Categorieën
Spladodder!

Jouw mobieltje is kankerverwekkend


Je mobieltje kan levensgevaarlijk zijn en verhoogt de kans op kanker aanzienlijk. Zoveel is me wel duidelijk geworden na het zien van een reportage van het journalistieke programma ZEMBLA.

Houd hem niet tegen je oor, draag hem niet in je binnenzak en leg hem niet vlak naast je op het nachtkastje: de mobiele telefoon. Want de straling die ons mobieltje uitzendt is mogelijk kankerverwekkend, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie die vorig jaar onderzoek deed naar gezondheidsrisico’s en mobiel bellen.

In Frankrijk mogen kinderen onder de veertien niet op school bellen met een mobiel omdat de straling dwars door hun hersenen gaat. Bij volwassenen, waarvan de schedel dikker is, komt er minder straling binnen, maar toch staat er in iedere gebruiksaanwijzing dat je je telefoon minstens 15 mm van je hoofd moet houden als je belt. Dat doet dus niemand, want dan kun je je gesprekspartner niet goed horen.

Overheid is laks
Ook weet bijna niemand dit. Hoe dat komt? De Nederlandse overheid waarschuwt niet, omdat het verband tussen gebruik van de mobiele telefoon en de toename van hersentumoren ‘niet onomstotelijk is bewezen’. Ja, ja, het zal wel door de sterke telecommunicatie lobby komen. Jarenlang zweeg de Nederlandse overheid ook over de negatieve gevolgen van het roken door de sterke tabakslobby terwijl er in de jaren vijftig al duidelijke tekenen waren dat roken zeer ongezond is. Ook reageerde onze regering veel te laat op de gevaren van asbest terwijl allang duidelijk was dat het inademen van stofdeeltjes dodelijke gevolgen heeft.

Nuttig hè die politici in Den Haag….

Kijk en huiver zou ik zeggen. Ik ga vanaf nu proberen eraan te denken mijn mobiel niet in mijn broekzak te stoppen voordat er een derde bal bijgroeit.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Jouw mobieltje is kankerverwekkend”

@Elsbeth: Bedankt voor de link! Altijd fijn om ook een ander perspectief op de zaak te lezen. Het zou goed kunnen dat Zembla wat overdrijft – maar dat neemt niet weg dat men zich in het buitenland kennelijk meer zorgen maakt over wat de straling van mobiele telefoons, routers en andere apparaten met je doen dan de Nederlandse overheid. Dat vind ik op zich al dubieus. Ik heb het idee dat kanker op dit moment volksziekte nummer 1 is geworden en dat het aantal zieken is toegenomen. De toegenomen hoeveelheid straling die we dagelijks voor onze kiezen krijgen, kan daar een oorzaak van zijn. Tenminste, dat lijkt me logisch. Het zou mooi zijn als dit ook bewezen kan worden middels onderzoek.

Ondertussen kan het geen kwaad om het potentiele risico zo klein mogelijk te houden. Daarvoor werden in de uitzending een paar goede tips gegeven.

Kanker wordt of is dodelijke volksziekte nummer 1 omdat we andere dodelijke ziektes succesvol hebben bestreden. Kanker heeft altijd bestaan.
Kanker komt voor bij mensen van alle leeftijden, maar toch vooral bij oudere mensen. Vroeger was dat nauwelijks een probleem, omdat de meeste mensen niet erg oud werden. Naarmate er meer mensen ouder worden, zullen er ook meer mensen kanker krijgen.
Ik zeg niet dat kanker geen probleem is, want dat is het wel. Ik zeg wel: de hoeveelheid mensen met kanker is niet toegenomen door straling of ongezond eten of door andere moderne verschijnselen, de hoeveelheid mensen met kanker is toegenomen omdat we andere dodelijke ziektes zo succesvol hebben bestreden.

En wat die straling van die mobieltjes betreft; voor zover ik begrijp is het voornaamste probleem dat er nooit bewezen is dat het NIET kankerverwekkend is. Dus zou het in theorie kankerverwekkend kunnen zijn.
Dat geldt ook voor stripverhalen, voetbal, expressionisme, en herfstvakanties. Allemaal dingen waarvan nooit bewezen is dat ze niet kankerverwekkend zijn, en het dus in theorie zouden kunnen zijn.

Dat word al heel lang geroepen door onder andere complotters, maar naar het blijkt wil niemand nog luisteren of heeft interesse daarin hier in Nederland. Zelf na de uitzending van NOVA.

Reacties zijn gesloten.