Categorieën
Strips

Lekker cosplayen op de eerste editie van Dutch Comic Con

Cosplayers, ik ben er gek op. Mensen die zo gepassioneerd zijn over een bepaalde serie, comics en de personages daarin dat ze zich als die personages gaan verkleden op een Comic Con. De eerste editie van Dutch Comic Con waren ze niet te missen: Batmen, Darth Vaders, Jokers, Deadpools en Ghostbusters… Ze waren overal.

DCC_Darth_vader DCC_rode_ogen_02

Goed, ik geef toe dat ik niet zo thuis ben in anime en manga, dus bij veel kortgerokte meisjes wist ik niet precies wie ze voor moesten stellen, maar wat maakt het uit. Het geheel zag er vrolijk en kleurrijk uit. Bezoekers wilden maar wat graag op de foto met deze aangeklede liefhebbers dus er werd veelvuldig geposeerd.

DCC_harleyquin_02 DCC_harleyquin DCC_gandalf_telefoon

Op Facebook staan op de pagina van Dutch Comic Con oproepjes van Cosplayers of mensen vooral ook die foto’s met hen online willen zetten en taggen. Wat dat betreft heeft het ook wel weer iets narcistisch, net als vloggers die het merendeel van hun video in beeld zijn en niet het evenement dat ze bezoeken. Maar laat ik daar niet over kniesoren, want het is nu eenmaal de tijd dat Narcissus regeert.

Wie vooral met stripbeurzen als die het Stripschap bekend is, stond in het laatste weekend van maart wel even te kijken in de jaarbeurs te Utrecht. Een stripbeurs waar duizenden mensen op afkomen? Ongehoord in Nederland zou je denken. Voor de stand van Strip2000 stond een lange rij voor Kenny Rubenis, de bedenker en tekenaar van de strip Dating for Geeks. Natuurlijk, die strip gaat over de bezoekers van Comic Con, maar toch heel tof dat de albums als warme broodjes over de toonbank gingen. Ook de stripwinkels die aanwezig waren boerden goed gisteren. En niet alleen in het geekdepartment: Robert van der Kroft verkocht ook veel Claire-albums zaterdag.

Geeks voor Kenny. Foto: Aimée de Jongh.
Geeks voor Kenny. Foto: Aimée de Jongh.

Ook bij de stand van the American Book Center liep het storm. Wat dat betreft werd er goede zaken gedaan. Maar vergeet niet dat er achter het prachtige circus van cosplay een geldmachine schuilgaat.

Wie wilde poseren bij de Batmobile of de Delorean uit Back to the Future moest daar 5 euro voor neertellen. Veel mensen kwamen voor de bekende koppen uit de film- en televisiewereld. Voor een handtekening betaal je al snel 30 euro, voor een foto met je held(in) meer.
Zelf hoef ik niet zo nodig op de foto met een acteur van een film of serie. En een handtekeningenjager ben ik nooit geweest. Ook niet als ik stripmakers interview trouwens, wat de belangrijkste reden was voor mijn bezoek aan Dutch Comic Con. Ik had een halfuur met de Britse stripmaker Andrew Wildman. Die heeft Transformers en Spider-Man getekend en heeft nu zijn eerste zelfgeschreven graphic novel uit: Horizon.

DCC_ghostbusters DCC_batmobile_02

DCC_batmobile_01
Alle vette vingers van de bezoekers moeten natuurlijk wel weer van de Batmobile afgepoetst worden.

Helemaal vlekkeloos was de eerste editie niet. Enkele gasten zegden hun komst van tevoren af vanwege verschillende redenen. Dat cancelations werden niet altijd even snel op de site van Dutch Comic Con gecommuniceerd. Ook hoorde ik dat sommige uitgevers die wel graag op de beurs hadden gestaan, geen contact kregen met de organisatie. En het was erg druk. Die hal met stripwinkels kon je op sommige momenten niet doorkomen. Het leek de Kalverstraat wel op zaterdag. Ook zou de Comic Con wat panels en dat soort dingen kunnen gebruiken. Er waren wel Q&A’s met de acteurs, maar een paar leuke thematische panels over comics of televisieseries zouden goed passen in het programma.

Toch ben ik als stripjournalist erg blij met de komst van Dutch Comic Con. Komen we dan eindelijk van het stoffige imago met strips in bananendozen af? De toekomst ziet er positief en vol cosplayers uit.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

7 reacties op “Lekker cosplayen op de eerste editie van Dutch Comic Con”

En geen springkussen en kinderhoek, stond wel op de plattegrond. Hebben zelf maar rondgerend in de vooral lege hal en elkaar met starwars ballonnen op het hoofd proberen te slaan. Ook het programmeren van een redelijk volwassen film was wat ongelukkig, op de stripbeurs in Breda bleven mamma en de kinderen bij de film zitten kijken en konden de pappa’s op hun gemak even rondneuzen. Gelukkig hebben ze zich toch weten te vermaken.

Ik vond het verder een geslaagde con, net even anders dan de gangbare stripbeurs, mede door de grote toestroom van COS players. Genoeg te beleven, zondag was het minder druk heb ik van horen zeggen.

@Daan: persoonlijk vind ik het wel fijn dat ze zich niet richten op kleine kinderen. Ik stoor me al jaren aan ‘en ook schmink voor de kinderen’ op stripbeurzen zoals die van het Stripschap. Comic Cons zijn toch vooral voor tieners en ouder. Maar wel stom dat het op de plattegrond stond aangegeven en niet aanwezig was.

Is lastig als je als ouder een tiener en kleiner kind hebt die je toch graag mee neemt, kinderen die met mij mee waren dit weekend(niet mijn eigen) waren meer dan onder de indruk, starwars en batman fan, die heeft een hele leuke dag gehad.

Ligt ook aan de organisator zelf natuurlijk, als een groot deel zelf kinderen heeft zullen ze daar ook eerder rekening mee houden. Het was ook niet voor niets gratis tot 11(?) jaar. Wat mij betreft zou de con ook langer open mogen in de avond.

Toch ‘leuk’ om te lezen op de pagina van Joseph Gatt dat hij tot op heden zijn geld nog niet heeft ontvangen en dat de organisatie – te weten Ivan Lok en Romy Overdorp – zeer slecht bereikbaar zijn (zeg maar helemaal niet). Klaarblijkelijk zitten Jut en Jul nu in New York, lekker vakantie te houden van het geld van DCC. Om nog maar te zwijgen van het feit dat er naast meneer Gatt nog minstens drie andere acteurs zijn die én hun geld niet hebben én zeer onbehoorlijk zijn behandeld.
Oh, is iedereen er ook van op de hoogte dat meneertje Ivan Lok al sinds november mensen geen producten meer levert uit zijn webwinkel Comic Toys? En dat mensen hun geld ook niet terugkrijgen? En maar blijven roepen dat mensen niet zo moeten zeuren. Word toch eens wakker allemaal!

Reacties zijn gesloten.