Categorieën
Strips

Turkartoon in stadhuis Utrecht

In 2012 viert Nederland vierhonderd jaar handels- en diplomatieke betrekkingen met Turkije. Utrecht viert mee en markeert dit met de expositie ‘Turkartoon’ in het stadhuis. Deze striptentoonstelling, samengesteld door de tekenaars van het Utrechtse stripcollectief De Inktpot, laat de rijkdom zien van de Turkse stripcultuur van dit moment.

In het kader van het Landen van Herkomst-programma van de gemeente Utrecht bezochten vier Utrechtse stripmakers van De Inktpot, Albo Helm, Niels Bongers, Joshua Peeters en Ronald van der Heide, Istanbul. Ze namen werk mee terug van 20 actuele Turkse tekenaars van dit moment. Zelf geeft De Inktpot met op Istanbul geïnspireerde strips en tekeningen de expositie een Utrechts accent.

In Turkije worden er enkele stripkranten uitgegeven die goed lopen. Van Uykusuz, Penguen en LeMan, gaan te samen wekelijks zo’n 200.000 exemplaren over de toonbank. Bij de tentoonstelling in Utrecht wordt ook een gratis stripkrant uitgegeven die zicht geeft op het ontstaan van de Turkse stripkranten en wijst op hun functie: de samenleving een spiegel voorhouden. Politieke en sociale misstanden in het land worden door de cartoonisten uit Istanbul scherp omlijnd en op humoristische wijze van commentaar voorzien.

De expositie bestaat uit 23 A0-formaat panelen waarvan 18 gevuld met vertaalde Turkse strips en cartoons, plus bio’s van de 20 tekenaars; de vijf overige panelen geven geschiedenis en context. Onder andere in de vorm van tekenngen van Istanbul door de Inktpot-stripmakers.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat 2 in Utrecht) te zien van woensdag 4 tot en met donderdag 26 april 2012. Na Utrecht zal Turkartoon o.a. in Haarlem, Den Haag en Enschede te zien zijn.

Toevallig?  De Stripdagen Haarlem richten zich dit jaar op de Arabische strip.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.