Categorieën
Spidey's web Strips

Spideys web: Mark Bagleys Spider-Man

In Breda staat een heuse Spider-Man muur gebaseerd op een illustratie van Mark Bagley die heel veel Spider-Man comics heeft getekend.

Misschien komt het door de prachtige stripmuren die ik recent in Brussel zag, maar mijn oog valt de laatste dagen wat meer voorgevels en buitenmuren van panden. Toen ik zaterdag de trein uitkwam om naar Stripfestival Breda te lopen, zag ik deze Spider-Man muur:

Spider-Man Muur in de Meerten Verhoffstraat, Breda. Foto: Michael Minneboo.
Spider-Man Muur in de Meerten Verhoffstraat, Breda. Foto: Michael Minneboo.

De illustratie is gemaakt door Mark Bagley, die heel veel Spider-Man comics heeft getekend. Hij had een aanzienlijke run in Amazing Spider-Man, maar de meeste lezers kennen zijn werk waarschijnlijk van Ultimate Spider-Man waar hij nummer 1 t/m 111 achter elkaar tekende. Later deed hij nog een paar nummers van deze reeks.

Mark Bagley's Spider-Man. Bron: Mycomicshop.com.
Mark Bagley’s Spider-Man. Bron: Mycomicshop.com.

Hoewel het expressief is en hij in actie een aardige Spider-Man neerzet, ben ik nooit echt een groot fan geweest van Bagleys werk. Vooral in de vroege nummers van Ultimate Spider-Man recyclede hij zijn eigen plaatjes, dikwijls op dezelfde pagina in dialoogscènes. Ik heb dat altijd een cheap shot gevonden, saai om naar te kijken en bovendien een gemiste kans: juist in lange dialoogscènes kunnen kleine nuances in gezichtsexpressies een wereld van verschil maken. Bekijk deze pagina maar eens uit Ultimate Spider-Man #8. De scene waarin Peter voor het eerst foto’s verkoopt aan J. Jonah Jameson:

USM-8-jamesonIn Ultimate Spider-Man #13 vertelt Peter aan Mary Jane dat hij Spider-Man is. In deze pagina is de opbouw naar de grote onthulling. Maar liefst drie keer dezelfde tekening van Mary Jane…. Pfffff… lang leve photoshop moet Bagley gedacht hebben. Zo is het makkelijker een deadline halen. De rest van de comic is niet veel beter.

usm_03_maryjaneDat gezegd hebbende, de losstaande tekeningen van Spidey van Bagley zijn meer de moeite waard, zoals de afbeelding die op de muur in de Meerten Verhoffstraat. Misschien moet hij zich beperken tot covers en pin-ups.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Spideys web: Mark Bagleys Spider-Man”

Dat beeld is wel heel vertrouwd, ben er jarenlang dagelijks langs gereden 🙂
Ook leuk om eens te ondernemen en onderzoeken, hoeveel stripmuren telt Nederland eigenlijk?

@Daan: Hé, da’s grappig. Ik zag het zaterdag voor het eerst. Wat je vraag betreft: weinig. Ik weet een Eric de Noorman van Kresse in Arnhem. Daar heb ik ook ergens een foto van. http://dailywebhead.blogspot.nl/search/label/Arnhem Zoals je ziet is dat meer een doek op een muur dan een stripmuur. Die Spider-Man is volgens mij ook geen officiële muur. De oorsprong ervan heb ik (nog) niet kunnen achterhalen, maar wellicht dat er weer reacties op dit stukje komen, net als bij de Spider-Cow.

@Daan: Oeh, da’s wel een lelijke stripmuur. En speciaal gemaakt ivm voetbal voor de muur, dus niet een muur met daarop een bekend stripfiguur. Anders dus dan die mooie muren in Brussel.

Reacties zijn gesloten.