Je blog als notitieblok

Illustratie: Emma Ringelberg

De laatste weken is er een leuke discussie, noem het dialoog, gaande tussen verschillende bloggers die ik graag volg. Daarin overheerst een nostalgisch gevoel waarin we terug willen naar hoe het bloggen ging voor de komst van sociale media. Je blog als centraal punt van al je activiteiten.

Nu kun je niet zo maar terug in de tijd en in principe hoeft dat ook niet: je kunt sociale media inzetten, maar dan moet je wel accepteren dat de discussie over wat je te zeggen hebt op verschillende plekken kan plaatsvinden.

Karins aanpak om op elkaar te reageren via blogposts spreekt me erg aan. Een eigen tekst bied je de ruimte om genuanceerd op iemand te antwoorden. Onder blogpost reageren is ook goed natuurlijk, zolang de reactie maar aan het blog gekoppeld is. Op Twitter verwaaien reacties veel sneller dan op een blog.

De laatste tijd voel ik behoefte om korte en krachtige posts te schrijven. Om mijn blog als een soort notitieboekje te gebruiken.

Dat wil zeggen: korte posts met een enkele observatie, een plaatje of video met een tekstje. Een korte recensie, een los idee, één gedachte – hup op het web. Blogpost hoeven wat mij betreft ook geen afgerond geheel te vormen, maar kunnen een work in progress zijn. Een schets, een opzetje dat later tot meer kan leiden.

Ik hoor doorgewinterde bloggers al denken dat zij al jaren doen wat ik hierboven beschrijf. En dat is natuurlijk ook zo. Het is Old Skool bloggen. Ik schrijf het hier op om mezelf er weer eens aan te herinneren.

Het blog als notitieblok. Daar was ik in het begin van michaelminneboo.nl huiverig voor, want het blog zit vast aan mijn portfolio-site. Voor potentiële nieuwe opdrachtgevers wil je als freelancer een zo goed mogelijke indruk maken. Maar daar heb ik in principe ook een archief voor aangemaakt waar ik een selectie plaats van de artikelen die ik in opdracht heb geschreven.

Een blog moet léven. Je moet er ideeën kunnen uitspreken en toetsen. Laten zien wat je bezighoudt, wat je fascineert.

Dus niets staat me meer in de weg om het vanaf nu anders aan te gaan pakken.

Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

 • elsbeth ,

  goeie. moet ik ook meer gaan doen. ik wil vaak een soort perfect afgerond columnachtig stuk met een kop en een staart. Terwijl er soms gewoon 1 gedachte in me opkomt of ik 1 foto of filmpje wil delen. Blog als notitieblok: ik ben voor! Ik vind het ook heel leuk hoe Karin het aanpakt met haar korte blogs.

  • elsbeth ,

   oja, dat trackback, dat snap ik niet zo goed… moet ik maar eens uitzoeken

   • Michael Minneboo ,

    Marco Raaphorst legt de trackback heel goed uit in : zijn blogpost. Als je een wordpressblog hebt, zou het volgens mij automatisch moeten werken. Maar het kan zijn dat je het even ‘aan’ moet zetten.

    • Jeroen Mirck ,

     Trackbacks tussen WordPress-blogs werken prima. Volgens mij staat het zelfs standaard aan. Wat ik wel vaak doe, is die trakbacks editen: hij citeert nu meest de twintig (?) woorden rond het woord dat verwijst naar jouw blog, wat nogal onleesbaar is. Meestal plak ik daar dan die hele alinea, zodat je als lezer een eerste indruk hebt van wat je op die andere blog kunt lezen. Zo archiveer ik ook wat er over mijn blogs wordt geschreven, en stimuleer ik dat mensen ook op die trackback-teksten reageren. Al gebeurt dat in de praktijk eigenlijk nooit. Wat ik wel jammer vindt is dat het louter een WordPress-functionaliteit is. Blogdiensten willen elkaar blijkbaar niet helpen aan extra bezoekers.

     • Michael Minneboo ,

      Werkt het alleen bij WordPress-sites? Op mijn blogger fotoblog werkt het volgens mij ook. Al zie je daar alleen een link als trackback staan en geen citaat uit de betreffende blogpost die linkt.

      • Jeroen Mirck ,

       Misschien vergis ik me. Zou goed kunnen, ik heb niet alle blogsystemen getest. Maar het werkt op heel veel blogs simpelweg niet, waardoor ook de blogger in kwestie wellicht niet eens weet dat er naar hem is gelinkt. Hier zijn ze trouwens voor de lezer ook niet echt zichtbaar. Ik vind het persoonlijk wel prettig als ze gewoon tussen de gewone comments staan.

       • Michael Minneboo ,

        Ze staan hier onderaan de comments, met alleen de titel van de post en de naam van het blog. Moet eens kijken of dat anders is in te stellen. Verloopt nu allemaal automatisch.

        • Jeroen Mirck ,

         Is wel lekker overzichtelijk, maar lokt niet echt dialoog uit.

