Categorieën
Film

Film A-Z: K

Vandaag is in mijn Film A-Z de K aan de beurt, maar het is vooral de K van karig lijstje. Ik heb niet zo veel filmfavorieten die met die letter beginnen.

Ik vond Karakter van Mike van Diem bijvoorbeeld een goede film: mooie artdirection, goed camerawerk. Maar ik zou hem toch niet tot mijn favorieten rekenen. Ook The Karate Kid, die ik erg leuk vond toen hij uitkwam, komt niet in dit rijtje voor. Ongetwijfeld zullen sommige mensen met Kill Bill op de proppen komen. Sorry, ik was niet erg onder de indruk van dit aan filmcitaten samenhangende hobbyprojectje van Quentin Tarantino. Vermakelijk is Kill Bill zeker, maar sinds de première heb ik niet de behoefte gevoeld de rolprent nog eens te bekijken.

De onderstaande twee films wel.

Kick-Ass (Matthew Vaugh, 2010)

Kick-Ass
kwam een paar maanden geleden uit in de bioscoop, dus hij is nog erg vers. Toch is het een film die ik graag nog een keer ga zien. Niet alleen omdat deze stripverfilming gebaseerd is op een origineel idee, namelijk dat gewone mensen opeens proberen superhelden te zijn, maar ook omdat dit idee prima is uitgevoerd. Al gaat mijn voorkeur uit naar het origineel: de prachtige strip van Mark Millar en John Romita Jr. Zie hier mijn recensie.

Kiss Kiss Bang Bang (Shane Black, 2005)
Ironische misdaadfilm van de scriptschrijver van Lethal Weapon, Last Action Hero en The Long Kiss Goodnight die met deze film zijn regiedebuut maakte. Robert Downey Jr. (daar is ie weer) speelt kruimeldief Harry Lockhart die op de vlucht voor de politie, bij een filmauditie terechtkomt. Hij mag naar Hollywood waar hij een paar dagen meeloopt met detective Perry Van Shrike, door iedereen Gay Perry genoemd vanwege zijn voorkeur voor de herenliefde. Lockhart komt al snel een oude jeugdvriendin tegen, en samen raken ze in meer intriges, problemen en intertekstuele verwijzingen verzeild om de rest van de film in volle vaart te houden.

Prima vertolkingen, ook van Val Kilmer als Gay Perrry en Michelle Monaghan als mooie jeugdvriendin. De filmvertelling refereert naar zichzelf: niet alleen spreekt Downey Jr. rechtstreeks het publiek aan, ook wordt de film vaak letterlijk even stilgezet voor een grappige terzijde of toevoeging. Regisseur en scenarist Black haalt een paar keer hard uit naar tinseltown en schetst een cynisch beeld van de filmfabriek die Hollywood heet.

De volgende keer gaan we verder met de letter L en wel op vrijdag 18 juni.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

12 reacties op “Film A-Z: K”

K is moeilijk ja.

Heb er wel een: ‘King of the Ants’. Een snoeiharde film, maar wel eentje die -juist daardoor- bleef hangen. Maakte erg veel indruk. Lijkt een hele normale film, totdat de koers op een gegeven moment gigantisch keert. Poe, en hoe.

En deze natuurlijk he: ‘Koroshiya’, in het Engels beter bekend als ‘Ichi the Killer’. Ook al zo’n heftige film. Wat zegt dit over mij? 😉

Goede suggesties, Menno. Wat ze precies over jou zeggen dat moet je psychiater maar beoordelen 🙂 Of je vriendinnetje natuurlijk, want die kent je goed 🙂

Ik heb van deze twee alleen Ichi the killer gezien. Die vond ik inderdaad heftig. Veel geweld maar vooral veel stripgeweld vond ik. Dus daardoor te verdragen.

Sommige mensen komen zeker met Kill Bill op de proppen Michael. Helaas 🙂 Super acteerwerk van Uma Thurman. Kon ik maar zwaardvechten zoals zij, wow. Maar ik zal het goedmaken: Kingpin. Ook leuk als je niet van bowlen houdt.

Toevallig heb ik Kiss Kiss Bang Bang een paar dagen geleden gedownload en heb ik hem nog niet eerder gezien. Van de week maar eens kijken.

Kramer vs Kramer,
Komt een vrouw bij de dokter
Kiterunner
Zou een mooi rijtje kunnen zijn die niet had misstaan. Alle 3 vond ik ze zeer de moeite waar. De eerste is wat gedateerd, de laatste 2 zijn heel recent. Alle drie zijn ze behoorlijk aangrijpend naar gelang je levenservaring.

Peter

Kramer vs Kramer jaren geleden gezien. Indrukwekkend scheidingsdrama, maar niet een film die ik graag in de herhaling zou willen zien. Dat laatste geldt ook voor Komt een vrouw bij de dokter. Ik vond die film niet zo goed en schreef er deze recensie over.

Kiss Kiss Bang Bang is een echt ondergewaardeerd juweeltje die in mijn menig echt te weinig aandacht heeft gekregen. De dialogen zijn in mijn mening echt briljant en kunnen zich echt meten met het beste werk van Tarantino.

Toch wel opvallend is dat de man achter deze film ook verantwoordelijk is voor de Lethal weapon films .

Komen deze ook in je lijstje voor??

Groeten,

David

Ben inderdaad ook zeer te spreken over Kiss Kiss Bang Bang. Shane Black heeft een lekker gevoel voor humor. Vrijdag doe ik de L, David, en ik ben inderdaad Lethal Weapon aan het overwegen.

Reacties zijn gesloten.