Categorie├źn
Minneboo leest Strips

Minneboo leest: Ghost

Terug uit de hel probeert Ghost samen met twee paranormale onderzoekers de demonen die onze dimensie infecteren te bestrijden.

ghost_7_coverAlles lezen wat er op stripgebied uitkomt is welhaast onmogelijk. Vooral voor wie zich bezighoudt met Amerikaanse comics. In de keuze uit tientallen titels die per maand uitkomen, laat ik me soms leiden door een cover die opvalt, zoals het geval was vanmorgen toen ik de cover van Ghost #7 zag staan, getekend door Jenny Frison, bij een interview met Axel Alonso waarin hij de nieuwe projecten van Marvel promoot.

Ghost ziet eruit als een mysterieuze dame, gekleed in het wit. Een intrigerend beeld. Dus deel 1 van de serie maar even opengeslagen.

Ghost draait om journalist Elisa Cameron. Jaren geleden ontdekte ze dat de burgemeester van Chicago een demon was die zijn mededemonen plaatste in de lichamen van belangrijke lui in de stad. De burgemeester verbande Elisa naar de helse dimensie waar de demonen wachtten om de aarde te veroveren. Met hulp van twee paranormale onderzoekers kwam Elisa weer in onze dimensie terecht, maar nu als levende geest met een versnipperd geheugen. Samen met de twee onderzoekers wist ze de demon uit de burgemeester te halen, die vervolgens een nieuw lichaam vond om in te wonen: Doctor October. Ghost vormt nu samen met de onderzoekers, Vaughn Barnes en Tommy Byers, een team dat jaagt op de overgebleven demonen.

Ghost is dus een demonbuster geworden. Ze heeft natuurlijk speciale gaven: ze kan teleporteren en ontastbaar worden. Die laatste eigenschap weten de schrijvers soms op grappige wijze te benutten:

Ghost-001-actiescene

Deze Ghost-reeks, geschreven door Kelly Sue DeConnick en Chris Sebela is niet de eerste serie over dit stripfiguur. Het eerste optreden van Ghost dateert alweer uit 1993 in Comics’ Greatest World. Ze is een creatie van Eric Luke. Sindsdien zijn er meerdere series over haar verschenen en deze is dus de vierde. Ghost #1 kwam eind 2013 uit.

Ghost-001-demonIk vind het een onderhoudend verhaal en het tekenwerk van Ryan Sook zeer effectief. Hoewel het idee van vrouwen met paranormale eigenschappen niet heel nieuw is, vind ik het fijn dat er steeds meer interessante comics verschijnen met vrouwen in de hoofdrol. (Deze week kwam ook het eerste deel van Storm van de X-Men uit, om maar een voorbeeld te geven.) Het lijkt wel over de Amerikaanse uitgevers eindelijk inzien dat ook vrouwen een goed betalende doelgroep voor strips kunnen zijn. DeConnick schrijft wel vaker sterke vrouwen als hoofdpersonage, getuige de western Pretty Deadly die ik recent voor de ABC recenseerde. Samen met Sebela zorgt ze ervoor dat het verhaal lekker op gang blijft en doorspekt ze de actie met gevatte dialogen. Dat de twee onderzoekers wat bleekjes afsteken bij Ghost moeten we de schrijvers maar vergeven. Wie weet wat we in de komende deeltjes nog over hen te weten komen.

Het idee dat Cameron tijdens haar kruistocht tegen de demonen probeert zo veel mogelijk over haar verleden te weten te komen is intrigerend, evenals het hoe en waarom van de demonen. Uiteraard wordt er in dit eerste nummer niet al te veel over verteld en als nieuwe lezer zit ik dus met behoorlijk wat vragen. Geen probleem, want hierdoor krijg ik alleen maar zin om verder te lezen. Gelukkig liggen er nog minstens zes delen op me te wachten.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.