Categorieën
Bloggen

Blogvraag #3

Illustratie: Emma Ringelberg

Na zes jaar bloggen is het tijd om mezelf en mede-bloggers wat vragen te stellen over het hoe en waarom van bloggen. Wat is jouw antwoord op deze kwestie?

Waarom blog je?

Het is een heel basale vraag, maar eentje die een blogger zich geregeld zal stellen. Je begint namelijk ooit aan een blog voor een bepaalde reden, maar in de loop der tijd kan je motivatie veranderen of zelfs helemaal verdwijnen. Op een ochtend word je wakker en denk je: Waarom blog ik eigenlijk?

In de afgelopen zes jaar, vandaag is mijn blogverjaardag ook al vierde ik die eerder, is mijn motivatie sterk veranderd. Ik heb geblogd omdat ik stukken wilde publiceren die ik niet bij opdrachtgevers kwijt kon, omdat ik een schrijver ben die moet schrijven en gelezen wil worden, ik heb geblogd vanwege zelfbevlekking, zelfpromotie, om mijn werk te laten zien, omdat ik het leuk vond, omdat ik vond dat ik het moest doen, mij verplicht voelde om te bloggen, omdat ik strips/films/boeken onder de aandacht wilde brengen, uit zelftherapie, om dingen in de groep te gooien, doordat ik geïnspireerd raakte door andere bloggers, etc, etc. Maar bovenal, en dat realiseerde ik me recent eindelijk weer na lange tijd, bovenal blog ik omdat ik er plezier in heb.

En jij, beste collega-blogger, waarom blog jij?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

13 reacties op “Blogvraag #3”

Grappenmaker! 🙂

Maar de vraag is natuurlijk: welke reden is voor jou op dit moment relevant…. Misschien dat er in het kader van je politieke plannen van een paar maanden geleden wel een heel nieuwe reden is bijgekomen om te bloggen.

Hoewel er allerlei sub-redenen kunnen zijn, is er voor mij maar één hoofdreden: verhalen willen vertellen. Dat is de reden dat ik schrijf, en dus ook blog.

Afgelopen weekend heb ik met een componist een track gemaakt voor een e-book. Daarbij hebben we in de compositie rekening moeten houden met de mogelijkheid dat de track geloopt moet worden op de betreffende bladzijde. De hele track is, pak ‘m beet, 2:30. En is uiteindelijk opgedeeld in 13 tracks. Naadloos lopen alle tracks in elkaar over en zelfs wanneer je shuffle aanzet.
Aan het eind van de dag, na anderhalf uur plan van aanpak verzinnen en 4 uur componeren, hadden we allebei zoiets van: “Man! Dit moeten we bloggen!”
Dus het delen van kennis zou momenteel mijn grootste drijfveer zijn. Maar ik wacht er nog mee tot het project is afgerond.

@Jules: Klinkt interessant! Ik heb ooit een strip gelezen waarbij een soundtrack zat. De uitvoerders hadden niet bedacht om duidelijk aan te geven wanneer je de bladzijde om moest slaan of welke track bij welk hoofdstuk hoorde, dus het was voor de lezer erg moeilijk bij te houden. Kennis delen over dit soort projecten lijkt me dus erg handig.

@Michael :Volgens mij heb ik die ook gelezen. ‘Terug naar jou’?
Ik denk dat met nieuwe media hier efficienter mee gewerkt kan worden, en dan wordt in behoorlijk wat motion comics alsnog de plank misgeslagen! Ik geef je de link zodra ik de blog heb geschreven.

Ja, dat was hem inderdaad. De meeste motion comics vind ik verschrikkelijk: geen strip en geen animatie maar een soort halfproduct dat net niks is. Overigens zijn er nog steeds wel interessante webcomics die veel doen met interactie en kliks, maar ik heb nog weinig gezien waarbij een soundtrack een rol speelt.

Ben benieuwd naar je blogpost erover.

dit is een te uitgebreid antwoord om hier neer te plempen dus ik ‘braak’ het even op mijn blog. link volgt natuurlijk. 😉

We hadden het er al eerder over: ik blog vanuit een aantal behoeften. Om er een paar te noemen: creativiteit, inspiratie, delen, leren, spelen, verbinding en zelfexpressie. Allemaal ‘bakjes’ die rijkelijk gevuld worden door te bloggen. Anders gezegd: als ik blog ‘voel’ ik me rijk.

Reacties zijn gesloten.