Categorieën
Strips

Natasja van Loon wint de Hal Foster Award

Vrijdagavond 18 april kreeg Natasja van Loon in Galerie Lambiek de Hal Foster Award. Deze Award wordt uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk maken in de periferie van het stripverhaal.

Tas & Tonio en de Hal Foster Award. Foto: Natasja van Loon. Een award selfie dus.
Tas & Tonio en de Hal Foster Award. Foto: Natasja van Loon. Een award selfie dus.

Ron Poland, de winnaar van 2012, heeft zijn oog dus laten vallen op Van Loon, die en passent de eerste vrouw is die de Hal Foster Award in ontvangst mocht nemen. Er zal een tijd komen wanneer dat laatste gedeelte niet meer vermeld hoeft te worden bij een stripprijs en als iemand zich daarvoor inzet, dan is het Natasja wel. Ze schrijft onder andere voor het feministische online tijdschrift Lover en is redacteur bij Zone 5300. Wie geregeld op stripbeurzen komt, heeft Natasja vast wel eens voorbij zien schieten, want op die beurzen is ze al jaren een graag geziene gast en altijd in de weer.

Een paar jaar geleden interviewde ik Natasja over haar plannen om strips aan de vrouw te brengen voor de VPRO Gids. Ik ben benieuwd hoe het met die plannen staat.

De Hal Foster Award is de lelijkste en meest prestigieuze wisselbokaal in de stripwereld. Eerdere winnaars waren: Renée Meulenbroek (1982), Peter de Wit (1984), Frits Jonker (2003), Pieter M. Doorenboom (2004), Shamrock (2005), Vince (2007), Klaas Knol (2010), Mat Schifferstein (2011) en Ron Poland (2012).

Omdat ik bij de slotavond van Imagine was, kon ik de uitreiking niet bijwonen. Stripmaker Alex Wesselink was er wel en legde het moment vast.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.