Categorieën
Mike's notities

Zomerrooster

Eigenlijk hou ik er niet zo van, van die zomerroosters. Minder trams op de juiste tijdstippen, minder personeel in bedrijven. Het lijkt soms wel of heel Nederland slaapt tijdens de zomermaanden.

Je merkt het als blogger ook aan je aantal bezoekers. Dat aantal is in deze periode doorgaans minder omdat een deel van de vaste lezers op vakantie is. Sommige bloggers gaan dan ook minder bloggen. Soms omdat ze zelf op vakantie zijn, soms omdat ze een soort van zomerrooster aanhouden. Dat laatste was niet mijn bedoeling, maar de laatste tijd had ik het druk met een paar artikelen die af moesten, waardoor het bloggen er een beetje bij inschoot.

Ik heb Barbara Stok geïnterviewd voor de VPRO Gids. Voor de Eppo schreef ik achtereenvolgens een artikel over de autobiografische strip, over komische stripduo’s en de making of van de western Ronson Inc. Al die stukken zullen binnenkort in het stripblad verschijnen. Tussendoor gaat het werk voor de VARA ook gewoon door en moeten er nog wat striprecensies gepend worden. Niet dat je mij hoort klagen over het werk, want zoals ik al eerder schreef heb ik het liever druk in de zomer.

Nu ben ik zelf afgelopen weekend samen met mijn lief even in Delft geweest. Een bliksemvakantie om de historische stad eens te verkennen. Over de belevenissen zelf zal ik niet veel bloggen, al plaats ik deze week op mijn fotoblog wel wat foto’s die ik daar heb gemaakt.

Het verblijf in Delft was voor mij een mooie gelegenheid om eens te experimenteren met de Sony Cybershot camera. Deze heeft ook een videofunctie. Daar moet je je niet te veel van voorstellen: video’s van een klein formaat en weinig tot geen functies. Je kunt bijvoorbeeld niet inzoomen zodra je aan het draaien bent. Een soort flip dus eigenlijk.

Toch is het leuk om met dat soort apparaten te spelen en er video’tjes mee te draaien. Op Daily Webhead zal ik twee van die experimenten plaatsen. Heel andere koek dan de webisodes. Eerder kleine momentopnames, net zoals de foto’s op het blog.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

12 reacties op “Zomerrooster”

Het is qua bloggen en blogbezoek inderdaad rustiger dan normaal. Ik had op vakantie het geluk van gratis wifi in een gezellig hutje in de schaduw, waardoor ik nog een paar stukjes (en comments op andere blogs) heb kunnen plaatsen, maar dat geluk heeft niet iedereen. Leuke foto trouwens 🙂

als ik OP vakantie ben, betekent dat voor mij: geen internet, geen telefoon. anders kan ik echt niet ontspannen. maarrrrrrrr aangezien ik pas 14 sept wegga…. ben ik er gewoon om te reageren op je blog :). ik merk ook dat bezoekersaantallen van mn blog minder worden… die foto is echt cool.

Thanx. Ik neem me vaak in het weekend voor om het internet-vrij te maken, maar zit vaak toch nog even blogjes te lezen, mail te checken. We moeten daar ook niet te krampachtig over doen vind ik. Ik vind veel internetzaken leuk, dus het kan in je vrije tijd ook ontspannend werken. Hoewel ik in Delft het internet niet echt gemist heb trouwens. Al was ik daar dan weer wel met mijn fotoblogje bezig door een reeks foto’s te schieten.

Ik gebruik de vakantie om steeds opnieuw te ontdekken dat ik Internet niet mis als ik eens een weekje helemaal zonder doe. Telkens weer schrik ik na de vakantie te merken hoeveel tijd ik met dat Internet bezig ben. Angst om iets wezenlijks te missen speelt daarbij wel eens een rol. En guess what? De meest wezenlijke ontmoetingen en inzichten komen tot stand tijdens de vakantie als het Internet uit staat 🙂

Ik geloof niet in zomerroosters. Bloggen is toch zeker geen corvee? Ik blog als ik daar zin in heb. En ja, als ik veel ideeën heb, bereid ik soms alvast stukken voor die ik vooruit publiceer. Vorige zomer heb ik dat bijvoorbeeld gedaan tijdens mijn vakantie. Deze zomer niet. Twee redenen: geen goed uitgewerkte ideeën, maar vooral… geen tijd! Ik heb mobiel internet, dus zou ik op vakantie wel gewoon door kunnen gaan met twitteren, maar dat doe ik niet. Op vakantie in het buitenland zet ik roaming uit, heerlijk! Ik had ook geen laptop mee, dus werd er niet geblogd vanuit de Balkan. Wel heb ik twee keer even mijn mail gecheckt in een internetcafé, al was dat ook deels bedoeld om wat informatie op te vragen over Montenegro.

Het is niet erg dat je minder blogt in een periode dat veel mensen ook gewoon weg zijn. Die bezoekersaantallen, ach… is toch niet zo erg? Als mensen je blog leuk vinden, komen ze na de vakantie wel weer terug. Wel kan ik me voorstellen dat je in de zomer een speciale serie artikelen plant. Zo ga ik misschien een paar oude reisverslagen afstoffen die ik ooit voor een vakblad heb geschreven. Beetje aanpassen, maar ik heb nog geweldige foto’s uit die tijd. Leuk voor in de zomer.

Ben het met je eens hoor, maar het is wel jammer voor de driftige bloggers die in hetzelfde tempo blijven door schrijven terwijl minder mensen hun werk leest. Dat roept de vraag op of je niet mee moet gaan met de trend en minder moet gaan bloggen. En net als jou zie ik bloggen over het algemeen niet als corvee, maar soms wel als werk. Dat heb je met een portfolio-site. Maar daarnaast voelt het soms wel alsof de site gevoed moet worden met nieuwe content. Natuurlijk is dat iets wat je jezelf oplegt en niet je lezers, maar toch. Ik ga dit jaar niet echt op vakantie. Behalve weekendjes zoals in Delft blijf ik gewoon actief, maar de laatste tijd dus wel wat minder door werkdrukte.

Reacties zijn gesloten.