Categorieën
Strips

50 jaar Smurfen

De Blauwe Invasie is in aantochtDit jaar bestaan de kleine blauwe wezentjes de Smurfen 50 jaar. Officieel zijn ze pas op 28 oktober jarig, maar het gehele jaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd.
Albert Heijn pikt een smurfje mee met een grote actie, en vrijdag spoelden allemaal witte smurfen aan op het strand. Oorsprong
Volgens Thierry Culliford, de zoon van Peyo, ontstonden de smurfen als volgt: ‘Tijdens een etentje met collega stripauteur André Franquin kon mijn vader zo snel niet op het woord voor zout komen en zei tegen Franquin: “Geef me de smurf even.” De rest van de avond werd besteed aan het verder uitbreiden van deze nieuwe taalvariant. Mijn vader vond het blijkbaar een typisch taaltje voor kleine blauwe mannetjes. De Smurf was geboren.’ (bron: DAG).Tekenfilmserie
De strips van Peyo kende ik wel toen ik klein was, maar ik keek liever naar de tekenfilmserie. Na het douchen ’s avonds nog even grappig en onschuldig vermaak voor het slapen gaan. Ik had een grote verzameling Smurfenpoppetjes en een paddenstoel waarin ik ze bewaarde. Smurfin had ik echter nog nooit gescoord. De mysterieuze zwarte Smurf evenmin.

In tegenstelling tot andere striphelden uit mijn jeugd is de interesse voor de Smurfen niet gebleven. Het liedje van Vader Abraham vind ik nog steeds zwaar irritant, al blijven Peyo’s kinderen een sympathieke creatie. De kans is groot dat er dit jaar inderdaad een zwaar geforceerde hype op gang komt omtrent deze kabouters. Reken maar op een Blauwe Invasie. Dat lijkt me prima, als Pierre Kartner zijn smurf maar houdt. Smurf-in, smurf-uit
Iemand die overigens heel kundig is op het gebied van Smurfen is Donnie Darko. Hoewel het kleine geilneefjes lijken, weet Donnie in een simpele conversatie duidelijk te maken dat die Smurfen helemaal niet met seks bezig zijn. Zonder seksorganen immers geen seks. Maar wat moet je dan de hele dag?Prangende vraag: Hoe smurfvol is jouw leven?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

12 reacties op “50 jaar Smurfen”

ik ben nog steeds liefhebber van de eerste 12 albums..daarna wordt het allemaal wat gezapig. “de smurffuhrer”, “het ei en de smurfen”, “de smurfen en krwakakrwa” en “smurfe koppen en koppige smurfen” blijven wat mij betreft verplichte kost voor de stripliefhebber..

ben trouwens ook benieuwd naar de geplande film met (volgens geruchten) prachtacteur john lithgow als de stem van gargamel :

http://imdb.com/title/tt0472181/

@Hallie: Hee, ik wist niet dat er nog een smurfen tekenfilm aankwam. Ooit wel Johan en Pierewiet en de Toverfluit gezien, maar da’s alweer lang geleden.

@ Mike, die hebben tenminste nog íéts aandoenlijks. Smurfen daarentegen… Je zou maar een enge blauwe vent met enkel een strak, wit broekje aan tegenkomen in een donker steegje !

Typex geeft in 1 van de eerste (en laatste??) Chorizo’s een aardige (en niet minder verontrustende) oplossing voor ’t smurfen-voortplantings-dilemma. In zijn stripverhaal ontdekt de jonge held Cargamel dat de “Smrws” tweeslachtig & zelf-bevruchtend zijn – middels een licht misselijkmakend, parthenogenetisch proces rolt de Smrw z’n staartbolletje uit en steekt dat in ’n spleetje tussen z’n eigen beentjes. Tja, zo kan het ook.

@Merel: :). Ik zie dat je een blogger-profiel hebt aangemaakt. Betekent dit dat de illustrerende Merel B. binnenkort ook de digitale pen oppakt om te gaan bloggen?

Reacties zijn gesloten.