Categorieën
Strips

Marvel houdt copyright op stripfiguren: Familie Kirby verliest rechtzaak

The Avengers #4, cover getekend door Jack Kirby

Een rechter in New York heeft beslist dat de erven van Jack Kirby geen aanspraak kunnen maken op de copyrights van personages die Kirby mede heeft gecreëerd.

Stan Lee is de vader van veel superhelden van Marvel, maar vaak creëerde hij de personages in samenwerking met anderen. Samen met Kirby werden onder andere de Hulk, de X-Men en de Fantastic Four in het leven geroepen.

Ook tekende Kirby een paar pagina’s van het eerste Spider-Man verhaal, maar omdat Lee Kirby’s stijl niet goed vond passen bij het personage, gaf hij de opdracht aan Steve Ditko. De cover van Amazing Fantasy #15, waarop Spider-Man voor het eerst aan de wereld werd getoond, is wel van de hand van Kirby.

In 2009 stuurde de familie Kirby een claim naar Marvel en moederbedrijf Disney waarin comics die gepubliceerd werden tussen 1958 en 1963 ter sprake kwamen. Dat waren onder meer deeltjes van The Amazing Spider-Man, The Avengers, Sgt. Fury and His Howling Commandos.

De rechter bepaalde echter dat Kirby zijn werk deed terwijl hij in dienst was van Marvel. Alles wat hij creëerde was daardoor automatisch eigendom van het bedrijf. Daarbij heeft Kirby, die in 1994 overleed, al eens afstand gedaan van eventuele rechten.

De erven Kirby lopen nu miljoenen mis. De strips verkopen tegenwoordig een stuk minder dan vroeger, maar er worden met de stripverfilmingen miljoenen dollars verdiend door Marvel en Disney. De Kirby’s hebben aangekondigd dat ze in hoger beroep gaan.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “Marvel houdt copyright op stripfiguren: Familie Kirby verliest rechtzaak”

Wat stom en kort geheugen heb ik ook. Lees de reacties van je oude artikel van 2 jaar terug 🙂 en zie me zelf daar tussen staan. Ik had het kunnen weten dus en zie gelijk al die cartoon voor mijn geest die er gemaakt zijn, van al die superhelden veranderd in Disney figuren. Ik word oud!

Jammer voor de erven van Kirby, maar het was wel te verwachten. Zo werkte dat in die tijd, en je kunt dat juridisch nooit terug draaien.
Zoals ik al eerder schreef geloof ik dat Kirby’s aandeel bij de ontwikkeling van deze superhelden heel erg groot was. We zullen wel nooit precies weten hoe groot.

Een soort gelijk geval is de Donald Duck tekenaar Karl Barks. Karl Barks is in ieder geval niet de bedenker van Donald Duck, dat weten we zeker, maar hij is wel de man die Donald Duck groot heeft gemaakt. Zijn verhalen worden nog steeds herdrukt en uitgegeven. En alle moderne DD tekenaars erkennen Barks als de geestelijke vader van de DD wereld zoals we die nu kennen.
Toch heeft Barks tijdens zijn leven nauwelijks geld of erkenning van Dinsey gekregen.

Zo zijn er vast veel meer verhalen van miskende comic creators.
Je kunt alleen maar hopen dat de stripwereld van nu iets rechtvaardiger is.

Reacties zijn gesloten.