Categorieën
Film Video

Webvideo: Mooie ode aan vinyl

Illustratie: Merel Barends

Blog- en stripvriend en VPRO-collega Menno Kooistra maakt al een tijdje videomontages voor CinemaTV – het filmprogramma van de VPRO dat op het web te zien is. Voor deze montage mixt Menno filmbeelden thematisch door elkaar. Ze gaan als het ware de Mennoblender in. Vaak komt daar dan een aardige video uit. Zijn laatste edit vind ik erg leuk en wil ik graag met je delen.

Vinyl en cinema: het is een combinatie die al veel moois heeft voortgebracht. Achter het romantische beeld van het draaiende zwarte schijfje – de krakende naald waar geluid uit komt, samen luisteren met je geliefde of helemaal in je eentje in de muziek opgaan – gaan veel verhalen schuil.

Zelf vind ik High Fidelity en Almost Famous de mooiste films over popmuziek en de liefde voor vinyl. Maar er zijn nog veel meer films over dit boeiende thema gemaakt. Enkele ervan heeft Menno in zijn montage gestopt. Zoals Ghost World waarin het personage Seymour oude bluesplaten verzamelt en de man waarop dit personage losjes gebaseerd is: Robert Crumb uit de documentaire Crumb.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Webvideo: Mooie ode aan vinyl”

Mooi gedaan. Zowel de nostalgie van viny als de prachtige stem van David Bowie. Ik heb het boek ‘High Fidelity’ maar ga nu zeker ook de film zoeken. Veel fragementen herken ik wel ergens van maar kan geen lijstje van de films opdreunen:)….

Zo, dat is een magere score. Van drie films weet ik vrijwel zeker dat ik ze herken. 3 van de 16. Droevig. Welke? Shawshank Redemption, High Fidelity en als ik me niet vergis Control. Maar verder?

Reacties zijn gesloten.