Categorieën
Media

Goede televisie is schaars

En, nog wat leuks op tv gezien de laatste tijd? Oké, als je van sport houdt kom je op de Nederlandse televisie goed aan je trekken deze zomer. Olympische spelen, voetbal weer terug bij de NOS, het kan allemaal niet op. Maar verder? Wanneer heb je voor het laatst een leuk televisieavondje gehad? Lekker kijken, voetjes op de poef, een goede film, weinig/geen reclame… DVD en Download
Ik volg het steeds minder, de Nederlandse televisie. In mijn hart ben ik al geëmigreerd naar het land van dvd en download. Waarom ook een hele week wachten op de volgende aflevering als je op je dvd een heel seizoen in een paar dagen kan kijken? Goede series bieden een boeiende verhaalboog die vaak in een kort tijdsbestek het beste tot zijn recht komt. Iedere aflevering wordt de plot verder ontrafeld, iedere aflevering ontwikkelen de karakters zich verder.Heroes
Maar goed drama is moeilijk te vinden. Het tweede seizoen van Heroes vond ik erg tegenvallen. Het nieuwtje is er kennelijk van af. Er zijn immers ook genoeg superheldenfilms in de bioscoop dit jaar, wat het stiefbroertje op de thuisbuis tot een onnodige toevoeging maakt. Daar komt nog eens bij dat wie een beetje met het genre bekend is, in Heroes vooral clichés in een flets jasje voorbij ziet komen.
Californication
Toch zijn er nog enkele krenten in de verder flauwe pap te vinden. Vanaf 20 oktober begint het tweede seizoen van Californication op de zender Comedy Central. (Het eerste seizoen wordt nu herhaald en is vanaf vier september op dvd te koop.) Californication is een prachtige serie waarin David Duchovny de beroepsschrijver Hank Moody vertolkt. Moody woont in de stad Los Angeles en mist zijn ex (Natascha McElhone) met wie hij een twaalfjarige dochter heeft. Moody wil zijn relatie met zijn ex vernieuwen, maar die is ondertussen verloofd met een stijve hark. Ondertussen verzuipt Moody zijn verdriet in booze & pussy. Deze zwarte comedy is Sex and the City voor mannen. Duchovny kreeg begin dit jaar terecht een Golden Globe voor zijn rol.
DWDD
Ik kijk uit naar een nieuw seizoen De Wereld Draait Door, dat vanaf 1 september weer op de buis is. Een interessant mediaprogramma dat een strakke formule volgt maar desondanks niet verveeld. Vooral de uitzending op de laatste vrijdag van de maand, waarin de media van de afgelopen maand wordt besproken door een panel deskundigen, biedt boeiende discussies. Daarbij is de immer geïnteresseerde presentator Matthijs van Nieuwkerk een zeldzaam juweel van de Nederlandse televisie.
En verder zap ik tegenwoordig meteen naar bovengenoemde lach-zender. Liever strakke stand-uppers dan Hollands drama. Het leven lijkt beter als je actualiteitenprogramma’s links laat liggen. Voor mij even geen liegende politici, Russische politieke provocaties, Amerikaanse presidentsverkiezingen of ander nieuws ‘dat je niet mag missen’. De waan van de dag scan ik wel even online en neem ik voor kennisgeving aan. Winterseizoen
Voor de dvd-speler liggen Buffy seizoen 6 en een reeks My Name is Earl klaar. Wat mij betreft is de komkommertijd allang over. En waar kijk jij naar uit/graag naar? Meer tv:

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

11 reacties op “Goede televisie is schaars”

Hah, ik kijk graag Dalziel&Pascoe. In de zomer hadden ze elke avond een aflevering, daar heb ik erg van genoten. : )
Verder heb ik niet zoveel met de TV , ik weet niet zo goed wat het is (waarschijnlijk mijn computer).

@Emma:Dalziel&Pascoe heb ik ook een aantal jaar gevolgd, meesterlijk goede serie. Sowieso zijn de BBC'ers goede seriemakers.

Zelf zit ik a.s. maandag klaar voor DWDD en America's Next Top Model. Die laatste download ik niet, maar ik wacht gewoon elke week. Bouwt de spanning ook op!

Nou nou, niet zo somber, Mike. Er is écht wel wat leuks op de teevee te vinden, je moet alleen wel door de ongelooflijke hoeveelheid meuk heen hakken. Zo moet je de commerciëlen sowieso al verbannen. Beperk je tot BBC 1 en 2, National Geographic, Discovery en Nederland 1, 2 en 3. Met die zenders kom je er wel, maar dan nog moet je goed kijken.
Ik moet wel toegeven dat ik, sinds ik bij een publieke omroep werk, anders tv ben gaan kijken. Voorheen was ik ook meer van de dvd’s en downloads, nog steeds eigenlijk, maar ik heb wel meer leren waarderen. Logisch, want ik ben er nauw bij betrokken en dan kijk je met een andere insteek. Maar programma’s als Tegenlicht, Toren C, Zomergasten, Klein Holland en Holland Doc (al door waar ik werk? ;)) zijn erg de moeite waard.
En DWDD ja.
Oh, en ik kijk heel erg uit naar Californication seizoen 2!

“Daarbij is de immer geïnteresseerde presentator Matthijs van Nieuwkerk een zeldzaam juweel van de Nederlandse televisie.” HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH….
Een eigengeiler is het.
Het oppijpen van zijn linkse vrinden heeft hij tot kunst verheven. Dat dan weer wel…

Het zal wel gebrekkig van mijn kant zijn. Maar ik vind het af en toe heerlijk om na een dag werken de tv aan te kunnen zetten en even heerlijk hersendodende programma’s te kijken.
En zeker als achtergrondruis terwijl je een gitaar vast hebt ofzo is het uittermate geschikt/

@emma: Ik heb eigenlijk geen Britse Detectives meer gekeken sinds Inspector Morse dood is. Die vond ik vroeger erg leuk.

@anoniem: Weeds… wat was dat ook alweer. Volgens mij heb je het daar eerder over gehad.

@Aukje: America’s top Model, nah, niet helemaal mijn ding denk ik 🙂

@Menno: Ben je niet een klein beetje bevooroordeeld door je werkplek?:). Maar even zonder gekheid: inderdaad, zitten mooie programma’s tussen. Vooral Holland Doc en Tegenlicht, al kijk ik er weinig naar moet ik zeggen.

@Anoniem 2(30 aug): Dus… je bent geen fan van Matthijs van Nieuwkerk.. begrijp ik dat goed? Ruige taal voor iemand die met anoniem zijn commentaar ondertekent.

@Henk: Kijk, daar heb je het al – ik speel geen gitaar. 🙂

Reacties zijn gesloten.