Categorieën
Boeken Mike's notities

Schrijfblog: Schrijvers zijn asociaal

Terwijl ik de Schone Schrijfster door de lens van mijn camera aankeek en haar scherp stelde, zat zij op de bank in de woonkamer. Zo schreef ze altijd: zij op de bank, de laptop op de salontafel voor haar. Haar debuutroman Bemint eert gij begint was op die plek ook tot stand gekomen. Ik interviewde de Schone Schrijfster over haar nieuwe romanvoor een korte teaservideo op het web. (De video komt binnenkort online, red.)Ze vertelde dat een schrijver zich eigenlijk asociaal moet gedragen om aan het werk te kunnen. ‘Als ik een afspraak heb later op de dag, kom ik daarvoor nooit aan schrijven toe. Ik moet me volledig kunnen concentreren op de tekst. Daar mag niets tussenkomen. Heel slecht voor je sociale leven,’ zei ze. Daarom werkte ze vooral ’s nachts, in de rust en bescherming van de duisternis. Bouwstenen
Logisch dat er bijna niets meer dan korte blogteksten en artikelen uit mijn vingers waren gekomen in de afgelopen jaren. Sinds ik een 9 tot 5-functie vervulde als webredacteur, waren alle grote schrijfplannen blijven liggen. Recent besloot ik daar verandering in te brengen, door Project Manic uit de la te halen. (Zie het eerdere schrijfblog). Toch werkt het voor mij beter om een paar maanden aan een project te kunnen werken en mezelf figuurlijk onder te dompelen in de verhaalwereld die ik beschrijf. De dagelijkse wereld zit de fictie maar in de weg en biedt tegelijkertijd de bouwstenen voor die verhalen. Een paradoxale situatie, ware het niet dat je afzonderen van de wereld het juiste perspectief kan bieden om die bouwstenen op de goede plaats te krijgen en in de juiste vorm te gieten. Schrijvende kroegtijger
Dat geldt overigens niet voor alle schrijvers. Ilja Pfeiffer schrijft bijvoorbeeld in zijn stamkroeg. Daarbij werkt hij aan verschillende teksten tegelijk. Maar goed, hij is dan ook dichter, romancier, essayist, criticus en polemist. Soms vind ik het ook prettig om juist de drukte op te zoeken in een café of eetgelegenheid. Doordat het daar zo rumoerig is, word ik gedwongen mij extra te concentreren op de tekst. Dat kan soms heel goed uitpakken. Al ben ik het meest productief in afzondering, net als de Schone Schrijfster. Veel schrijvers schuilen overigens om aan hun oeuvre te werken. Afzondering gecombineerd met een gedisciplineerd leven. Schrijver Ian Fleming schreef zijn James Bond-boeken altijd volgens een vast stramien: in na het ontbijt schreef hij een paar uur, daarna ging hij snorkelen, lunchen en slapen. Na het middagdutje zat hij achter zijn typemachine tot het diner. Terwijl Fleming bezig was met de eerste versie las hij nooit iets terug. Dat deed hij pas als hij de laatste punt van die versie op papier had gezet. Fleming schreef wel in afzondering: in zijn vakantiehuis Goldeneye op Jamaica, om het koude Engelse winterweer te vermijden. Ieder zijn eigen plek om te schrijven. Ieder zijn eigen plek om te publiceren. In officiële uitgaven, smallpress of interpret. Maar voor het zover is, moeten er heel wat woorden op papier worden gezet. Laat ik de agenda daarom de komende tijd maar zo leeg mogelijk houden.

Vraag: Waar schrijf jij het liefst?
Lees ook het interview met Ilja Pfeiffer over zijn avonturen als vrouw op Second Life.

Meer Schone Schrijfster.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

9 reacties op “Schrijfblog: Schrijvers zijn asociaal”

Als journalist kan ik prima schrijven in een drukke ruimte. Dat zijn dan echter vaak vrij basale nieuwsberichten of blogpostings. Een wat diepgravender verhaal schrijf ik liever in alle rust, thuis achter mijn laptop. Je kunt er dan rustig je gedachten over laten gaan. Aan een stuk aan een afgebakende opdracht werken is inderdaad raadzaam, omdat je dan de ‘flow’ vasthoudt. Sommige boeken zijn echter invuloefeningen (James Bond?), dus dan kun je tussendoor best even gaan snorkelen… 😉

Hahaha, erg leuk stuk, Mike! Mooie openingszin ook – zeker voor filmliefhebbers. Voedsel voor onze innerlijke voyeur. En hoe toepasselijk dat je dit net nu plaatst, nadat die afzondering weer het belangrijkste thema in mijn leven is geworden. Het spanningsveld tussen leven en schrijven, en hoe feit en fictie elkaar in balans moeten houden als je aan een boek werkt: ik heb er net zeven pagina’s schriftelijk nadenkwerk aan gewijd.

Hoef ik nog uit te leggen hoe ik schrijf, na deze woorden? Mwoah. Okay, nog twee toevoegingen dan.
1. Doseer & Focus.
2. ‘Er komt een zeldzame kracht vrij wanneer iemand bereid is samen te vallen met zijn lot.’ [Friedrich Nietzsche]

Ik kijk uit naar het resultaat van onze opnames…

En o ja. Ik heb het stuk ook al getipt op mijn Hyvespagina.

En o ja 2: de link die je naar mijn website hebt geplaatst, doet het niet… [sip]

@Natasja: Linkje is vervangen. Stond een tikfoutje in. (over focus gesproken :)).

Hyves=evil. Maar toch bedankt voor de link 🙂

@Jeroen: Wie weet was het snorkelen wel zijn grootste inspiratiebron :).

@Aukje: Snorkelen staat op mijn verlanglijstje. Maar niet in het zwembad, moet wel in een oceaan zijn waar je wat voorbij ziet zwemmen. Maar niet voor het schrijven trouwens. Ik schrijf liever met droog haar :).

@ Mike: thanks dear! Hijdoetutinderdaadnu. Fijn!
Enneuh… naar Burton geweest hm? Damned dat ik het misliep! Maja, je kan niet alles hebben, en boekvorderingen zijn – zeker in het licht van deze blog – ook wel heel erg fijn natuurlijk…

Nou, daar ging iets mis. Eerst een foutmelding, dus ik nog ’s intikken, en nu staat hij er twee keer! In iets andere bewoordingen dus da’s helemaal stom! En Hyves mag dan wel evil zijn, maar als zoiets daar gebeurt, kan je het tenminste wel zelf weghalen… Mocht je dit net zo suf vinden als ik, schroom dan niet om er eentje weg te halen, lieve Mike! De eerste, denk ik dan, de tweede is correcter geformuleerd.
Trouwens. Ik ga volgende week zondag naar de stripbeurs in Arnhem. Care to join me?

@Natasja: Ik heb de eerste comment voor je weggehaald.

Arnhem is de naam stripbeurs niet waard. Vorig jaar was het vooral leuk omdat Nieuw Gehoer, Merel en JP er waren. Maar voor de strips hoef je er niet te zijn. Misschien dat het dit jaar beter is, maar mijn volgende beursbezoek wordt Haarlem. Ik zit ook beetje krap in mijn tijd de laatste tijd. Kunnen we beter weer eens in Amsterdam afspreken om bij te praten.

Burton zien was erg leuk. (Zoals je al in het verslag hebt gelezen :)). Een groot filmmaker van dichtbij zien is wel iets waar ik vrolijk van word.

Schrijf ze en veel plezier in Arnhem. (Ik neem aan dat Merel B en JP ook aanwezig zullen zijn?)

Reacties zijn gesloten.