Categorieën
Bloggen

Blogdrift en Festival de Beschaving

Het begon een paar maanden nadat ik was begonnen met bloggen: blogdrift. Zin om te bloggen, soms zelfs zonder dat ik echt een onderwerp had om over te schrijven. De behoefte om me te uiten in woorden. Lekker wegtikken op het toetsenbord. In principe kun je overal over bloggen. Dagelijkse bezigheden, een ervaring in de file, een boek dat je hebt gelezen, een film, een fout televisieprogramma, stoppen met roken, vakantieavonturen, je katten, het bloggen zelf…
Blogwaardig
Ik betrap mezelf er vaak op als ik ergens ben, bijvoorbeeld op een festival of een expositie, dat ik me afvraag of het onderwerp blogwaardig is en welke invalshoek ik zal kiezen voor m’n stukje. Soms is het bloggen zelfs aanleiding om ergens heen te gaan: ‘Dat levert wellicht een leuk stukje op..’ En zelfs als het niet mijn intentie is om ergens over te bloggen, dan beginnen bij thuiskomst mijn vingers toch te jeuken. Opeens schiet me een openingszin te binnen, of begint in mijn hoofd een tekst terloops vorm te krijgen. De neiging om alsnog een blogje te posten, is dan vaak niet te onderdrukken. Festival de Beschaving
Vorig weekend bezocht ik met L. Festival de Beschaving. Een alternatief festival dat rondom het terrein van Vredenburg Leidsche Rijn (ja,ja, in Utrecht) plaatsvond. Prima aanleiding voor een stukje zou je denken. Toch besloot ik er op voorhand niets over te schrijven. De wetenschap dat ik geen evenwichtig beeld hoefde te geven van hoe het festival was, werkte bevrijdend. Nu kon ik gewoon terloops het terrein verkennen en weggaan zonder van alles kennisgenomen te hebben.Ik hoef niet met de juiste superlatieven te beschrijven hoe het was om Kate Nash live te zien. (Viel nogal tegen. Niet Nash zelf, maar het geluid in de Rabobank-tent was veel te schel en zodanig slecht afgesteld, dat we na een paar nummers de tent verlieten.) Ook hoef ik mijn teleurstelling over de preview van het GDMW festival niet in woorden uit te drukken. (Deze preview was gesitueerd in de bovenfoyer van Vredenburg. De locatie van de presentatie leek op het laatste moment nog even in elkaar te zijn gezet en maakte geen verzorgde indruk. Een groep stoelen stond gericht op een armzalig podiumpje waarop mensen hun teksten voordroegen of hun liedjes zongen. Op een beamer die te dicht bij de muur stond en daarom niet groter projecteerde dan de gemiddelde televisie, waren de animaties en filmpresentaties te zien.) Maar goed, bloggen over Festival de Beschaving hoeft ook helemaal niet. Anderen hebben het festival al uitvoerig behandeld. Zie bijvoorbeeld deze recensie in OOR, de lovende recensie op NU.nl en dit verslag in de Revu, waarin ook een paar opmerkingen worden gemaakt over de slechte geluidskwaliteit op het festival. Soms best lekker: de blogdrift negeren en anderen het werk laten doen.

Lees ook:

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

7 reacties op “Blogdrift en Festival de Beschaving”

Ik schrijf recensies voor Cultuurpodium, maar als ik een keertje niet hoef omdat er al een recensie is of ik een keer in het buitenland bij een optreden ben (ik was in New York bij Newton Faulkner), dan kijkt het toch anders, meer ontspannen. Heerlijk is dat!

@Aukje: Ja, je gaat toch anders kijken als je er een stuk over moet schrijven. Overigens vind ik films kijken tijdens een persvoorstelling wel heel fijn. Lekker rustig en ontspannen. Geen telefoons die afgaan. Geen pratende mensen. En ik kan ook nog wel glimlachen om collega’s die met een penlampje hun aantekeningen in het donker zitten te schrijven.

Herkenbaar. Ik sleep voor mijn blog altijd mijn fototoestel mee als ik de hond uitlaat. Heel soms spijbel ik en ga lekker zonder tas de straat op. Natuurlijk kom je dan juist grappige dingen tegen, maar toch is het fijn soms niet te hoeven van jezelf.

@Karin r.: Ja, dat stukje heb ik natuurlijk allang gelezen :)> (Zie een van de comments..) 🙂

@Lorcatone: De ironie van het bloggen, nietwaar? Heel herkenbaar.

Dan ga je dit jaar gewoon naar het èchte GDMW Festival Mike!

GDMW Festival biedt grote namen als Hans Teeuwen die zingt onder muzikale begeleiding van onder andere Benjamin Herman en Joost Kroon. Maar ook: Boekenweekgeschenkauteurs J. Bernlef, Renate Dorrestein en Arthur Japin. Als altijd groots in zijn voordracht: Joost Zwagerman. Acteur, schrijver en columnist Herman Koch. Cabaret van Vincent Bijlo. Ellen ten Damme brengt nummers van Ilja Leonard Pfeijffer, die zelf ook aanwezig is. Ook befaamd is de performance van Tommy Wieringa, een graag geziene gast op GDMW Festival. Daarnaast laat Wilfried de Jong een stuk horen uit zijn verhaal ‘De opheffing van Bob’, terwijl hij wordt begeleid door de band van het sportprogramma Holland Sport: OCOBAR. Onlangs nog op Pinkpop, nu op GDMW Festival: de revelatie Moke! Ook zal er muziek zijn van Gabriel Rios, Tahiti Boy & The Palmtree Family en Adem.

Wederom prachtige premières tijdens GDMW Festival! Een uniek filmportret over Abdelkader Benali’s schrijverschap en fascinatie voor hardlopen. Uiteraard omlijst door een optreden van Benali zelf. Ook gaat er een filmportret in première van de winnaar van de Anna Blaman Prijs 2007 Rien Vroegindeweij: Gaandeweg, vergezeld door een optreden van de auteur. Het Scapino Ballet Rotterdam brengt alleen tijdens GDMW Festival Matter for a poem, met medewerking van dichter Daniël Dee. Ook gaat de nieuwe animatiefilm van Sander Alt, naar het gedicht ‘Het noorden is het noorden’ van Maria Barnas, tijdens GDMW Festival in première –gevolgd door een live-optreden van Maria Barnas. John Buijsman laat een preview zien uit zijn nieuwste toneelstuk over Charles Bukowski: BUK. Jeroen Brouwers zou geëerd worden met een filmportret naar aanleiding van de aan hem toegekende Prijs der Nederlandse Letteren. Hij weigerde de prijs, maar de film in opdracht van de Taalunie is er wel gekomen. Niet eerder vertoond: Het filmportret Noli me tangere over Brouwers’ schrijverschap.

http://www.gdmw.nl
+31 (0)10 276 26 26

Download hier het programma van het GDMW Festival 2008

vrijdag 3 en zaterdag 4 oktober, Hele Gebouw, 20:00

Reacties zijn gesloten.