Categorieën
Mike's notities

Waarom zit er eigenlijk geen wc in de sprinter?

Ilustratie: Paul Stellingwerf

Laatst zat ik in een sprinter van de NS en wederom verbaasde ik me over het feit dat die treinen helemaal geen wc’s bevatten. Je zal maar een uur in dat ding moeten zitten en hoge nood hebben? Dan moet je uiteindelijk en hoekje zoeken om je behoefte te doen.

Een belachelijke situatie natuurlijk. De NS mag dan vinden dat je maar korte ritten met een sprinter rijdt en dat je het dus makkelijk kan ophouden, Nederland heeft genoeg chronisch zieken voor wie dit een hachelijke situatie kan opleveren. En ouderen, kinderen en reizigers met een kleine blaas of een te heftige maaltijd in de maag. En wat te denken van het personeel zelf? Moeten die dan een raampje open doen en hun kont naar buiten steken? Lijkt me ook niet erg hygiënisch noch praktisch.

De treinkaartjes zijn duur genoeg, mag daar een beetje service tegenover staan?

Gelukkig wordt in Nederland ontevredenheid ook wel eens geuit. Je kunt dus een petitie ondertekenen om je ongenoegen over deze situatie uit te drukken. Deze zal woensdag aangeboden worden aan de Tweede Kamer. De actie is opgezet door Reizigersvereniging Rover, de Vereniging voor Rijdend Personeel (VVMC) ANBO en verschillende ouderen- en patiëntenorganisaties.

Mocht je trouwens ondernemer zijn en ook doodziek worden van het feit dat je ieder jaar een bijdrage betaalt aan de KvK en daar geen bal voor terugkrijgt? Teken dan deze petitie.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

13 reacties op “Waarom zit er eigenlijk geen wc in de sprinter?”

we kunnen met z’n allen wel petities blijven tekenen. wat doet de tweede kamer er eigenlijk mee? aannemen en vervolgens weggooien? of hun kont ermee afvegen? … :-/

Geen idee of zo’n petitie echt nut heeft, behalve dan dat er aardig wat persaandachtig mee gegenereerd is. Dat geeft wellicht wat druk bij de NS. Van de Tweede Kamer verwacht ik sowieso niet heel veel bijzonders.

Heb ooit na een avond bier drinken in een traag rijdende sprinter gezeten. Geloof me, 50 minuten duren als je het v.a. station Zaandam al bijna in je broek doet heeeeeeeel erg lang.

Misschien hoort het NS-personeel dagelijks al zoveel gezeik dat ze blij zijn als in een zeikvrije trein mogen werken?

Het personeel is blij totdat het zelf nodig moet. Het lijkt me een ramp als je blaas vol zit en je trein strompelt richting huis. Wat moet je dan? Stilletjes een hoekje bij de deur opzoeken en je blaas tegen de deur?

Ooit van marktwerking gehoord? 🙂

Uit marktonderzoek blijkt vast dat mensen gemiddeld nog geen halfuur in een sprinter zitten. Uit ander onderzoek blijkt dat mensen prima hun plas kunnen ophouden voor een uur. Ergo: de NS zag het licht en schafte de toiletten af in die sprinters. Om met Cruijff te spreken: “Da’s logisch.” 😀

A. Omdat de ontwerpers bedacht hebben dat deze trein z’n naam eer aan moet doen. Zo werd het sprinter want als je uitstapt sprint je naar de dichtsbijzijnde WC.
B. Omdat de NS een geheime deal heeft gesloten met de pamper fabrikant in de hoop dat geen WC’s de verkoop van pampers stumuleert.
C. Om de klanten voor te bereiden op de volgende stap: geen stoelen meer in de trein.
D. Om de omzet te stimuleren van de WC’s op de stations waarvoor betaald moet worden.
E. Het is per ongeluk ontstaan door een foutje op de tekening, gewoon de plee vergeten.
F. Omdat er bij de NS sowieso al stront aan de knikker is.
G. Omdat het kan.
Vul maar aan 🙂

Welke logica bedoel je precies? Ook al duurt je ritje maar 20 minuten, je hebt als reiziger gewoon recht op een wc. Nog los van het feit dat treinen vaak niet op tijd rijden en vertraging hebben.

Reacties zijn gesloten.