Categorieën
Media Video

Video: Werken in de verkeerstoren van Schiphol

Een luchthaven is een bijzondere plek waar mensen weggaan of terugkomen van avonturen, vakanties en zakenreizen. Achter de gates gaat een industrie schuil van duizenden mensen die dagelijks hun taak vervullen als radertje in een geoliede machine.De werking van die machine heeft me altijd gefascineerd. Vooral de mensen die het luchtverkeer regelen. Wat doen die eigenlijk? Wat komt erbij kijken om vliegtuigen veilig het luchtruim in te sturen en te laten landen?Om een antwoord te vinden op die vragen was ik samen met collega Hester van den Blink op Schiphol om een videoreportage te maken van Jarno Janssen, een recent toegevoegd lid aan de garde der luchtverkeersleiders. De reportage die we maakten geeft een inleidende indruk van wat Janssens werk inhoudt. Luchtverkeersleider is een intensieve baan die je voor het leven kiest. Janssen legt daarom ook uit waarom hij voor deze carrière heeft gekozen. Een vraag die ik aan bijna alle mensen stel die ik interview, daar de motieven van mensen en de keuzes die daaruit voortvloeien veel onthullen over iemands persoonlijkheid. De productie lijdt wel wat onder de primitieve montageset waarop deze is gemaakt, maar ik geloof wel dat de inhoud de vorm weet te overstijgen. De videoreportage is gemaakt als aflevering van de serie Starters in Beeld.

Zie ook: Multimediaal droste-effect en Starters in Beeld: Journalist.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

3 reacties op “Video: Werken in de verkeerstoren van Schiphol”

Hey Mike,
Leuk filmpje, zeg! Erg profi en vooral interessant. Had eerlijk gezegd geen weet van wat dat werk precies inhield.
Kleine tip van een ex-camera student: let op de hoofdruimte (1/4e) als je een pratend hoofd in beeld hebt. Nog belangrijker: de kijkruimte. Deze jongen zat centraal in beeld te praten, terwijl ‘ie iets meer kijkruimte had moeten hebben. Verder perfect gekozen beelden en de montage is prima!

@Menno: Thanx voor de complimenten dude en voor de tips. Ben wel bekend met de regels, maar er is altijd ruimte voor verbetering natuurlijk. Camerawerk van deze productie was ook onderhevig aan soms krappe ruimte om te draaien (zoals op de toren), natuurlijke tegenlicht inval dat gecompenseerd moest worden en een ad hoc draaischema. Was in ieder geval leuk om een keer op de verkeerstoren te staan en de kisten te zien landen. Zo kom je nog eens ergens 🙂

Reacties zijn gesloten.