Categorieën
Media Spladodder!

Ik woon toch niet in China?

spladodder

Dit is natuurlijk al een tijdje aan de gang maar het verbaasde me toch toen ik van de week opeens onderstaand bericht op mijn scherm kreeg:

piratebay

Wie denkt Stichting Brein wel niet wie ze is? Wie overigens googlet op de site van Brein krijgt meteen een prachtig rode cirkel van Web of Trust bij de url te zien. Dat houdt zoveel in dat deze site niet gezond is voor je privacy. Typisch iets voor een dergelijk orgaan als Brein.

Gelukkig zijn er nog uitwegen op het web om dit soort Chinese praktijken te omzeilen. Deze heb ik overigens nog niet getest, maar ik hoor graag of mensen er goede ervaringen mee hebben. Ook Webwereld meldde in augustus vorig jaar een pleister voor dit probleem.

Dat neemt niet weg dat ik het belachelijk vind dat men het internet gewoon maar op slot te mogen gooien, simpelweg omdat er activiteiten kunnen plaatsvinden die men niet aanstaan. Sowieso erger ik me er groen-en-geel aan dat de Nederlandse overheid en wetgeving zo achterloopt als het om internet gaat. Waarom huren ze niet gewoon voor een bepaalde periode een paar experts is die de ambtenaartjes kunnen onderwijzen om daarna de wetten en copyrightregels deze eeuw in te trekken? Zo moeilijk moet dat toch niet zijn?

Datzelfde geldt trouwens voor de Buma. En dan heb ik het nog niet eens over de zogenaamde cookiewet, waar Edwin Mijnsbergen deze week ook zijn ongenoegen over liet blijken.  De ene #fail na de andere. Wordt toch eens wakker mensen… we leven niet meer in 1950.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

2 reacties op “Ik woon toch niet in China?”

Gelukkig zijn er genoeg manieren om de blokkade te omzeilen (waarvan ik http://www.fucktimkuik.org nog de mooiste vind), maar triest is het inderdaad wel. Nog triester dat zo’n clubje als Stichting Brein (…) gesponsord door de fossielen van de entertainmentindustrie een kansloos gevecht voert waarbij ze steeds verder achterop raken. Maar ondertussen wel hun fictieve ‘successen’ van de daken schreeuwen. “We hebben in 2012 weer 13.429 torrentsites offline gehaald.” Nou, van harte, TPB pruttelt hier vrolijk door, zodat we vanavond de nieuwe Tarantino kunnen bekijken 🙂

Ja, precies: loze overwinningen zijn het. Maar dat komt omdat ze niet vooruit willen denken, alleen maar vasthouden aan hoe het vroeger was. De wereld is veranderd, het denken van BREIN niet.

Reacties zijn gesloten.