Categorie├źn
Fotoblog

Dambrander

Deze zag ik van de week in het centrum hangen. Een portret van die gek die zichzelf vorig jaar op de Dam in de fik stak. Wat moet ik ermee, vroeg ik me als eerste af. Wat willen de postermakers hiermee zeggen? Dat het asielbeleid niet deugt? Dat ze achter de actie staan van dit licht ontvlambare type? Die bedoelingen hadden ze er best even bij mogen zetten.

Bij een artikel zag ik het volgende over Roustayi staan:

Zijn herhaalde asielaanvraag was onlangs afgewezen. (…) Roustayi verbleef al tien jaar in Nederland. Hij vluchtte uit Iran omdat hij antiregeringsgezinde publicaties op zijn naam had staan. Terugkeer was geen optie, omdat hij er vanuit ging dat hij zou worden opgepakt, gemarteld en opgesloten.

Dat lijkt me erg, als je met je rug tegen de muur staat, maar dan nog vind ik het erg extreem om jezelf in de fik te steken en onschuldige omstanders in gevaar te brengen. Hoe zit dat eigenlijk met mensen wiens asielaanvraag wordt afgewezen. Moeten ze perse terug naar het land van herkomst of zijn ze vrij om nog in een ander land asiel aan te vragen? En waarom moet het 10 jaar duren voordat iemand uitslag krijgt? Kunnen die procedures niet wat sneller?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “Dambrander”

Ik denk dat niemand, behalve mensen in een soortgelijke situatie, in de buurt kan komen van wat er in die man omgaat. Dus ik vind het nogal bot om de man neer te zetten als een gek. Jij reageert uit een bepaalde rijkdom en luxe, want jij bent niet gevlucht, jij kunt zeggen en schrijven wat je wilt. Ok, dat begint al zijn beperkingen te krijgen, helaas, maar toch, je leven hangt niet aan een zijde draad als je kritiek hebt op de regering.
Ben het helemaal met je eens dat het een gospe is dat het allemaal zo lang moet duren. Hooguit een jaar en dat is nog lang. Kennen wij de geur van martelen en de smaak van opgesloten worden……

@Josephine: Het lijkt misschien hard om de man een gek te noemen, maar los van de omstandigheden vind ik het nogal onverantwoord om anderen in gevaar te brengen door jezelf in de fik te steken. Wanhopig of niet. Om dezelfde redenen weiger ik begrip te hebben voor mensen die zichzelf voor "de goede zaak" opblazen. Net als martelaren van een zeker geloof wilde Roustayi kennelijk een openlijke daad stellen door op dze manier zelfmoord te plegen. Dat soort gedrag weiger ik normaal te vinden.

Toch weten we nog steeds niet hoe de man zover heeft kunnen komen. Het verbaast mij, ondanks alle veiligheidsargumenten, niets. Daarnaast steekt hij zichzelf in de fik. Een bommengordel heeft andere doeleinden. Ik weiger geen enkel gedrag, ik probeer ernaar te kijken. Of ik het nou goedkeur of niet. Soms zie je meer door te kijken dan het bij voorbaat een plaats te geven.

@Josephine: Dat zie ik toch anders. Bepaalde gedragingen keur ik bij voorbaat af en interesseert het mij eigenlijk niet wat het motief ervoor is. Ik noem maar iets extreems behalve zelfmoordaanslagen: het stenigen van vrouwen. Kan me niet schelen wat de reden ervoor is, dat doe je niet. Punt. We weten inderdaad niet hoe de man zover heeft kunnen komen. persoonlijk denk ik dat er een steekje bij hem los zat. Natuurlijk kunnen er allerlei politieke redenen zijn geweest, misschien wilde hij een statement maken, maar dan nog: ik denk niet dat iemand die ze allemaal geestelijk op een rijtje heeft zichzelf in brand steekt.

wat een onwetendheid toon je door iemand die zelfmoord pleegt om de onmenselijke situatie waar hij in zit naast bommengordels en vrouwen stenigen te leggen. en daarnaast de man een gek en een steekje los noemen. ik krijg er een vieze smaak van in mijn mond. misschien moet je je eens wat meer in materie als dit verdiepen voor je een (nogal lomp en onbeholpen) oordeel uit.

@Frommel: Het gaat me erom dat sommig gedrag gewoon niet getolereerd mag worden. Iemand die zelfmoord wil plegen moet dat zelf weten, maar het is niet wenselijk, om het maar zacht uit te drukken, om dat op zo'n wijze te doen waardoor anderen gevaar lopen.

Ongetwijfeld wilde hij een statement maken met zijn zelfmoord, anders had hij het wel anders gedaan. Als je daarvan uitgaat, is de link tussen mensen die zichzelf en daarmee anderen opblazen om een statement te maken, helemaal zo gek niet in mijn ogen.

Ik vind het juist belachelijk dat ieder gedrag maar vergoeilijkt wordt omdat er te meegaand wordt gedacht. Het kan goed zijn dat hij wanhopig was en daarom zelfmoord heeft gepleegd omdat hij niet terug wilde naar het land van herkomst – dat kan ik ook niet weten, want ook de poster geeft daarover geen duidelijkheid. Ik stel dan ook duidelijke vragen in mijn blogpost waar ik het antwoord niet van ken. En ook ik vraag me af waaro het asielbeleid in elkaar zit zoals het in elkaar zit. Maar dan nog rechtvaardigd zijn wanhoop en achtergrond wat mij betreft niet zijn daad.

Reacties zijn gesloten.