Categorieën
Strips Video

Filmpje: De Illustere Merel Barends

Vaste bezoekers van Mike’s Webs waren haar al een paar keer tegengekomen in verschillende posts. Nu kun je ook via video kennismaken met de Illustere Merel B. Ze vertelt over haar werk als stripmaker, over haar inspiratiebronnen en toekomstdromen.

Eerder verschenen filmpjes:

Binnenkort de video Nieuw Gehoer On Tour: over de stripmakers van Nieuw Gehoer in Turnhout.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “Filmpje: De Illustere Merel Barends”

Leuk filmpje, Mikeman! Merel vertelt leuk en jij monteert leuk. Leuk dus!

Het zijn alleen maar lijntjes op papier, dus ik begrijp niet waar mensen zich zo druk om maken.

Dat vind ik wel heel simplistisch, moet je je dan überhaupt wel ergens druk om maken? Ik heb geen bezwaar tegen deze uitingen, maar dat wil niet zeggen dat er geen maatschappelijke context is om over na te denken. Juist een kunstenaar hoort daar over na te denken en een bewuste keuze te maken. Dat ’s nachts werken herken ik trouwens wel, ik ben ook zelfstandige ;-).

Het “druk maken om” slaat in dit geval op de schandalige veroordeling van Mike Diana, de censuur van de Comic Codes Authority en, ach laten we ’t wat actueler maken, Deense ambassades die bestormd & in de fik gestoken worden. Ik vind ’t volslagen ridicuul om sociale misstanden te koppelen aan al dan niet taboe-doorbrekende, jawel, lijntjes op papier. Waar blijft die felle verontwaardiging als men ’s avonds met het bord op schoot naar het journaal zit te kijken? I mean, come on! Have some perspective, people!

Voorts vind ik helemaal niet dat een kunstenaar in zijn/haar werk maatschappelijk-morele verantwoordelijkheid draagt – de kunstenaar moet helemaal zelf bepalen wat z’n drijfveren zijn om iets te maken. Hij mag best nadenken over een maatschappelijke context, maar de conclusie mag nóóit zijn dat hij vervolgens zelfcensuur gaat plegen.

Reacties zijn gesloten.