Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Categories_to_Tags has a deprecated constructor in /customers/9/c/2/michaelminneboo.nl/httpd.www/wp-content/plugins/wpcat2tag-importer/wpcat2tag-importer.php on line 31 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/9/c/2/michaelminneboo.nl/httpd.www/wp-content/themes/time/functions.php on line 4041 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/9/c/2/michaelminneboo.nl/httpd.www/wp-content/themes/time/functions.php on line 4041 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/9/c/2/michaelminneboo.nl/httpd.www/wp-content/plugins/wpcat2tag-importer/wpcat2tag-importer.php:31) in /customers/9/c/2/michaelminneboo.nl/httpd.www/wp-content/themes/time/drone/theme.php on line 2273 Video: Amsterdam schreeuwt om cultuur – Michael Minneboo

Video: Amsterdam schreeuwt om cultuur

Note to self: als ik de volgende keer weer bij een manifestatie aanwezig ben waar 20.000 man loopt te schreeuwen om cultuur neem ik oordopjes mee.

Oorverdovend was het luidkeelse protest op het Leidseplein vanmiddag. Zo’n 20.000 mensen – ik heb ze niet met de hand geteld, de NOS gelukkig wel – kwamen bijeen om een speciaal programma op het Ajax balkon van de Stadsschouwburg bij te wonen uit protest tegen de kabinetsplannen om de cultuur in Nederland hardhandig omzeep te helpen. Verhagen, Rutte en vooral Wilders willen maar liefst 200 miljoen euro korten op cultuur en de BTW voor kaartjes voor beeldende kunst, concerten en voorstellingen verhogen naar 19 procent .

Ik was aanwezig met mijn cybershotje en schoot onderstaande sfeerimpressie:

Daily Webhead: Schreeuw om cultuur from Michael Minneboo on Vimeo.

In een ruim uur werd er een divers programma gepresenteerd door spreekstalmeester Ivo Niehe. Enkele culturele BN’ers als Maria Goos, Rick de Leeuw en Roeland Fernhout vertelden in één minuut een persoonlijke ervaring: het moment dat cultuur hen voor het eerst raakte.

Frits Bolkestein was een bijzondere verschijning. VVD’er pur sang, kan hij zich toch niet scharen achter de plannen om cultuur zo te korten. Hij wil meer geld voor cultuur en met name muziek. Dat vond het publiek wel leuk om te horen. De stemming sloeg om in ‘boegeroep’ toen Bolkestein verklaarde dat de extra financiën hiervoor gehaald kunnen worden door op ontwikkelingshulp te korten. Ik voelde me erg ongemakkelijk toen mensen door hem heen begonnen te schreeuwen. Tussen deze snel aangebrande lontjes wilde ik eigenlijk niet staan, noch wilde ik met hen geassocieerd worden. Ik vond het erg flauw dat men Bolkestein niet liet uitpraten. Als we niet met dialoog beginnen, waar blijven we dan? Dan zijn we geen haar beter dan de Nederlandse regering die toch niet naar het volk wil luisteren. Hulde voor Bolkestein voor dat hij daar toch maar even mooi stond en zich niet van de wijs liet brengen door de boe-roepers.

Verder waren er muzikale bijdragen van The Sadists, De Nederlandse Opera, Slagwerk Den Haag, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerkoor. Een soort van Uitmarkt dus, maar dan pure ernst.

Heeft de schreeuw van vanmiddag geholpen? Ik ben daar wat cynisch in, maar troost me met de gedachte dat je in ieder geval iets van je moet laten horen als je het niet met regeringsplannen eens bent.

Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

 • karin r. ,

  dat denk ik dus ook.

  • Tweets die vermelden Video: Amsterdam schreeuwt om cultuur : Michael Minneboo -- Topsy.com ,

   […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Michael Minneboo, Michael Minneboo. Michael Minneboo heeft gezegd: [nwe blogpost] Video: Amsterdam schreeuwt om cultuur http://goo.gl/fb/tmWwr […]

   • Jeroen Mirck ,

    Toen ik de beelden van het Leidseplein zag, was ik verrast door de grote opkomst. En wat Frits Bolkestein betreft: hij hield de actievoerders gewoon een spiegel voor. Als je cultuur in stand wil houden, moet je elders snijden. Natuurlijk was het een vilein grapje om voor dit publiek uitgerekend de ontwikkelingshulp aan te kaarten, maar het boe-geroep was primitief. Alleen maar zaken claimen zonder de rekening te willen betalen, dat is lekker makkelijk. Dat is ook het verschil tussen een politicus en een actievoerder.

    • Michael Minneboo ,

     Helemaal met je eens. Het geld moet ergens vandaan komen en dat het geld voor ontwikkelingshulp zou zijn wat naar cultuur gaat, was iets wat het aanwezige publiek niet wilde horen. Wat dat betreft weet Bolkestein nog steeds hoe hij zijn toehoorders moet bespelen.

    • De schreeuw om erkenning : Zwerven door het alledaagse ,

     […] Credits: voor Michael Minneboo, voor de vragen die hij stelde over communicatie en zijn blogpost ‘Video: Amsterdam schreeuwt om cultuur’ […]

     • Gemengde gevoelens bij de schreeuw om cultuur : Michael Minneboo ,

      […] reacties De schreeuw om erkenning : Zwerven door het alledaagse on Video: Amsterdam schreeuwt om cultuurMichael Minneboo on Ongevraagde discussieskarin r. on Ongevraagde discussiesMichael Minneboo on […]