        • Marco Raaphorst ,

         het protocol is verzonnen door Movable Type en werkt op diverse blog-software.

    • Michel ten Hoove ,

     Leuk dat je meer je blog gaat gebruiken voor korte notities. In plaats van uitsluitend, uitgebreide, doorwrochte artikelen te plaatsen. Die ik overigens ook met veel plezier lees. Zelf blijf ik me afvragen wat ik met mijn blog wil. In het verleden wiste ik en begon opnieuw. Dat doe ik niet meer. Nu zie ik het als iets dat gaandeweg zijn vorm krijgt. En dat best in de loop der tijd van (verschijnings)vorm mag veranderen.

     • Michael Minneboo ,

      Bedankt voor het compliment, Michel.

      Dat lijkt me een gezonde filosofie: je blog verandert met je mee. Met je wensen en doelen. Het kan ook geen kwaad om af en toe stil te staan bij de vraag wat je er eigenlijk mee wilt. Op die manier kun je ook weer bij jezelf toetsen of je het überhaupt wel wil, een blog bijhouden. Het kost veel tijd en die tijd kun je ook aan andere nuttige dingen besteden.

      Ik heb er wel eens aan gedacht om Mike’s Webs, mijn vorige blogje, te wissen toen ik hier begon. Achteraf ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan, omdat ik geregeld terug kan verwijzen naar eerder werk. Met je blog leg je je eigen geschiedenis vast en het is zonde om die te wissen.

     • Peter de Kock ,

      Ik ben voor. Ik merk dat ik gemakkelijker reageer op korte blogs met een scherp punt of idee dan op lange column-achtige stukken. Ik denk dat ik ook mee ga doen. Goed weekend allemaal

      • Michael Minneboo ,

       Dat heb ik ook: voor langere stukken moet je echt even gaan zitten om met een goed onderbouwd stukje commentaar te kunnen komen. Soms is het gewoon lekker om hap-snap blogjes te kunnen lezen en nieuwe ideeën op te doen.

       Jij ook een fijn weekend!

       • Peter de Kock ,

        Ik denk dat je de eerste trackback maandag in je WordPress brievenbus hebt Michael. Bedankt voor de inspiratie.

     • Thi-Thanh-Tâm Nguyen ,

      Wat leuk om te lezen dat jullie meer korte blogs gaan posten. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen: wie weet ontstaat er veel meer interactie.
      Wat grappig om te lezen: ‘Old Skool bloggen’. Voor mij is het nieuw. 🙂

      • Michael Minneboo ,

       En, hoe bevalt het bloggen je?

       • Thi-Thanh-Tâm Nguyen ,

        Het bloggen bevalt mij erg goed: ik ben ervan gaan houden. Toen ik net begonnen was, had ik niet verwacht dat t bloggen (en blogs lezen) mij zo kan raken.

        De ‘blogwereld’ heeft in ieder geval een positief invloed op mijn ‘offlinewereld’: ik krijg genoeg inspiratie om wat leuks te gaan doen.
        Grappig, eigenlijk. Leven betekent voor mij nu offline EN online zijn.

     • Marco Raaphorst ,

      klinkt goed.

      in Amerika is Long Reading ook populair. het kan allemaal vind ik. internet stelt geen beperkingen.

      voor mij is internet leading. en wil ik zakelijk ooit helemaal in de pocket hebben 🙂

      • Michael Minneboo ,

       Lang en kort moet ook zeker kunnen, vind ik. Je moet er alleen even voor gaan zitten. Aangezien de stukken die ik in opdracht schrijf meestal voor papier bedoeld zijn, zijn ze vaak wat aan de lange kant voor een blogpost. Deze afwisselen met kortere invallen kan dan geen kwaad om het blog een afwisseld ritme te geven.

       Ben benieuwd naar je toekomstplannen voor het web 🙂

       Bevalt je layout-per-blogpost je trouwens?

       • Marco Raaphorst ,

        layout werkt wel grappig. kost ook wel een hoop tijd, maar is voor hoe ik het nu benader wel goed denk ik.

        • Michael Minneboo ,

         Ik vind je nieuwe layout per blogpost erg bijzonder. Ik mis wel je bladerbuttons. Dat geeft je blog nog meer de feel van een online boek/magazine vind ik.

         • Marco Raaphorst ,

          misschien dat ik een menubalkje ga bouwen bovenaan met links en rechts de bladerfunctie zodat je weet wat ervoor zit en wat erna komt

     • karin r. ,

      ik zal vast en zeker via mijn blog een reactie gaan plaatsen! 😉 hou maar in de gaten!

     • Bloggen zonder zelfcensuur : Zwerven door het alledaagse ,

      […] Minneboo lanceerde via zijn blog het idee ‘Je blog als notitieblok‘ . Zijn idee spreekt me aan. Het lijkt me leuk met dit idee te gaan spelen, ermee te […]

      • Blogplan in de maak. « met-k.com ,

       […] blog als notitieblok. Zo begon Michael zijn blogpost van 12 […]