Categorieรซn
Strips

Action Comics #1 levert 3,2 miljoen dollar op

Het exemplaar van Action Comics #1 dat ter veiling werd aangeboden op eBay heeft zondag 24 augustus een recordbedrag van 3,2 miljoen dollar opgebracht. Dat is het hoogste bedrag dat ooit voor een exemplaar voor het eerste Superman-verhaal is neergeteld.

action_comics_1Sterker nog: er is nog nooit zo veel geld neergelegd voor een comic. $3,207,852 dollar (2,4 miljoen euro) kostte het kleinood waarmee het Superheldengenre begonnen is. Ik had van tevoren geschat dat het bedrag wel tot 3 miljoen dollar kon oplopen, dus zat ik er niet ver naast.

Recent mocht ik bij Met het oog op morgen van alles over dit bijzondere exemplaar vertellen, want het was in een zeer goede staat. Het kreeg een CGC grade van 9.0. (10 is het hoogst mogelijke.) De verkoper Darren Adams vertelde dat de eerste eigenaar de comic in 1938 van het rek kocht en goed bewaarde. Adams was zelf de vierde eigenaar van deze comic en hij bewaarde hem in een speciale kluis met klimaatcontrole. Wat maar weer bevestigt dat strips die heel veel geld waard zijn nooit worden gelezen en waarom ik eigenlijk geen fan ben van het handelen in vintage strips.

Metropolis/ComicConnect kochten het exemplaar. Dit zijn erkende dealers van vintage comics.

Een exemplaar in bijna net zo’n goede staat als deze, was de comic die Nicholas Cage verkocht in 2011 en 2,16 miljoen dollar opbracht.

Lees meer over de veiling op: Comic Book Resources en over de geschiedenis van Superman heeft de site BrainFreeze.be een aardige post.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Action Comics #1 levert 3,2 miljoen dollar op”

Wat is inderdaad de waarde nog als je er niet van kan genieten? Als investering op zich wel een aardige als je er 50% rendement in drie jaar tijd uit kan halen zoals in dit geval, maar eeuwig zonde dat het in een kluis moet blijven, zeker voor een product dat redelijk massaal op de markt is gebracht, het zou unieker zijn als het originele tekeningen waren waarvan er dus ook maar 1 exemplaar van is. En ook daarvan zou deze beter tot zijn recht komen ergens aan een muur om te bewonderen. Ik las en lees mijn strips kapot en zover dat niet gelukt is nemen mijn dochters die taak gretig van mij over, die zijn hoe bijzonder dan ook, over een aantal jaar niets meer waard ๐Ÿ™‚

@Daan: Ik zou er wel voor zijn als een stripmuseum bijvoorbeeld zo’n Action Comics #1 zou aanschaffen zodat deze tentoongesteld kan worden. Overigens doet het me goed te horen dat je dochters ook strips lezen. Als kids ook strips blijven lezen, dan is er nog hoop voor het beeldverhaal ๐Ÿ™‚

Iemand had me net overboden… ๐Ÿ˜‰
Serieus, ik vind ook de beste comics zijn de comics die helemaal zijn stukgelezen en waarvan je de pindakaas vlekken nog ziet zitten! ๐Ÿ˜‰ Ooit was ik wel zo’n verzamelaar baggen en boarden in acid free zakjes in de beruchtte “white comic boxes”. Ik heb dat oa. gedaan met Uncanny X-Men vanaf #150 tot ik ergens rond #300 zat ofzo en dacht: “Laat maar!” Het kost veel geld en eigenlijk verstik je de comics! ๐Ÿ˜‰ Ze vergelen toch.
Iemand die ooit chemie heeft gestudeerd legde me dat uit. Tenzij je ze natuurlijk meteen van de drukker airpressed verzegeld.
Ik heb ze toen maar dubbel gekocht op beter papier als Marvel Masterworks hardcover. ๐Ÿ˜€

“Iemand had me net overbodenโ€ฆ ” Ha!Ha! Nou ja, volgende keer beter ๐Ÿ˜‰

Ik ben zelf altijd meer een fan geweest van trades omdat je het verhaal dan in een keer kunt lezen. Dat bevalt me beter, want ik ben nogal ongeduldig. Een comic per maand schiet niet op. Van die Marvel Masterworks ben ik dan ook erg fan. Zolang ik ze ergens in de aanbieding kan kopen want de 50 dollar die ze doorgaans kosten vind ik wel weer te veel voor 10 herdrukte comics en een annual. Wel interessant om te horen dat strips dus toch langzaam vergelen, wat je er ook aan probeert te doen. Airpressed lijkt me niet fijn, want erg lastig lezen ๐Ÿ™‚

Reacties zijn gesloten.