Categorieën
Media

Welke omroep past bij jou?

Vandaag heb ik me verdiept in de kieswijzer van omroepkiezer.nl, gewoon om eens te zien welke publieke omroep bij me past. Het idee achter de wijzer is omdat de publieke omroep van belastinggeld wordt betaald, je net als bij de Tweede Kamerverkiezingen je stem kan laten horen. ‘Gewoon, door lid te worden’. Want: de omroep  met de meeste leden, krijgt de meeste zendtijd van Den Haag. Wie niet weet van welke partij, euh, omroep hij lid moet worden, kan de kieswijzer doen.
Dat leek me wel eens grappig om te doen.

In de omroepkieswijzer krijg je vragen voorgeschoteld als: Het is goed als de publieke omroep tegen heilige huisjes schopt, ik kijk graag naar een quiz of spelshow op televisie, en ik kijk vooral televisie om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt in de wereld. Een vraag die daar diametraal tegenover staat, en duidelijk door een pvv’er bedacht had kunnen zijn is: Met Nederlands belastinggeld moeten alleen programma’s gemaakt worden over Nederland. Evenals: Nederland 1, 2 en 3 moeten altijd politiek neutraal zijn in plaats van politiek gekleurd. Hoewel, dat zou Maxime Verhagen ook gezegd kunnen hebben, die houdt ook niet van kritische vragen.

Er zitten ook typische EO-kwesties tussen als: Publieke omroepen moeten duidelijke normen en waarden uitdragen. En deze: Er mag worden gevloekt in televisieprogramma’s.

Goed, alles braaf ingevuld, blijkt dat ik het beste zou passen bij Powned. Op de tweede plaatst staat Max en op de derde WNL. Dat lijkt me stug, naar die omroepen kijk ik het minste. Op de vierde plaats staat de NTR: daar kan ik wat mee. Ik kijk het meeste naar de NTR en de VPRO, maar die omroep, waar ik nota bene voor schrijf, komt pas op de negende plaats.

Diepe zucht, het is met de omroepwijzer dus niet veel anders dan met de kieswijzer: natte vingerwerk en een waste of time. Je krijgt een uitslag die voor je gevoel helemaal niet bij je past, dus stem je gewoon weer op de partij waar je al jaren op stemt. Of kwam er bij jou wel een passende conclusie uit voort?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

14 reacties op “Welke omroep past bij jou?”

In de eerste jaren van de Kieswijzer klaagde menigeen dat ze altijd op D66 uitkwamen. Daar moest ik aan denken nu iedereen hier op PowNed uitkomt. Zie ook deze cartoon van Fokke & Sukke: http://www.dutchcowboys.nl/online/8563

Voor de goede orde: deze omroepwijzer is een initiatief van WNL. Logisch dus dat zij en hun rechtse zusje PowNed er zo goed uitkomen, ben je dan geneigd te denken.

Ah, nu snap ik je.

Ook goed om te weten dat het een test is van WNL, dat verklaart de vreemde uitslag in ieder geval. Waarschijnlijk is WNL net zo (on)betrouwbaar als de krant waar deze omroep uit voortkwam.

Ik heb de test ook gedaan, en ik kom ook het dichtste bij Powned uit. terwijl ik helemaal niets met die omroep heb. Sterker nog, ik heb een hekel aan Powned.
Maar als je kijkt hoe ze de omroepen gepositioneerd hebben, dan snap je het wel. Powned is iin het zelfde kwadrant geplaatst als de VPRO, maar dan veel dichter bij het centrum. Alsof het een soort VPRO light is.
Dus als je net als ik, en blijkbaar net zoals jij, een gematigde VPRO kijker bent, dan kom je dus bij Powned terecht.

Het heeft er volgens mij mee te maken dat er zowel op de linker- als rechterflank van het omroepspectrum polariserende televisie wordt gemaakt. Als je dat soort vragen dus positief beantwoordt, spreek je je daarmee uit voor VPRO én PowNed. Hoe verschillend die twee omroepen ook mogen zijn.

Tja, de PVV en SP zijn ook twee tegenovergestelde partijen, en in die zin kun je ze allebei in de zelfde categorie scharen.

Interessante uitslagen, Coen. En ik denk dat je gelijk heb wat je analyse betreft, Jeroen. Maar echt kloppen doet het dus niet voor ons alle drie en Matt kan zich ook niet vinden in zijn uitslagen. Ik zeg: de test is ongenuanceerd. Ik weet ook niet of ik de VPRO per se als polariserend zou beschouwen, wel uitdagend en de wereld bevragend. Dat laatste past wat mij betreft weer niet bij PowNed.

Ik heb ook de test gedaan.
Ik kijk nieuws en Pauw en Witteman en zo nu en dan iets bij de VPRO of BNN.

Maar volgens deze test moet ook ik lid worden van Pow. op de 2de plek staat bij mij Max (seriously, ben ik nu al zo’n oude zijkerd) dan op 3 de Vara dat is verder prima maar mijn top 4 sluit zich af met de EO…? het enige waar ik me echt in kan vinden is dat de Tros he-le-maal onder aan staat.

Reacties zijn gesloten.