Categorieën
Mike's notities

OV-chipkaart ongenoegens

Over sommige zaken blijf ik me verbazen. De OV-chipkaart bijvoorbeeld. Ik ben er nu aardig aan gewend geraakt, toch zijn er nog bepaalde kwesties waar ik mijn wenkbrauw bij optrek.

OV-chipkaart, je kunt hoog of laag springen, maar ooit zal die in het hele land gelden. Dan kom je geen tram, bus, metro of trein in zonder. In Amsterdam kun je al niet meer zonder in tram of metro reizen.

Toch moeten we nog steeds in de tram via de hoofdingang instappen terwijl je bij iedere deur kunt inchecken, nu je niet meer op een centraal punt een kaartje hoeft te kopen. Een mooie manier om de instroom van nieuwe passagiers te verspreiden. Maar de GVB wil er niets van weten en vermaant mensen streng als ze door de verkeerde deur instappen. Natuurlijk moet je centraal instappen zodat de ticketmaster kan zien dat je daadwerkelijk incheckt. Toch zie ik nog geregeld opgeschoten jochies via de achterste deur instappen en zwartrijden. Daar wordt dan niets van gezegd.

Maar dat is nog niet het ergste: vaak wil er een grote groep mensen instappen. Logisch, iedereen wil wel een keer naar huis. Toch zie je vaak genoeg gebeuren dat de deuren gewoonweg worden dichtgedaan door de medewerkers van het GVB voordat iedereen binnen is. Kennelijk vindt men het op tijd wegrijden veel belangrijker dan de klanten die vervoerd moeten worden. Belachelijk natuurlijk.

Met mijn voordeelurenabonnement kan ik met 40 procent met korting reizen in de trein. Vroeger kocht ik op elk gewenst tijdstip een kaartje en stapte ik na 9 uur in de trein. Niets aan de hand. Nu moet ik, vanwege mijn ov-chipkaart, voor de incheckpoortjes wachten tot het vijf voor negen of later is. Anders rekent die handige OV-chip het volle tarief voor de hele treinreis.

Mede poortwachters
Poortwachters

Ik sta dus bijna elke ochtend voor die poortjes te wachten… en te wachten…en te wachten. Met een hoop medeslachtoffers overigens, maar dat maakt het er toch niet beter op. Waarom is die chip niet slim genoeg om te berekenen wanneer ik wel in voordeeluren reis en wanneer niet? En waarom kan ik niet gewoon ongestraft om tien voor negen inchecken als ik pas na negen uur ga reizen?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

8 reacties op “OV-chipkaart ongenoegens”

Mijn grootste OV-chip irritatie: op station Bijlmer inchecken voor de metro en het kreng gaat niet. Vervolgens check je 5 minuten later op hetzelfde station uit en pak je de trein. Gevolg: er wordt 4 euro van je tegoed afgehaald! WTF?! Dat $%^&*systeem kan toch zelf ook bedenken dat je niet heen en weer naar Isolatorweg bent gegaan?!

Dat wachten voor het poortje is overigens ook volkomen debiel. Zet zo’n incheckding in de trein, kan in de tram toch ook?

Dat lijkt me inderdaad een grote ergernis. Ik checkte laatst in bij de tram. De conducteur vertelde me doodleuk dat de rit gratis was en dat ik weer mocht uitchecken. Het starttarief van 78 cent was toen wel van mijn kaart afgeschreven.

Het schijnt nog een probleem te zijn om die incheckdingen in de trein te maken. Vraag me niet waarom. Voorlopig zou ik al blij zijn met een incheckding op ieder perron. Maar uiteindelijk moet het systeem gewoon beter, zodat het reizen weer net zo makkelijk is als toen we nog kaartjes kochten.

OV Chip? ik spuug het zowat uit. sterker nog, ik spuug het uit! wat een ellende heb ik met dat ding. ik weiger het te gebruiken en koop gewoon weer een strippenkaart. door hun falende machines raak ik telkens mijn geld kwijt. daarnaast ook nog enorm veel tijd en energie omdat ik dan naar zo’n htm kantoortje moet om het recht te breien zodat ik geld teruggestort krijg. ik ben er klaar mee.

Wat een narigheid voor je. Helaas kun je in Amsterdam niet eens meer reizen met je strippenkaart. Die is net zoveel waard als de klantenservice die conducteurs hier verlenen. De conducteurs die leuk de deur dichtsmijten als de helft van de passagiers nog in moet stappen welteverstaan.

Nog NOOIT een probleem gehad met de OV chipkaart. Hoewel ik jullie frustraties goed begrijp hoor. Ik ben fan , want: minder moeite, gewoon in- en uitbliepen en klaar. Heerlijk.

Houden zo, Menno. Op zich vind ik het idee van probleemloos in- en uitchecken ook erg fijn. Als ik maar niet mijn tijd hoef te verdoen, wachtend bij de poortjes ik eindelijk mag inchecken

Tsja, ik heb dan een studentenpas dus ik hóéf niet in en uit te checken, maar ik hoor ook regelmatig verhalen van mijn gezinsgenoten aan de eettafel. Op zich is het concept prachtig, maar er wordt inderdaad ietwat te krampachtig geprobeerd om het allemaal precies te doen zoals het was. Maar, meh, over een jaar of vijf is dat wel verholpen, lijkt me. (Hoop ik. Want dan mag ik ook niet meer zomaar de trein in springen, *slik*. :b)

Ik hoorde dat veel studenten ook last hebben van hun ov-chipjaarkaart. Daar schijnt een hoop mis mee te zijn. Gelukkig heb jij daar zo te lezen, geen last van.

Reacties zijn gesloten.