Categorieën
Bloggen

Vier jaar bloggen

‘Ik ben niet mijn blog. Het is groter dan mijzelf,’ schreef geluidskunstenaar en blogger Marco Raaphorst deze week. Een mooie uitspraak waar je meerdere kanten mee op kunt.

Bloggen, sinds afgelopen vrijdag 27ste van augustus doe ik het vier jaar. In die tijd publiceerde ik  850 posts. (Dat is deze dus.) Toch een hoop ingestoken tijd en een hoop teruggekregen plezier.

‘Ik ben niet mijn blog’: klopt, op mijn blog laat ik slechts een deel van mezelf zien. Een gecontroleerd deel. Bepaalde dingen zal ik nooit beschrijven want bepaalde zaken van mijn privé-leven wens ik niet prijs te geven. Je weet nooit wat men er mee doet. Big Brother is alleen de overheid, big brother zijn we zelf. Iedereen legt alles en iedereen vast op video. Online foto’s worden geript op eigen sites gezet en van een gekleurde context voorzien. Je zal maar ooit het doelwit worden van Geenstijl of verwante site.

Het is allemaal niet zo vrijblijvend als dat het begin leek. Zoals altijd biedt een prachtig iets ook altijd de mogelijkheid om er nare dingen mee te doen. Dat neemt niet weg dat bloggen mooie dingen kan voortbrengen. Het kan echter geen kwaad om goed na te denken over wat je wel en wat je niet publiceert.

Toch laat ik met mijn blog veel van mezelf zien. Mijn blog representeert mijn fascinaties, passies, de zaken die me raken en mijn werk. In dat opzicht ben ik wel mijn blog, of is het blog mij.

‘Mijn blog is groter dan mijzelf’: dat klopt ook. Lezers voegen reacties toe, reageren via twitter, linken door, schrijven zelf stukken op basis van wat erop mijn site staat. En andersom.

Ik kom nog geregeld op mijn oude webstek Mike’s Webs, omdat ik nog steeds gebruik maak van de rss-feeds naar andere blogs die daar staat. Een fijne site met veel herinneringen. Maar bloggen gaat niet over het blog zelf. Het blog is slechts een platform waar je publiceert.

Daarbij is bloggen niet meer dan een werkwoord om online publiceren mee aan te duiden. Die publicatie kan een tekst, een foto, een video, een podcast of wat dan ook zijn. En dan nog gaat het over wat je communiceert, niet hoe. It’s about the message, not the medium.

Dat gezegd hebbende vind ik nog steeds het feit dat een blog een ieder de mogelijkheid geeft om te publiceren wat hij wil, de belangrijkste eigenschap van dit medium. Daarom vandaag een toost om het bloggen te vieren. Proost!

Illustratie: Emma Ringelberg (http://www.emmaringelding.com)

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

16 reacties op “Vier jaar bloggen”

Mooi man. Gewoon doorknallen. Een blog kan alles zijn. Een wit scherm verlangend naar de waarheid.

Persoonlijk lust ik die badgasten van Geen Stijl rauw. Ik blaf beter Haags met een harder G dan zij ook kunnen kweken.

@Allen: Bedankt voor de felicitaties. Mogen jullie ook nog lang blijven bloggen.

@Madbello: Bloggen als we 80 zijn? Ik denk dat het dan in ieder geval een andere vorm heeft gekregen. Ik hoop overigens wel dat het internet niet verder op slot gaat, maar we zullen zien hoe dat zich de komende maanden ontvouwd. Voorlopig ziet het er niet zo goed uit.

Leuke mijlpaal, Michael. Ik herinner me nog dat wij rond die tijd in contact kwamen, als collega-stripjournalisten. Gisteren op de boekpresentatie van de Sjef van Oekel-omnibus merkte ik dat de tijden veranderen: jij was er als een vis in het water, terwijl ik er als goeddeels gestopte stripjournalist toch een beetje als buitenstaander rondliep.

Mijn eerste blogstappen stammen uit de tijd dat WordPress nog niet eens bestond: ik begon in juli 2001 stukjes over strips te publiceren op wat later de domeinnaam Comicbase.nl kreeg, zonder dat toen nog bloggen te noemen. Volgend jaar vier ik dus alweer mijn 10-jarig blogbestaan. Tijd voor een feestje.

Grappig trouwens om je allereerste posting terug te lezen: “Grappig is natuurlijk wel dat zowel de Bijbel, als Goethe en damesromans verhandelen over de aard van de mens.” Door de jaren heen is je schrijfstijl er een stuk vlotter op geworden, haha!

Ja. er is een hoop veranderd in de afgelopen vier jaar. Op professioneel vlak maar ook privé. Wat dat betreft gaat het allemaal de goede kant op. En dat eerste blogpostje was inderdaad wat wollig :).

Volgend jaar moet je zeker je tienjarig jubileum gaan vieren. Ik verwacht minstens een blogpost van je waarin je aangeeft wat je in die tien jaar hebt zien veranderen. Maar daar hoef je natuurlijk niet mee te wachten, vandaag mag je hem ook schrijven 🙂

Maar er zijn toch ook dingen waar je niet over blogt, omdat je die dingen niet met andere wilt delen?

….

Hoewel, je blog kennende lijkt er inderdaad weinig te zijn wat je van het virtuele canvas houdt. 😉

Geheimen is een groot woord. 🙂 Ik denk dat iedere blogger bepaalde zaken voor zich houdt. Bloglezers zitten ook niet op ieder stukje vuile was te wachten volgens mij. En als ze dat wel doen, zitten ze bij mijn blog duidelijk op het verkeerde adres.

@Marco: Wat je niet deelt? Al te persoonlijke/intieme zaken wellicht. Zo heb jij het wel eens over je partner (die toevallig zelf ook wel eens online te vinden is, haha), maar doe ik dat uit privacy-overwegingen juist niet. Tenzij er t.z.t. iets is dat ik echt wil delen met anderen.

Van harte gefeliciteerd @Michael met deze mooie mijlpalen.

Wat betreft je quote van @Marco ( ‘Ik ben niet mijn blog. Het is groter dan mijzelf,’) voel ik meer voor een ander perspectief :

(….) There is no blog! A blog has no inherent value; it’s just a medium for conveying value from
one person to others. There are no great blogs, only great bloggers (….).

Het is van Hunter Nutall uit zijn e-book ‘The zen of blogging’.
http://www.hunternuttall.com/resources/The-Zen-of-Blogging.pdf

Ik ontdekte deze quote via de blog van Edwin Mijnsbergen:
http://www.edwinmijnsbergen.nl/2010/08/de-zen-van-het-bloggen.html

Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten, Peter. “Daarbij is bloggen niet meer dan een werkwoord om online publiceren mee aan te duiden. Die publicatie kan een tekst, een foto, een video, een podcast of wat dan ook zijn. En dan nog gaat het over wat je communiceert, niet hoe. It’s about the message, not the medium.”

Reacties zijn gesloten.