Categorieën
Bloggen

De verleiding van het witte canvas 2

Illustratie: Emma Ringelberg

Bloggen is een prachtig medium dat mijn leven op vele manieren heeft verrijkt. Sinds een paar weken heb ik een Tumblr-blog naast Daily Webhead en deze site. Wat heeft het me tot nu toe gebracht?

Nou, vooral het plezierige gevoel dat ik krijg als ik iets publiceer. Het is gewoon heel erg fijn om zaken die je boeien met de wereld te kunnen delen. De laatste paar dagen ben ik vooral losgegaan op Halloweeneske afbeeldingen, maar dat is zo rond 31 oktober niet zo gek.

Dat plezierige gevoel dat ik krijg van het bloggen staat eigenlijk los van het aantal bezoekers dat een blogpost trekt. Gelukkig maar, want de bezoekersaantallen op Minneboo’s Comic Stash zijn laag. Een kleine kanttekening: lang niet alle mensen die je content op Tumblr zien komen ook daadwerkelijk op je blog. Wanneer je via een keyword in je dasboard een zoekterm in tikt, dan zie je allerlei blogposts die daarmee corresponderen, maar dat wordt niet zodanig als een bezoek op je Tumblr erkent.

Archief van oktober.

Minneboo’s Comic Stash heeft ook bijna nog geen volgers, wat in de Tumblr-wereld toch belangrijk is. En de mede Tumblr-gebruikers die mij volgen zijn nagenoeg allemaal Nederlands, en dat terwijl ik dat blog eigenlijk in het leven had geroepen om met buitenlandse stripliefhebbers in contact te komen, (Nederlandse) stripmakers onder de aandacht te brengen en om mezelf buiten de landsgrenzen als stripkenner te promoten.

Toch moeten we niet te veel waarde hechten aan het lage aantal volgers. Veel bezoekers komen via Google op het blog terecht. En die bezoekers komen uit allerlei landen, maar vooral Nederland en de Verenigde Staten. (Wat overigens meteen laat zien dat Tumblr-blogs toch door Google worden geïndexeerd.)

Wat dat betreft is het een kwestie van een lange adem hebben, zoals altijd bij bloggen. Ik volg de Tumblr-blogs die ik interessant vind. Soms reblog ik wat content en geef er desgewenst een eigen draai aan. Soms plaats ik afbeeldingen uit mijn archief en bovenal post ik de Engelstalige afleveringen van de videoreeks Daily Webhead op het blog, want zoals Marco Raaphorst laatst op zijn blog aangaf: sommige video’s kunnen wel een extra paar ogen gebruiken. Wat dat betreft ben ik het met hem eens dat het goed is om je content zoveel mogelijk te verspreiden. Een site als hoofdkwartier hebben is goed, want dan kunnen mensen je altijd vinden, maar schroom vooral niet om je video’s en andere content ook op andere plekken te publiceren om je ideeën en werk op deze manier onder de aandacht te brengen.

Nog een voordeel van meerdere publicatieplekken: ik kan op allerlei passende plekken mijn content kwijt. Stripplaatjes op Minneboo’s Comic Stash, dagboekfoto’s op mijn fotoblog en blogposts over strips en bloggen op dit blog. Op die manier raakt geen enkel blog overwoekerd met content.

Ik heb er vertrouwen in dat mijn Tumblrtje ook zal groeien. En ondertussen ga ik vrolijk verder met bloggen.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

7 reacties op “De verleiding van het witte canvas 2”

tumblr is een beetje ala twitter en facebook. sociaal eigen netwerk met followers en likes en reblogs.

we leven in snel veranderlijke tijden. wat een jaar geleden nog handig was om te doen is nu niet langer het geval.

Tumblr is heel handig.

Ik zie ook vooral veranderingen op het vlak van Google Search, Twitter en Facebook. Het gebruik van sociale media is zo enorm toegenomen, straks komt al het bezoek daar vanaf binnen en is Google Search helemaal uitgespeeld.

Het web wordt gewoon veel makkelijker in het gebruik om dingen te delen. Tumblr is daar ook heel sterk in. Eigenlijk doet Tumblr heel erg veel dingen super goed. Het is dat ik heel veel content op marcoraaphorst.nl heb staan anders zou ik misschien wel voor Tumblr kiezen.

Het blijft altijd handig om je content op een eigen url te hebben staan, zeker als je als blogger ook je bedrijf runt. Dat lijkt mij in ieder geval, want je hebt dan zelf alles in de hand. Je weet nooit of het bedrijf achter Tumblr opeens voorwaarden gaat veranderen of dingen gaat censureren wat sommige mensen wel eens met Blogger hebben meegemaakt bijvoorbeeld. Aan de ene kant vind ik Tumblr heel handig, want je kan lekker snel en makkelijk bloggen en er ligt een potentieel netwerk voor je klaar. Maar omdat je volgens bepaalde stramienen dient te bloggen, zaken die erg vastliggen, is het ook weer een zeer beperkte manier van bloggen. Handig voor mensen die niet zo veel van het bloggen weten, maar dat zijn jij en ik niet.

Ik denk overigens niet dat er in de toekomst geen plek is voor zoekmachines. Zelf maak ik nog steeds erg veel gebruik van Google om dingen te zoeken. Twitter en Facebook zijn voor mij meer bijzaak. Al ben ik het met je eens dat veel traffic wel via social media komt.

Reacties zijn gesloten.