Categorieën
Strips

Zijn dit dé stripalbums van 2011?

Het Stripschap heeft de nominaties voor de stripschappenningen van het jaar 2011 bekendgemaakt. Net als voorgaande jaren zijn er albums genomineerd in de categorieën Avontuur en Vermaak, Literair, Jeugd, en naar het beste oorspronkelijk Buitenlandse Album. De Productiejaarprijs wordt toegekend aan iemand uit de wereld van het beeldverhaal die grotendeels achter de schermen werkt.

Beste striplezer, welk van onderstaande albums zie jij graag met de prijs naar huis gaan en waarom? En, misschien nog belangrijker: mis je een bepaalde titel op onderstaande lijst?

Hier het lijstje titels met de motivatie van de jury.

De categorie Nederlands Jeugd:

 • Elsje 5: Probeer ze maar eens allemaal op een rijtje te hebben, door Eric Hercules (tekst) en Gerben Valkema (uitgeverij Don Lawrence Collection)
  Niet echt een kinderstrip en toch ook weer wel. Voor ouders en kinderen met pit.
 • Jump 12: De kop van Kiekeboe, door Charel Cambré (uitgeverij Standaard)
  Een ouderwetse actiestrip met een moderne cast en een modern tempo.
 • Mon en Tuur 1: Een goed begin, door Pieter van Oudheusden (tekst) en Mario Boon (tekeningen) (uitgeverij Ballon Media)
  Aanstekelijke strip voor de allerjongsten over een timide mol en een klussende bever.


De categorie Nederlands Avontuur en Vermaak:

 • Apostata 3: Argentoratum, door Ken Broeders (uitgeverij Standaard)
  Geschilderd meesterwerk over de strijd om Straatsburg in de 4e eeuw na Christus.
 • Esther Verkest: Roodheidswaanzin, door Kim Duchateau (uitgeverij Oogachtend)
  Al tien jaar lang de meest sexy en absurde strip van het Nederlands taalgebied.
 • Haas 3: Biechtvader, door Rob van Bavel (tekst) en Fred de Heij (tekeningen) (uitgeverij Don Lawrence Collection)
  Met het eerste album al een klassieker. Een spannende actiestrip met complexe personages. (In 2010 was Haas ook al genomineerd,) Maar toen won S1ngle: Trio.)


De categorie Nederlands Literair:

 • Afspraak in Nieuwpoort, door Ivan Petrus Adriaenssens (uitgeverij Lannoo)
  Waargebeurd verhaal over de Eerste Wereldoorlog brengt de mensen dichterbij.
 • Binnenskamers, door Tim Enthoven (uitgeverij De Harmonie/Bries)
  Kunstzinnige strip met een meeslepend verhaal.
 • Stad van klei, door Milan Hulsing (uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij)
  Een grafisch hoogstandje met een echt verhaal.


De categorie Buitenlands:

 • Geestenburg, door Doug TenNapel (uitgeverij Silvester)
  Meeslepend magisch avonturenverhaal voor alle leeftijden.
 • Polina, door Bastien Vivès (uitgeverij Casterman)
  Aangrijpende wordingsroman van één van de meest innovatieve Franse stripmakers.
 • Zombillenium 2: Werk zat!, door Arthur de Pins (uitgeverij Dupuis)
  Een fantasy/comedy over een kermis van ondoden. Dupuis gaat met z’n tijd mee.


De categorie Productie:

 • Lode Devroe, voor de vormgeving van Painted Desert 1: Vesica Piscis, door Lode Devroe (uitgeverij Sherpa). Sciencefiction-epos met filmachtige trekjes die mooi zijn doorgetrokken in de vorm.
 • Peter Pontiac en Borinka, voor de vormgeving van Rhythm, door Peter Pontiac (uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij). Het verzameld stripwerk van een inspirerende tekenaar, handzaam en perfect uitgegeven.
 • Erik Thé, voor de vormgeving van Thé Tjong-Khing – Van strip tot sprookje, door Joukje Akveld en Annemarie Terhell (uitgeverij Gottmer/Lannoo). Een schitterend overzicht met uniek materiaal van één van de grootmeesters van Nederland.

 

De Stripschapjaarprijzen worden toegekend door Het Stripschap op voordracht van een onafhankelijke commissie. Met uitzondering van het Album van het jaar in de categorie Nederlands Jeugd. Deze Stripschapjaarprijs wordt toegekend op voordracht van leerlingen van de Katholieke Basisschool Mariëngaarde in Gorinchem, maar de genomineerde albums zijn de keuze van de commissie.

De commissie van de Stripschapprijzen bestaat in 2012 uit de volgende leden:
Tineke Oosterveer – namens de winnaar van de Stripschapprijs 2011, Minck Oosterveer, die op 17 september bij een motorongeluk om het leven kwam
Kurt Morissens – hoofdredacteur van Brabant Strip Magazine en medewerker van Strip Turnhout, Stripgids en Stripelmagazine
Siebe Huizinga – hoofdredacteur en striprecensent van de Boekenkrant
Ineke Horst – stripwinkelier te Dordrecht
Kees-Willem Bruggeman – lid van Het Stripschap en daarmee de stem van het volk

De commissie staat dit jaar wederom onder voorzitterschap van tekstschrijver Ger Apeldoorn, tevens eindredacteur van Eppo Stripblad en hoofdredacteur van Mad.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

3 reacties op “Zijn dit dé stripalbums van 2011?”

ik heb allerlei albums voorgedragen die de moeite waard zijn. Het Stripschap heeft geeneens de moeite genomen om mijn mails te beantwoorden. Ik heb daar toch serieus tijd in gestoken.

Ik heb niet het idee dat de onafhankelijke commissie een objectieve keuze heeft gemaakt. Hoe werkt dit proces? Heeft de commissie alle albums uit 2011 wel gelezen?

@Bert: Spijtig dat het stripschap niet gereageerd heeft op de mail die je hebt gestuurd. Heb je daar later nog vragen over gesteld in een tweede mail?

Ik ben benieuwd naar je lijstje. Als je de mail nog hebt, ben je meer dan welkom om dat lijstje als reactie te publiceren.

Zelf heb ik een tijdje geleden in de jury van de Stripschapprijzen gezeten. Ik herinneren me een lange vergadering waarin veel albums de revue passeerden. Ik kan me niet meer helder voor de geest halen of daar ook mails in zijn besproken. Wel dat Ger Apeldoorn ook met een lijst van titels had. Het kan goed zijn dat enkele van die suggesties zijn ingezonden.

Reacties zijn gesloten.