Categorieën
Strips

Stripliefde: Calvin and Hobbes

Caroline leest Calvin & Hobbes.
Caroline leest Calvin & Hobbes.

Het is vrijdag vandaag dus een mooie dag voor de eerste officiële aflevering van de nieuwe rubriek Stripliefde. Na mijn oproep gisteren kwamen er al aardig wat reacties binnen. Heel fijn! Het plan is om twee keer per week een aflevering van Stripliefde te publiceren: iedere dinsdag en vrijdag. Het kan dus zijn dat je even moet wachten tot je inzending online komt, maar een beetje voorpret kan geen kwaad, me dunkt. Wil je ook meedoen, lees hier hoe en wat.

Wat is je naam, je leeftijd en je wat doe je voor werk?
Caroline van der Lee, communicatieadviseur / (hoofd)redacteur, 52 jaar

Welke strip(s) is/zijn je favoriet en lees je nu nog steeds?
Ik houd van veel strips en veel genres binnen de strip, maar mijn absolute favoriete strip is Calvin and Hobbes van Bill Watterson.

Waarom is dit je favoriete strip?
Ik vind deze strip prachtig getekend. Wat hij vooral goed kan is zijn characters laten acteren. Ook houdt hij zich in, waar dat moet, maar kan hij daarnaast opeens heel erg uitpakken als tekenaar.
Wat deze strip ook heel bijzonder maakt is dat de auteur met, op het eerste gezicht eenvoudige verhaaltjes, op een fantastische manier realiteit en droomwereld door elkaar laat lopen en hier en daar ook kritiek op de maatschappij levert. Daarmee zijn de verhaaltjes dus helemaal niet meer eenvoudig, maar zitten er vele lagen in. De verhaaltjes zijn grappig en soms ontroerend.
Wat het nog extra leuk maakt is dat Watterson, de tekenaar/schrijver zo’n heerlijk onconventioneel persoon is, wars van media-aandacht en marketing. Hij heeft zijn figuren mooi uit de klauwen van de grote commercie gehouden.

Wanneer kwam je er voor het eerst mee in aanraking? En wat deed dat met je?
In eerste instantie las ik deze strip in de Sjosji of één van de voorgangers of opvolgers. Gek genoeg was ik er niet gelijk door geraakt. Wel vond ik de tekeningen mooi, maar de rijkheid van deze strip ga je eigenlijk pas echt goed beseffen op het moment dat je meer stroken achter elkaar leest. Een groot fan werd ik dus pas door de boekjes.

calvinhobbes2

In de rubriek Stripliefde vertellen striplezers over hun favoriete strip of strips. Op deze manier bouwen we langzaam een interessante leeslijst op. Ook meedoen? Check hier hoe je dat doet. Ik kijk uit naar je inzending.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.