Categorieën
Film

Film A-Z: J

Het is vrijdag dus is het tijd voor mijn tweewekelijkse Film A-Z. Vandaag de letter J, van James Bond. Al zul je geen Bond-films in dit overzicht aantreffen. Die heb ik jarenlang gekeken, maar ben ik zo langzamerhand wel ontgroeid. Wie er even over nadenkt kan zo een aantal filmtitels die met de J beginnen noemen. Jaws, Jackie Brown en The Jazzsinger, bijvoorbeeld. Toch zijn dit niet mijn favoriete J-films. Onderstaande wel.

Jay and Silent Bob Strike Back (Kevin Smith, 2001)
Oké, ik geef toe: dit is niet de beste comedy aller tijden. Dit is zelfs niet de beste comedy van de jaren 0, maar oh, wat moet ik toch iedere keer lachen als Jay en Silent Bob op stap gaan naar Los Angeles om de opnames van een film te stoppen waarin twee stripfiguren de hoofdrolspelen die op hen zijn gebaseerd. Jay en Bob waren altijd bijfiguren in de films van Kevin Smith, maar in deze flick spelen ze – hoe onwaarschijnlijk ook – de hoofdrol. Met een prachtige kleine rol van wijlen George Carlin die als lifter precies weet dat je onderweg je hoofd nooit moet verliezen maar wel hoe je die moet gebruiken om een lift te krijgen. Deze film zuigt geen moment en zou ik iedere dag wel kunnen opzetten op een willekeurige scène. How do you like them apples?

Daarbij weten Jay & Silent Bob precies hoe je met reaguurders op het web moet omgaan.

La Jetee (Chris Marker, 1962)
La Jetee is een erg interessante film van slechts 28 minuten van Chris Marker. De film bestaat volledig uit stilstaande foto’s op een bewegend moment na. Het verhaal was een belangrijke inspiratiebron voor de film Twelve Monkey’s. Een overlevende van WOIII probeert door middel van een wetenschappelijk experiment te communiceren met het verleden en wel via een afbeelding van een jonge vrouw op de startbaan van Orly. Uiteindelijk zal de overlevende getuige zijn van zijn eigen dood. Een prachtig concept dat dus op een bijzondere wijze is ‘verfilmd’.

JFK (Oliver Stone, 1991)
Het is alweer bijna twintig jaar geleden sinds Oliver Stone met zijn visie op de moord op John F. Kennedy kwam. Een ingewikkelde film, of eigenlijk geen film in de traditionele zin des woords maar eerder een collage van archiefbeelden, nagespeelde scènes en filmische technieken, die ik sinds het uitkomen van de film nu een paar keer heb gezien maar toch blijft boeien. De waarheid is zoals je haar monteert.

Juno (Jason Reitman, 2007)


Juno is een schattige film met een origineel verhaal over een zestienjarig meisje dat per ongeluk zwanger wordt. Ze zoekt een stel adoptieouders voor haar ongeboren vrucht. Ellen Page speelt Juno. Ze is een veelzijdige actrice die haar personages natuurgetrouw weet neer te zetten. Eerder schitterde ze al als Kitty Pryde in X-Men 3 en als vleesgeworden castratie-angst voor pedofielen in Hard Candy. (Zie de H van dit Film ABC.) Hou die meid in de gaten, die gaat het nog ver schoppen in Hollywood.

De volgende aflevering van mijn Film A-Z gaat 4 juni online. Over twee weken dus.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

10 reacties op “Film A-Z: J”

Jay & Silent Bob blijft leuk en, mede gezien het feit dat er weinig bijzondere films met de letter J zijn, volkomen terecht dat hij in je lijstje staat. Lekker melig en het maakt niet uit wanneer je in het ‘verhaal’ valt, het is altijd vermakelijk. Afgezien van Jungle Book weet ik verder ook niets met de J. Ja, Jooper – the movie, maar die wordt pas medio 2011 verwacht…

Net als Jooper kan ik me weinig echt goede films voor de geest halen met de letter J. Ik ben aan het zoeken gegaan en Jackie Brown was nog één van de betere.

Hm, mijn J’s zijn ook schaars. Uiteraard zitten daar wel Jaws en Jacob’s Ladder tussen. En misschien ook Jurassic Parc. Vond ik toen en vind ik nog altijd erg gaaf. “Nature finds a way!”

Raak!
The Jacket is briljant en inderdaad, Jesus Christ Superster is zo ontzettend lekker. Die muziek draai ik ook vaak op de aaipot! Super.

@Peter @Menno en @Karin: De j. is inderdaad een lastige letter. Ik vond deze vier films de moeite waard. Jurassic Park vond ik indertijd wel aardig, maar hoef ik nu niet meer te zien. Jarhead staat nog op mijn lijstje van films die ik wil gaan zien. Films met en over Jezus laat ik liever op de plank liggen al heb ik JC Superstar natuurlijk wel gezien.

Ok, ik moet toegeven, ik vond dit niet echt een geweldig lijstje, ik weet dat jee een Mr Shith fan bent dus de vermelding van Jay and Silent Bob Strike Back is je vergeven. en

maarja ik kwam net uit de sneak en dat was weer een but film dus heb ik op jouw aanraden Juno maar neergehaald en gekeken….
Ja het is echt een goeie film, mevrouw Page is veels ste sexy en ik moest er 2x aan denken dat des nachts hard op lachen waarschijnlijk niet net zo leuk is voor de buren. maar helemaal mee eens, Juno is een goeie film.

ik kijk uit naar de volgende verrassing.

Reacties zijn gesloten.