Categorieën
Daily Webhead Strips Video

Video Mat Schifferstein: ‘Meer aandacht voor naturalistische strips!’

Vrijdag 11 februari kreeg Mat Schifferstein de Hal Foster Award. Terecht, want met zijn uitgeverij Sherpa brengt hij al zo’n 25 jaar bijzondere strips uit. Vaak kwam Schifferstein voor het eerst met grote namen op de proppen. Je kunt het juryrapport hier lezen.

Illustratie: Hal Foster

Zoals altijd was het een gezellige boel bij Lambiek, waar ook geregeld boekpresentaties worden gehouden en iedere vrijdag een ontspannen borrel is. Je weet nooit met welke stripgrootheden je daar een biertje kunt drinken.

De Hal Foster Award is in het leven geroepen om mensen te eren die in de periferie van het beeldverhaal opereren. Schifferstein vertelde me na de ceremonie dat hij de grootste moeite heeft om zijn boeken in de boekhandel te krijgen. Iets wat helaas voor meer stripuitgevers geldt. In zijn speech benadrukte de gewaardeerde uitgever dat de aandacht voor naturalistische tekenaars de laatste jaren mager is in de stripwereld. Vooral de humorstrip krijgt naar zijn mening aandacht:

‘In Nederland is vanaf het begin een cultuur geweest van humorstrips. Er zijn bijna geen naturalistische avonturenverhalen gemaakt in stripvorm. Tien, twintig jaar geleden was dit nog wel het geval. Toen had je nog bijzondere auteurs als Hans Kresse en Thé Tjong-Khing die met vakmanschap langere verhalen maakten die ook door een groot publiek gelezen werden. Maar inmiddels is de tendens zo veranderd dat mensen strips eigenlijk alleen maar kennen van humor in de krant of eventueel van de jeugdbladen.’

Misschien dus maar goed dat Minck Oosterveer binnenkort de Stripschapprijs krijgt uitgereikt. Hij is een van de weinige Nederlandse stripmakers die een realistische stijl hanteert. Al mogen we stripmakers als Fred de Heij en Dick Matena natuurlijk niet vergeten.

Onderstaande video is een impressie van de prijsuitreiking. Schiffersteins pleidooi voor meer aandacht voor realistische strips is er vrijwel in zijn geheel in opgenomen.

Daily Webhead: Hal Foster Award 2011 from Michael Minneboo on Vimeo.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

11 reacties op “Video Mat Schifferstein: ‘Meer aandacht voor naturalistische strips!’”

Leuke video. Mat Schifferstein legt de vinger op de zere plek: het beeldverhaal is heden ten dage min of meer een synoniem voor humorstrips. Mat vertelde me tijdens de borrel hoe lastig het is om graphic novels in de ‘echte’ boekhandel te krijgen. “Als je er duizend van verkoopt is het al veel.”

Even terzijde: wat ik me trouwens afvroeg bij het kijken van de video is waarom digitale fotocamera’s eigenlijk geluid maken als je een foto neemt. Dat geluid is puur voor de sier (in tegenstelling tot de oude camera, waarmee je echt de lens dichtklikt) en blijkt in de praktijk best hinderlijk. Misschien is het bedoeld om ons de illusie van een oude camera te geven, net zoals oude strips vaak ook in een klassieke vormgeving worden uitgebracht. Zoals die prachtige heruitgave van Arman & Ilva die Mat Schifferstein enkele jaren geleden op de markt bracht.

Toevallig zat ik daar laatst ook na te denken over het geluid van digitale camera’s. Storend is het zeker, evenals de flitsen in het beeld. Wat dat betreft is video een aardiger medium. Het zou met de illusie van oude camera’s te maken kunnen hebben, al denk ik dat er een veel praktischer reden voor is. Door het geluid weet je als fotograaf zeker dat er een foto gemaakt is. Ditigaal blijft wat dat betreft ongrijpbaar.

Dat geluid is verplicht zodat mensen niet zomaar foto’s kunnen maken die echt niet kunnen, bijv. foto’s onder rokjes e.d.

Interessant punt, kan ik me wel deels in vinden. Dat maakt mensen die fotograferen en filmen met mobieltjes extra verraderlijk, want die kunnen het geluid wel uitzetten. Ik zie op Twitter regelmatig moby’s van onwetende medepassagiers in de trein, vaak met een lullig bijschrift. Dat zou je met een echte camera niet snel durven. Grenzen van fatsoen verschuiven dus ook door de voortgang van de techniek… Of ben ik nu te zwaar op de hand? 😉

Als het goed is moet dat niet meer kunnen, dat geluid uitzetten op mobieltjes en bij filmen gaat er als het goed is ook een lichtje branden. Bij zeker weten zeg ik dit in ieder geval van Japanse apparatuur, daar is uitschakelen van het geluid onmogelijk (tenzij bijvoorbeeld de software gehackt wordt).

De grenzen van fatsoen zijn nooit echt verschoven.. t word er alleen helaas makkelijker op voor mensen om de grens van fatsoen te overschrijden.

Dat is de eerste keer dat ik dat hoor, dat ze het fotogeluid in het leven hebben geroepen zodat mensen niet onder rokjes kunnen fotograferen… Mijn mobiel maakt ook een geluidje maar dat is zo zacht dat mensen op een afstandje niets door zouden moeten hebben. Gelukkig heb ik niet de neiging om onder rokjes te fotograferen, dus dat scheelt weer 🙂

Het is er niet speciaal voor in het leven geroepen, maar wel een van de redenen why it’s here to stay. At least in Japan 😉

haha ja op een afstandje en onder een rokje gaan dan ook niet echt samen he 😉

Reacties zijn gesloten.