Video: Blogger Marco Raaphorst

 

Illustratie: Emma Ringelberg

Bloggen en bloggers, ik krijg er geen genoeg van. Ik vind het niet alleen een interessant medium, ook geniet ik dagelijks van de mooie dingen die mensen voor hun plezier publiceren. Daarom de onregelmatig verschijnende reeks Daily Webhead-video’s waarin bloggers kort en bondig aan het woord komen. Vandaag is het woord aan Marco Raaphorst!

Marco Raaphorst is blogger van het eerste uur, componist en geluidskunstenaar. Hij blogt al sinds 2001 en ik ken hem als een gepassioneerd blogger, iemand die het medium hoog heeft zitten. Toen ik hem interviewde voor deze video had ik dan ook een vurig betoog over het bloggen verwacht. Marco verraste mij die middag door er juist wat laconiek over te praten. Gevraagd waarom mensen zijn site zouden moeten lezen, een van de standaardvragen in deze reeks, antwoordde Raaphorst dat hij dat eigenlijk niet wist: ‘Ik weet zelf niet of ik mijn eigen blog zou lezen. Ik heb niet zo veel te melden, dus nee, volgens mij moet je mijn blog niet gaan lezen.’

Wat ik mooi vind aan interviews is dat het gesprek een momentopname is. Het is net zo goed een registratie van iemands antwoorden als van de omstandigheden waarin het interview plaatsvindt. Een registratie van dat unieke moment in de tijd. Bij een grillige blogger als Raaphorst kun je tijdens zo’n gesprek dus van alles verwachten. Dat lijkt me overigens een prima reden om zijn blog wel te lezen, want je zult altijd verrast worden.

Overigens is Raaphorst ook de man die de muziek heeft gemaakt bij deze reeks en andere Daily Webheads.

Daily Webhead: Blogger Marco Raaphorst from Michael Minneboo on Vimeo.

Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

 • Marco Raaphorst ,

  Typisch marketing gelul 😀

  • Michel ten Hoove ,

   Raaphorst. Tsja, dat is dus één van de bloggers die ik steevast dagelijks volg sinds ik hem via via op het spoor kwam. Hoe? Dankzij een videoclip gemaakt door @punkmedia net in een tijd dat ik zelf een camjo cursus gevolgd had en een DV cam gekocht had.

   Beetje jaloersmakend is het wel hoor, te lezen dat iemand al sinds 2001 blogt. Wat jaloersmaakt? Dat iemand terug kan grijpen op zijn rijk gevuld blogpostingsarchief. Dat wil ik ook!

   • Marco Raaphorst ,

    mijn vingers jeuken al snel. misschien is dat het.

    en dat heersen. dat ego ding.

    • Michael Minneboo ,

     Als je maar lang genoeg doorblogt kom je vanzelf aan de tien jaar archiefmateriaal 🙂

     • Marco Raaphorst ,

      mijn oude spul is alleen nog via archive.org te benaderen. moet het toch eens gaan teruglezen 🙂

    • karin r. ,

     🙂

     • Levert dat al bloggen en twitteren ook opdrachten op? : Michael Minneboo ,

      […] Recent interviewde ik componist/blogger Marco Raaphorst over bloggen. Tijdens het interview vertelde Marco ook iets over jezelf promoten op het web. Die quote is uiteindelijk niet in de video terechtgekomen, maar ik vond hem wel interessant: […]

      • Levert al dat bloggen en twitteren ook opdrachten op? : Michael Minneboo ,

       […] Recente reactiesLevert dat al bloggen en twitteren ook opdrachten op? : Michael Minneboo on Video: Blogger Marco RaaphorstMichael Minneboo on De Muppets komen eraanGer Apeldoorn on De Muppets komen eraanMichael Minneboo on […]