Categorieën
Mike's notities

Vijf jaar Amsterdam: Mijn favoriete hangplekken

Maandag 1 september 2014 woon ik precies vijf jaar samen met Linda. Dat betekent dat ik ook vijf jaar in Amsterdam woon.

Amsterdam kan soms prachtig zijn. De grachten in het centrum zijn zeer pittoresk en ik geniet altijd van de prachtige zestiende en zeventiende-eeuwse panden langs het water. Voor een journalist gespecialiseerd in strips is het handig om in Mokum te wonen. Er zijn een paar goede stripwinkels hier en veel Nederlandse stripmakers wonen in de stad. Daarbij is in Amsterdam op cultureel gebied altijd wat te doen. Zoveel zelfs dat het vaak moeilijk een keuze maken is en ik de avond op de bank thuis met een boek doorbreng. Maar als je iets wilt doen, is dat vaak om de hoek.

Amsterdam is sowieso een fijne stad om doorheen te lopen. Goed, het centrum is in de zomer na 11 uur overgenomen door toeristen, maar wie de stille straatjes kent of buiten het centrum blijft, kan goed te voet door de straten lopen. Uiteraard zijn er genoeg problemen in de hoofdstad te noemen, maar dat doe ik nu even niet.

Het Westerpark
Het Westerpark

Mijn favoriete hangplekken in Amsterdam van de afgelopen vijf jaar zijn:

De Balie: perfect om met mensen af te spreken, want centraal en er is (bijna) altijd plek. En ze hebben lekkere croissants.

De Bekeerde Suster: Beste hamburgers in town. En die frieten… Hmmmmm!

Het Westerpark en het Westergasfabriekterrein: Tegenover mijn huis. Perfect om rond te wandelen en de drukte van de stad achter je te laten. En, heel veel gezellige konijntjes. Voorheen woonden we vlakbij het Vondelpark. Daar kwam ik vroeger graag, maar eigenlijk heeft nu het Westerpark mijn voorkeur. Want, minder toeristen, dus minder druk. Nu moeten ze alleen die vaste groep zwervers nog ergens anders plaatsen en dan is het park perfect. Ook kom ik graag in het Ketelhuis voor een goede koffie verkeerd.

The American Book Center: Prima winkel voor wie van heel veel boeken houdt en een heel goede stripafdeling vol met comics. Wil je de belangrijkste Batman-comics kopen? Aan Spider-Man beginnen of klassieke graphic novels? Die vind je hier.

Eye: Zo’n beetje alle belangrijke filmfestivals in Amsterdam worden hier gehouden. Voor KLIK! en Imagine kom ik er dus. En vaak ook tussendoor, want als filmwetenschapper voel ik me in het Filmmuseum thuis.

Stripwinkel Lambiek: Bijna alle striphappenings zijn hier en de koffie staat altijd voor je klaar. Al kom ik ook graag in Het Beeldverhaal.

Dit zijn zo uit mijn hoofd, mijn favoriete plekken in Amsterdam. Wat zijn die van jou in Amsterdam of je eigen woonplaats?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

9 reacties op “Vijf jaar Amsterdam: Mijn favoriete hangplekken”

In Den Haag zit ik graag bij 2005, een krantje lezen, koffie (nu veel meer thee) erbij. de lunches zijn mega goedkoop en o zo lekker. vooral de hamburger is een aanrader! Verder zit ik graag bij Zeta of September (Grote Markt) en als ik buitenshuis wil/moet werken zit ik meestal bij Green Bean. Als ik naar het fotomuseum wil (waar ik graag heen ga) dan eet ik bij GEM (café ernaast) graag een portie bitterballen. Die zijn daar het lekkerst!

Genoeg onbekende plekken voor mij om de volgende keer als ik Den Haag ben met juliie af te spreken. Doen we weer eens wat anders dan Dudok 🙂

De lekkerste burgers in Amsterdam? Burger Bar en Burgermeester.

Goede hangplekken: de Engelse boekwinkel bij de Nieuwmarkt. Proeflokaal de Prael; In de Wildeman, Arendsnest, Beer Temple.

En Lambiek natuurlijk.

Leuk! Goede tips! Ik vind in Utrecht in mijn buurt Koffie & Ik en Buurten in de fabriek heel leuk. Ik vind utrecht-west sowieso steeds leuker worden. Park Oog in Al en de kanaalweg vind ik zo mooi! En in het centrum / bij het centrum is de Oosterkade nu heel leuk, al kom ik daar niet vaak want niet in de buurt. De Drieharingstraat, bij Vredenburg, heeft leuke restaurantjes zoals Firma Pickles (hamburgers!). En het nieuwe Tivoli Vredenburg is toch wel heel mooi geworden. Het tuintje achter het conservatorium op de Mariaplaats is ook een leuke, rustige hangplek.

Howdy Michael,

Goede lijst, ik kan me er ook wel in vinden. Bij deze een aantal van mijn favoriete plekken:
De Nieuwe Anita is nog steeds mijn favoriete huiskamer away from home, elke maandag ben ik er wel te vinden voor de filmavond en andere feestjes zijn ook vaak de moeite waard. Kriterion is een fijne plek om te werken, te hangen, af te spreken en films te kijken.
De Filmhallen is vooral fijn omdat het lekker dicht bij mijn huis ligt en ik met Cineville gemakkelijk spontaan filmpjes kan pakken als ik er zin in heb.
De Vondelbunker is de culturele vrijplaats die Amsterdam nodig heeft waar ik ook met veel plezier dingen organiseer en host.
De Ruimte is een prachtige plek in Noord waar je je midden in de natuur waant, met lekkere biertjes, heerlijk eten, sympathieke heren achter de bar en een relaxte vibe.

Binnenkort maar weer eens één op één afspreken?

Ha Luuk,
Bedankt voor je lijstje hangplekken. Altijd leuk om te lezen waar je uithangt. Ik ben in Kriterion al lang niet meer geweest. Komt vooral omdat de filmfestivals van Amsterdam (allemaal?) naar Eye zijn verhuisd. Binnenkort één op één afspreken lijkt me een goed plan!

[…] en Van de Pol was, zag ik de stad dus als nooit tevoren. Dat komt deels denk ik omdat ik al weer zes jaar in Amsterdam woon en de afstand in tijd dus ook een frisse blik op de stad gunt, alsof het cachegeheugen van mijn […]

Reacties zijn gesloten.