Categorieën
Mike's notities

Concert: Aimee Mann in de Melkweg

Maandagavond 20 oktober was ik samen met L.D. naar het concert van Aimee Mann in de Melkweg. Wie dat is? Luister de soundtrack van Magnolia maar eens.
Aimee Mann was de inspiratiebron voor regisseur Paul Thomas Anderson en hij schreef het script van de film met haar muziek op de achtergrond. Met die soundtrack heb ik al menig troostende uurtjes beleefd. Nu zou ik mezelf niet direct een fan van Mann noemen, maar toen L.D. vroeg of ik mee wilde gaan naar het concert, aarzelde ik niet. Ik was nieuwsgierig naar Aimee Mann live. Autogordels, altijd
Blij dat ik ben gegaan: het was een van de relaxte concerten die ik ooit heb bijgewoond. Mann had het duidelijk naar haar zin en maakte tussen de liedjes door grapjes met het publiek. Zo vertelde ze met een brede grijns dat het nummer ‘Wise Up’ is gebruikt in een Portugese tv-spot om mensen erop te wijzen toch vooral de autogordel om te doen. Ze sloot het nummer dan ook af met de boodschap dat we toch vooral onze autogordels niet moesten vergeten te dragen. Toen halverwege de show de technische staf van de melkweg een microfoon bij het drumstel moest repareren, stond Mann geduldig te wachten samen met het publiek. “No pressure at all….” riep iemand uit het publiek.Toegiften
Mann werd bijgestaan door een driekoppige band die zichtbaar lol in het spelen hadden. De organist leek op het knappe broertje van Herman Brusselmans, terwijl de basgitarist wel wat van een jonge Kees van Kooten weghad. Aan het einde van de show kwamen Mann en haar band nog terug voor een paar warme toegiften, waaronder het verzoeknummer ‘One’ in een relaxte jazzy versie. The Submarines
In het voorprogramma stond de Amerikaanse band The Submarines. Ik had nog nooit iets van deze band gehoord, maar zijn dromerige flowerpowerachtige nummers lagen erg goed in het gehoor. Dus meteen maar een cd’tje gekocht.Nagenieten op YouTube
Vroeger moest je het doen met je herinnering van een concert en de eventueel gekochte cd. Tegenwoordig kun je een dagje later het merendeel van de avond terugvinden op YouTube. Er werd tijdens het concert dan ook ijverig met mobieltjes en andere apparatuur opgenomen. De YouTube-video’s bekijkend besef ik me des te meer wat een meerwaarde het aanwezig zijn in de zaal heeft. Bij een fijn live-optreden zoals gisteravond voel je de warme klanken van Aimees stem in je lijf resoneren. Dat gevoel mis je toch achter de monitor. Aan de andere kant is het wel leuk om nog even digitaal te kunnen nagenieten.Hieronder enkele van de YouTube-video’s:
Save Me:

Red Vines:

31 Today:

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

7 reacties op “Concert: Aimee Mann in de Melkweg”

Ja fijn was het! Zo’n intens verdrietig nummer als Wise Up op die manier afsluiten, erg grappig. Anyhoe, ben nu wel nieuwschierig naar die Portugese autogordel spot, kan je die niet even opzoeken?
Gr. L.D.

@L.D.: Ben ook benieuwd naar de Portugese spot geworden… maar eh, was jij niet de researcher bij beeld en geluid? 🙂

Ik zal strak wel ff online zoeken.

Sterker nog: het scenario van Magnolia is gebouwd op de lyrics van Aimee Mann. Anderson heeft universele menselijke emoties uit haar teksten gedestilleerd en daar personages bij verzonnen die deze emoties moesten vertolken – vandaar sommige zinnen uit haar liedjes letterlijk uitgesproken worden in de film. Bijvoorbeeld Claudia Wilson Gator: ‘Now that I’ve met you, would you object to never seeing me again?’ – uit het nummer ‘Deathly’.

Fijn dat jullie er zo van genoten hebben.
X.

@Natasja (ook wel bekend als de Schone Schrijfster): Ja, mooi als muziek zo’n sterke inspiratie kan zijn voor een film. Magnolia – je wordt er niet vrolijk van, maar een mooie film blijft het. Al heb ik nog steeds moeite met de kikkerregen aan het einde.

Het concert van Aimee Mann was erg fijn. Ze kende haar publiek goed, want ze speelde aardig wat nummers van het Magnolia album. Ze heeft trouwens ook een nummer over Paul Thomas Anderson geschreven. Al ben ik even vergeten hoe die heet.

Reacties zijn gesloten.