Categorieën
Media

Jackson en Hazes het meest gedraaid in 2009

Volgens een overzicht van SENA was de muziek van André Hazes en Michael Jackson in 2009 het meest te horen op de radio. Ik ben blij dat ik nooit naar de radio luister.

SENA is zo’n maffia copyrightorganisatie, vergelijkbaar met de BUMA. SENA incasseert namens nationale en internationale artiesten en platenproducenten een vergoeding wanneer hun muziek buiten de huiselijke kring ten gehore wordt gebracht. Hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van muziek in winkels, supermarkten, cafés en discotheken maar ook op radio- en televisiezenders. Je scheel betalen om een cd te draaien of je radio aan te hebben in je kleine winkeltje. Maar goed, die SENA stelt een lijst samen aan de hand van de draaigegevens van radiostations, waarbij nauwgezet wordt geregistreerd welke artiest en welk repertoire er dagelijks op de verschillende zenders te horen is.

Overigens wel typisch dat ze deze lijst halverwege het nieuwe jaar presenteren. Ik weet dat overheidsinstellingen traag zijn, maar zes maanden om een rekensommetje te maken is toch wel een hele prestatie.

De top 10 nationaal ziet er zo uit:

2009 2008
01 André Hazes
02 Krezip 06
03 Ilse DeLange 07
04 Anouk 04
05 BlØf 02
06 Marco Borsato 01
07 Guus Meeuwis 10
08 Nick & Simon 09
09 Ramses Shaffy
10 Alain Clark 03

Doden doen het goed op de radio. Shaffy overleed vorig jaar natuurlijk en Borsato ging financieel dood. Hazes overleed alweer een paar jaar geleden, dus waarom die op nummer 1 staat, snap ik ook niet. De band Krezip ging uit elkaar, dus een soort van dood, en hun afscheidsnummer ‘Sweet Goodbyes’ deed het goed. Als ik naar de rest op het lijstje kijk, ben ik verdomd blij dat ik nooit naar de radio luister. Je zou maar elke dag naar Nick & Simon, Borsato en BlØf moeten luisteren. Of T-mobile werkstudent Guus Meeuwis. Brrrr.

Top 10 Meest gedraaide artiesten Internationaal 2009

2009 2008
01 Michael Jackson
02 Coldplay 06
03 Adele
04 U2 03
05 Robbie Williams 07
06 Kings of Leon
07 Beyoncé
08 Jason Mraz
09 Madonna 01
10 Elvis Presley

In de internationale lijst gaat de voorkeur voor zombiemuziek nog even door, want Jackson werd het meeste gedraaid. Niet zo gek natuurlijk, want ook hij legde het loodje vorig jaar. Ik heb in een korte periode toen zoveel van zijn muziek gehoord, dat ik de rest van mijn leven genoeg heb gehad. Over ‘Bad’ gesproken.

Het verheugt mij wel dat Elvis Presley op nummer tien staat. Een van de artiesten die toch geregeld gedraaid wordt hier in huis. Mijn smaak sluit meer aan bij het internationale lijstje, hoewel er geen sprake is van een perfect match. Nou ja, dat vind ik ergens ook wel een geruststellende gedachte.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

10 reacties op “Jackson en Hazes het meest gedraaid in 2009”

De kolere, wat een zooitje bagger! Kings of Leon vind ik lekkere muziek, de eerste van Coldplay is ook goed, maar verder?

Vooral nationaal is het diep droevig. Djiezus Krijst, als zelfs de aambeien van Jantje Smit al in de top 10 staan… Overigens hebben we in Nederland ook bandjes als DeWolff en Drive Like Maria, maar dat zal dan wel te moeilijk zijn voor de radio. Maar goed, waarom radio luisteren als er Spotify is?

Het is inderdaad een zeer droevige lijst. Spotify gebruik ik nog niet. Ik heb nog zoveel te ontdekken aan de cd-collectie van lief, dat ik voorlopig genoeg nieuwe input heb. 🙂

De SENA heeft natuurlijk 6 maanden nodig om alle cafes en supermarkten langs te gaan.

Best een heavy job. Gelukkig mogen ze 1 keer per jaar gratis naar de hoeren.

Lekker nummer hoor, grappig clipje ook.

Ik denk dat als ik eigenaar was van een winkel, ik geen radio in huis zou hebben, Je betaalt je blauw aan de SEMA en verwante maffia-overheidsorganisaties. Alles om de ambtenaren aan het werk te houden en hun salarissen te spekken.

Maar wel een leuke vraag evengoed. Ik ga ervan uit dat ik een stripwinkel zou hebben (uiteraard) en daar past van alles bij. Maar niet te hard natuurlijk, want anders stoort dat bij het lezen 🙂

Ander idee: als je een winkel hebt, bied je straatmuzikanten aan om in de winkel te spelen. Gratis muziek en de muzikant zit droog en warm en haalt misschien nog wat geld op.

ik luister veel 3fm en daar komt veel fijne muziek voorbij, ook van hollandsche bodem! veel nieuwe bandjes, fijne singersongwriters etc. Ik denk dat dit supermarkt/lift muziek is idd… en skyradio…

Reacties zijn gesloten.