Categorieën
Film

Start opnamen Elfstedentochtfilm De Hel van ’63

Deze week zijn in Letland de opnamen begonnen van de Elfstedentochtfilm De Hel van ’63. Er zal ook gedraaid worden in Lapland en Friesland.
Tussen 23 februari en 27 februari worden de opnames voortgezet in Friesland.
Daarna vertrekken cast en crew voor een maand naar Lapland, waarna nog twee weken, tot half april, in Friesland gefilmd wordt. Vanaf december 2009 is de film in heel Nederland in de bioscoop te zien. Waarschijnlijk niet toevallig viert de Vereniging De Friesche Elf Steden haar 100-jarig bestaan dit jaar. De film wordt geregisseerd door Steven de Jong, bekend van o.a. de Kameleon-films, De Scheepsjongens van Bontekoe en de Snuf de Hond-films. De cast bevat enkele bekende Nederlandse koppen die hun schaatsen uit het vet mogen halen: Cas Janssen, Chris Zegers en ook Cees Geel zal zijn gezicht weer eens op het witte doek laten zien.
Dramatisch schaatsen
Zoals de titel aangeeft, zal de film gaan over de moeilijkste Elfstedentocht aller tijden, die van 1963. Even het verhaaltje in het kort: Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in ’t Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.Echt Hollands, hoor
Eigenlijk is het gek dat het zo lang geduurd heeft dat er een film kwam over de Elfstedentocht. Er vallen immers weinig heroïsche verhalen te vertellen van Nederlandse helden waarbij er niet flink bloed is vergoten. Denk maar aan de door Balkendende geroemde VOC-mentaliteit en films over het verzet uit de Tweede Wereldoorlog hebben we nu ook wel genoeg gezien. Dan maar weer een sportfilm met echte Hollandse ontberingen als weer, sneeuw en ijs.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

3 reacties op “Start opnamen Elfstedentochtfilm De Hel van ’63”

@Aukje: Da’s waar. Misschien vonden ze het pas een goed idee na Al Gores film waarin gewaarschuwd wordt voor het oprukkende water door het vermeende broeikaseffect.

We hebben net de opnames in Hindeloopen gehad.
Jammer, jammer. Verreweg de meeste figuranten-schaatsers waren van boven de 55 jaar. De gemiddelde leeftijd in 1963 was 25 jaar…

Reacties zijn gesloten.