Categorie├źn
Strips

Praten over Superman bij Met het oog op morgen

Zo nu en dan duikt er weer eens een Action Comics #1 op. Een belangrijke comic, want hierin staat het allereerste Superman-verhaal. Een exemplaar dat in bijzonder goede staat verkeerd wordt nu via eBay aangeboden.

action_comics_1Vrijdag 15 augustus was ik te gast bij het programma Met het oog op morgen om over deze unieke strip te praten. Er zijn indertijd maar 200.000 exemplaren van Action Comics #1 gedrukt. Hoeveel er nog van over zijn is niet bekend. De schattingen lopen uiteen van 40 tot 100 exemplaren. Het exemplaar dat op eBay wordt aangeboden verkeerd in zeer goede staat. Deze staat wordt aangegeven met een cijfer van 1 tot 10 en volgens de experts is dit exemplaar een 9. Men verwacht dat de strip dan ook veel zal opbrengen. Een exemplaar in nieuwe staat bracht in december 2011 ruim 2,1 miljoen dollar op (1,6 miljoen euro).

Action Comics #1 kwam uit in april 1938 (met coverdatum juni) en is dus 76 jaar oud. Het verhaal stelde Jerry Siegel en Joe Simon, Supermans vaders, samen uit een reeks krantenstrips die ze hadden gemaakt maar die ze niet aan de kranten konden slijten. Toen de uitgeverij die later DC Comics ging heten wel interesse toonde, hadden de twee stripmakers maar een paar dagen om met een verhaal van 13 pagina’s te komen, dus gebruikte ze het eerder gemaakte materiaal en maakte daar een strip van. In de eerste strip neemt Superman het op tegen normale stervelingen: een man die zijn vrouw slaat, een corrupte politicus en onverlaten die Lois Lane ontvoeren. Ook was hij lang niet zo sterk als dat hij later werd. Hij kan in het begin bijvoorbeeld nog niet vliegen. Wel kan Superman over wolkenkrabbers springen. Superman nam het op tegen sociale misstanden zoals louche huurbazen en krotwoningen. Hij was een held van het volk, een socialistische held zou je kunnen zeggen, die het opnam voor de kleine man. Echt iemand die ze in de depressiejaren nodig hadden.

Terugluisteren
Het doet me goed dat een serieus, journalistiek programma als Met het oog op morgen ook aandacht voor strips heeft. Ik vind het altijd erg fijn als men mij vraagt om een striponderwerp te duiden, dat men de moeite neemt om een expert te vragen in plaats van zelf maar met het onderwerp aan de slag te gaan.

Je kunt het betreffende exemplaar van Action Comics #1 hier inkijken. En hier is de uitzending van afgelopen vrijdag te beluisteren. Het item begint op 46:45.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

3 reacties op “Praten over Superman bij Met het oog op morgen”

Thanks, Menno. Dat is het voordeel van in de studio aanwezig zijn, denk ik. Dan worden de items wat langer dan aan de telefoon. En je hebt een directere en leukere interactie met de presentator omdat je elkaar kunt zien.

Reacties zijn gesloten.