Na zondag was het opnieuw maandag van Bram Algoed. Dat werd dit weekend bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Pépé Soirée.

Eerste pagina van Spokenuur.

Eerste pagina van Spokenuur

De Plastieken Plunk is een van de sympathiekste prijzen voor het Nederlandstalig beeldverhaal en wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste korte strip. De winnaar gaat naar huis met 250 euro en het door Luc Cromheecke zelfgeknede beeldje van De Plastieken Plunk. De publiekswinnaar krijgt 50 euro, maar natuurlijk ook een eervolle vermelding. Zoals Peter Moerenhout van de Plunk-organisatie aangaf: ‘Normaal gezien is zo’n publieksprijs voor de persoon met het meeste Facebook vriendjes maar Bram Algoed heeft zelfs geen Facebook-pagina. Faut le faire!’ Ook in tijden van Facebook kun je dus nog winnen zonder likes te hoeven scoren.

 

Eerste pagina van Na zondag was het opnieuw maandag.

Eerste pagina van Na zondag was het opnieuw maandag.

Persoonlijk vond ik de strip van Algoed iets interessanter dan de winnaar dit jaar, maar beide strips zijn het lezen waard. De jury bestond uit Tonio van Vugt, Kim Duchateau en Sébastien Conard.

Check hier de foto’s en video van de uitreiking.

Tags: , , , , ,

7 Responses to “Spokenuur van Thijs Desmet wint Plastieken Plunk 2014”

 1. Frank says:

  Het sappelen blijft troef in stripland; 250 euro…

  • @Frank: Eens, maar het kan nog erger, want aan de Stripschapprijs, een oeuvreprijs nota bene, is helemaal geen geldbedrag verbonden!

 2. Frank says:

  Haha, je zal hem maar winnen. 🙁
  Maar, de ‘eer’ is natuurlijk ook heel mooi.

  • @Frank: ja, wat geld betreft heb je meer aan andere prijzen. Toch, zo’n stripschapprijs levert wel vaak publiciteit op voor de tekenaar.

 3. Frank says:

  Ach ja publiciteit. Daar heb je in de stripwereld toch ook niet heel veel aan.
  Ik bedoel, vergeleken met de literaire wereld in Nederland is er een wereld van verschil.
  PC Hooft-prijs: € 60.000
  AKO Literatuurprijs: € 50.000
  Libris Literatuur Prijs: € 50.000
  Constantijn Huygens-prijs: € 10.000
  NS Publieksprijs: € 7.500

  en ik som nog lang niet alles op.

  Oh ja, de Marten Toonderprijs is in 2013 afgeschaft. Er was wel een schoon bedrag mee te verdienen van maar liefs € 25.000.

  Het lijkt er dus op in Nederland dat je maar beter de tekeningetjes weg kan laten en het verhaal moet schrijven (want toch serieuzer dan strips?).

  • Ja dat is nogal een verschil. Je hebt hier dan nog de Willy Vandersteenprijs voor 5.000 euro en de debuutprijs voor 1.000, maar staat inderdaad niet in verhouding.

 4. […] Spokenuur van Thijs Desmet was vorig jaar de winnaar trouwens. […]