Trots op Nederland? Waarom zou je?

Illustratie: Merel Barends

Ik moet vaak erg lachen om Thijs van Domburg. Deze stand-up is alweer twee jaar oud, maar ik kwam hem toevallig al YouTubend tegen. Thijs slaat hier de spijker geheel op zijn kop wat mij betreft. Neem in je gedachten de afgelopen paar jaar Haagse politiek en het feit dat PowNed en de Tros nog steeds bestaan en dan besef je: Trots op Nederland? Waarom zou je?

Tags: , , , , , ,

4 Responses to “Trots op Nederland? Waarom zou je?”

 1. Josephine says:

  Hij heeft geen prettige vertelkadans, maar z’n verhaal is hilarisch.

 2. Jeroen Mirck says:

  Leuke sketch, maar wat mij betreft is juist het probleem dat we niet trots WILLEN zijn op onszelf. Op dat vlak kunnen we veel leren van de Amerikanen. Trots geeft eigenwaarde, zelfvertrouwen. Maar nee, Nederlanders zijn liever cynische zeikerds.
  Aardig artikel over het verschil tussen Obama en Europese (lees: Nederlandse) politici: http://is.gd/bLrSds

  • Dat is ook wel zo: trots geeft eigenwaarde en zelfvertrouwen. En er zijn best dingen waar ik als persoon trots op ben, al zie ik niet echt in waarom ik trots moet zijn om Nederlander te zijn. Die verbindende factor hebben we hier toch minder in Amerika en laten we eerlijk zijn: het is ook een beetje valse trots en gebakken lucht. Ook als Obama dat probeert te verkopen. Niet dat ik het niet met je eens ben: het is altijd beter uit te gaan van hoop dan van negativiteit. Ik hoor politici, ook jouw voorman, vooral praten over hoe we moeten bezuinigen en waarom. Er zit weinig hoopvols in de verhalen, vooral: we proberen de schade voor bepaalde groepen niet te erg te maken. Ik denk dat hoop juist een van de elementen zou zijn die ons als natie goed doet. Van de politiek verwacht ik dat echter niet. Als er al sprake is van hoop, moet het van ons zelf komen. Niet de talking heads in Den Haag.

 3. Ik vind mijn oude blogpost uit 2007 er wel mooi bij aansluiten. Strekking: inderdaad, platheid en cynisme regeren. Trots bindt mensen, dus nutteloos is het niet. Credo: maak er wat van en begin in het kleine, bij jezelf.

  Als ik de link hier mag plakken: http://ditmoetanderskunnen.wordpress.com/2007/10/25/trots/