Categorieën
Mike's notities

Uitbundig leven

Volgende week spreek ik cabaretier Youp van ’t Hek over zijn oudejaarsconference voor HumortTV.nl. Tijdens mijn research kwam ik deze uitspraak van hem tegen:

Mijn boodschap is grotendeels steeds dezelfde: je mag hier even rondlopen en dan ben je heel lang dood, dus maak er wat van. Leef uitbundig. Uitbundig leven verzin je grotendeels zelf. Er zijn mensen die hun halve leven bij de psychiater op de bank doorbrengen en hun moeder de schuld geven van alle shit, maar je bepaalt het meeste toch wel zelf hoor. Uitbundig leven is vooral een kwestie van dingen níet doen. Dus vooral niet zeuren en geen dingen doen, waar je geen plezier uithaalt. Daar word je wel een beetje asociaal van, maar anderen hebben dan tenminste geen last van je.’ Bron: Modernehelden.nl/Balance Sheet.

Foto: Roos Manintveld

Net als Van ’t Hek geloof ik dat we hier maar één keer zijn. Geen herkansingen, geen generale repetities en bovenal geen hemel en hel. Na het leven is er de dood en dat betekent dat er niets is. Daarom spreekt dat idee van uitbundig leven mij erg aan.

‘Geen dingen doen waar je geen plezier uithaalt.’ Dat lijkt me een mooi streven. Nooit meer belasting betalen, nooit meer koken en nooit meer projecten aannemen waar ik niet achter sta. Nou ja, even zonder gekheid: niet iedereen kan het werk doen wat hij wil, maar in een ideale wereld zou het wel zo moeten zijn. Als je doet wat je leuk vindt, dan doe je je werk altijd beter. Zo simpel is het.

We leven natuurlijk niet in een ideale wereld, en ook ik werk wel eens aan dingen waar ik niet achter kan staan. De schoorsteen moet immers ook roken. Maar dat gaat uiteindelijk toch tegen je werken.

Je passie naleven vind ik een mooie definitie van uitbundig leven.

En wat versta jij onder uitbundig leven?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

8 reacties op “Uitbundig leven”

ik geloof ook dat je uit dít leven eruit haalt wat je kan en leert en bezig bent met zelfreflectie. en goed doen vooral, voor jezelf en voor een ander. ben erg benieuwd hoe je interview zal gaan!

Bedankt voor je reactie, Karin. Goed doen, da’s ook een mooie.

Ik ga Youp spreken over zijn oudejaarsconference. Het mooie is dat de video voor Humortv is. In tegenstelling tot de producties die ik voor mijnvara.nl gemaakt heb, zijn deze gewoon openbaar te zien. Als het leuk wordt zal ik de video hier embedden.

Voor mij gaat uitbundig leven over wat er in ons leeft, over de overvloed aan al die verschillende kanten die we diep van binnen hebben, van hele mooie kanten tot hele duistere kanten, en daar expressie aan geven, er anderen mee aanraken, er het leven op de planeet mee verrijken, er kunst mee scheppen. De rest bespreken we wel bij de open haard 🙂

Ik lees en hoor altijd dat het leven te kort is om dingen te doen die je niet leuk vindt, of waar je niet gelukkig van wordt. Ik vind dat een beangstigende boodschap. Gelukkig is het niet waar.

Het leven is wel kort, maar zo kort is het nou ook weer niet hoor. Voor de meeste van ons niet.
Je hebt heus wel de tijd om dingen fout te doen, en om keuzes te maken waar je niet gelukkig van wordt, en om, na een paar jaar ongelukkig te zijn geweest, je fouten te herstellen en je leven opnieuw in te richten. Gelukkig maar.
Het zou mooi zijn als mensen geen fouten zouden maken, maar zo zitten we niet in elkaar. Het zou mooi zijn als we fouten snel zouden herstellen, maar helaas, vaak doen we er jaren over om onze fouten in te zien, en vervolgens nog eens jaren om ze te corrigeren.
En dus trouwen we met verkeerde partners, doen verkeerde studies, kiezen verkeerde banen, geloven in de verkeerde idealen. En doen er vervolgens jaren over om ons daar van los te maken.
Maar gelukkig kan dat in de meeste gevallen wel. Misschien zonde dat het zo lang duurt, maar dat is nu eenmaal zo.

Dus, ik ga me niet meer op laten jagen door mensen die roepen dat het leven te kort is en dat ik nu gelukkig moet zijn. Dat moet helemaal niet. Het zou mooi zijn als het lukt, maar als het niet lukt dan mag het volgend jaar ook nog wel.
Ik ben trouwens heel erg gelukkig, maar daar heb ik wel heel erg lang over gedaan. En dat vind ik achteraf helemaal niet zo erg.

Dus sorry Youp, mij maak je niet meer gek.

Bedankt voor je gedachte, Coen. Ik denk niet Youp je gek wil maken of het maken van fouten uitsluit. Hij heeft het vooral over dat mensen niet zo moeten zeuren over dingen. Als je bijvoorbeeld een baan hebt waar je niet gelukkig van wordt, dan moet je daar wat aan doen en niet alleen maar zeuren dat je een klote baan hebt. Volgens mij sluiten jou visie en die van Youp redelijk op elkaar aan.

Misschien sluit mijn visie redelijk aan bij die van Youp? Misschien wel.

En over dat zeuren; tja, zeuren is gewoon veel makkelijker dan iets doen om je leven te veranderen. Je leven veranderen is eng, en het kost veel tijd en energie om je thuis te gaan voelen in een nieuw leven. Zeuren is veel makkelijker. Helaas lost zeuren niets op en je wordt er niet gelukkig van.

Reacties zijn gesloten.