Gone Girl: Elk huisje heeft zijn kruisje

Zondagavond in The Movies Gone Girl van David Fincher gekeken. Misschien iets minder overrompelend dan zijn Zodiac, is deze thriller toch zeer goed te genieten.

gone-girl-movie-screenshot-nick-amy-missing-poster

Niet in de laatste plaats door fantastisch spel van acteurs als Ben Affleck, Rosamund Pike en Carrie Coon. Deze laatste actrice had ik nog nooit gezien. Eerst dacht ik dat ze dezelfde was die Mallory Keaton uit de sitcom Family Ties speelde, maar dat bleek Justine Bateman te zijn. (Die trouwens een Tumblr-blog bijhoudt over haar studie. Ze is 48 en zit weer in de schoolbanken.)

Coon is een nieuwe ontdekking. Ze speelt de tweelingzus van Nick Dunne (Affleck). Dunnes vrouw (Pike) wordt vermist op de dag dat ze precies vijf jaar zijn getrouwd. Eerst denkt men aan een ontvoering, dan aan moord. Terwijl het onderzoek van de politie vordert, lijkt Nick niet zo onschuldig als dat men in eerste instantie dacht.

Carrie Coon.
Carrie Coon.
gone-girl-movie-screenshot-carrie-coon

Anyway, Coon krijgt misschien wel een Oscar voor beste bijrol volgend jaar. Ze is erg goed en speelt de sympathieke zus met veel intensiteit. Eigenlijk vind ik haar sexyer dan Rosamund Pike die net als in de Bond-film Die Another Day een ijskoningin speelt. Al doet ze dat wel heel overtuigend. Ze is een ijskoude tante in Gone Girl.

gone-girl-movie-screenshot-rosamund-pike-bath
gone-girl-movie-screenshot-rosamund-pike

De film blijft tot het eind toe spannend en is, behalve thriller, een aardige satire op de Amerikaanse media, want die duiken bovenop de verdwijning. Alle lenzen zijn gericht op Nick en zijn familie. Meningen worden gevormd en veranderd op basis van de kleinste details. Als je te lang over de plot nadenkt ontdek je hier en daar wel wat twists die op het vlak van geloofwaardigheid wat vragen oproepen, maar door de vaart en het overtuigende acteerspel, suis je daar wel overheen. Overigens heeft Tyler Perry een heerlijke rol als sluwe mediagenieke advocaat. En ook duikt Patrick (Almost Famous) Fugit op als politieagent.

gone-girl-movie-screenshot-tanner-bolt
Tyler Perry.
gone-girl-movie-screenshot-detectives-rhonda-and-jim
Affleck, Patrick Fugit en Kim Dickens.

Alle screenshots zijn afkomstig van turntherightcorner.com.

Waarom de rubriek Frames?
De verhalen die we lezen en zien maken net zo goed deel uit van onze levensloop als de gebeurtenissen die we in reallife meemaken. In de rubriek Frames verzamel ik stills uit de films die ik heb gezien om zo die herinneringen te kunnen bewaren en koesteren.

Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

 • Elsbeth ,

  Hier wil ik heel graag heen! Barney van How I Met Your Mother zit er ook in toch?

  • Michael Minneboo ,

   @Elsbeth: Klopt, Neil Patrick Harris speelt ook een rol in de film.

  • Marco Raaphorst ,

   Ik vond de score interessant. Maar het script vond ik wel erg matig en Rosamund Pike niet al te goed spelen. De scenes waar ze onder het bloed zit en niemand dat bloed weghaalt vond ik bijzonder ongeloofwaardig. Maar veel scenes in de tweede helft waren slecht geacteerd en met een zwak script vond ik. Dat had toch wel een tandje spannender gekund. Maar goeds, na Breaking Bad vind ik bijna niets meer goed…

   • Michael Minneboo ,

    @Marco: Dat ze met bloedspatten en al gewoon naar huis wordt gestuurd nadat ze in het ziekenhuis is geweest, vond ik ook vreemd.