Categorieën
Spidey's web Strips

Spidey’s web: Wanneer ben je te oud voor een Spider-Man-T-shirt?

Er waren vijf rijen voor de garderobe en ik koos natuurlijk de dame achter de balie die het traagste was. De rij rechts van mij schoot veel meer op, maar wellicht kwam dat omdat er een Joker luidruchtig stond te schreeuwen. Zelfs een imitator Joker kan er bedreigend uitzien. Een Joker tegenkomen, dat kun je op Dutch Comic Con verwachten. Of een Joker of twaalf. Ik keek naar opgemaakte jongen van, denk ik, in de twintig met zijn witte make-up en roodgestifte lippen. Jack Nicholson was hij niet, maar hij ging wel volledig in zijn rol op.

Tof dat mensen zo van bepaalde personages kunnen houden dat ze als die personages rondlopen. Daar heb ik bewondering voor. Comic Con is natuurlijk bij uitstek de plek om als cosplayer helemaal los te gaan. (Ik zie weinig cosplayers in de supermarkt cornflakes uitzoeken, om maar wat te noemen.) Ik zou het alleen zelf nooit doen.

spider-man zwart kostuumVoor de gelegenheid had ik wel mijn Spider-Man-T-shirt aangedaan. Na mijn afstuderen kreeg ik van Paul het zwarte T-shirt met daarop de witte spin van Spider-Mans zwarte kostuum,  of Venoms kostuum als je die prefereert. We zijn inmiddels 12 jaar verder maar door het ding voorzichtig met een wolwasprogramma te wassen, ziet hij er nog redelijk uit. Goed, het witte vlak bevat wat scheurtjes, maar dat heb je al snel bij dat soort T-shirts.

Spider-Man-lezing tijdens KLIK! 2014. Foto: Corneel de Wilde
Spider-Man-lezing tijdens KLIK! 2014. Foto: Corneel de Wilde

Al sinds ik 8 jaar oud ben, is Spider-Man mijn favoriete stripfiguur. Ik heb daarom ook een paar Spidey-shirts in de kast hangen. Ook van andere Marvel-helden trouwens, en enkele andere stripfiguren. Dat soort T-shirts draag ik vaak als op pad ga als stripjournalist. Het is een beetje mijn uniform. Tenminste, tot voorkort was dat zo. De laatste tijd draag ik steeds meer gewone overhemden als ik als stripjournalist op pad ga. Het zwarte Spider-Man-shirt draag ik wel altijd als ik een lezing over Spider-Man geef, dus Comic Con leek me een geschikt moment. Niet in de laatste plaats omdat Andrew Wildman, die ik vandaag ging interviewen, ook wat Spider-Man-comics heeft getekend.

Toen ik echter aan de beurt was bij de garderobebalie en mijn jas uitdeed, voelde ik me opeens heel zelfbewust. Een man van 37 in een Spider-Man-T-shirt. Natuurlijk kan dat nog wel, denk ik, zeker op een evenement als Comic Con waar je over de cosplayers en fanboys en –girls struikelt. Maar toch voelde het niet goed. Het dragen van het shirt voelde niet oprecht, alsof ik me voordeed als iemand die ik niet was.

Ik ben geen cosplayer en Comic Con is meer deels mijn scene: ik hou van comics, maar hoef niet zonodig (B)-acteurs en actrices te ontmoeten of een originele tekening van een stripmaker te hebben. Overigens kan ik er wel van genieten als ik anderen zo in die cultuur zie opgaan, vooral wat cosplayers betreft.

Hoewel, toen ik nog op de Stripdagen kwam, liep daar altijd een man in een gebreide Spider-Man trui rond. Die trui zag er uit als het rood-blauwe kostuum van Spider-Man. Ik heb altijd vermoed dat zijn moeder die voor hem heeft gebreid. Het zag er tof uit, maar naarmate de man ouder werd, leek die trui minder goed bij hem te passen.

Ik ben als professional met strips bezig en heb dus van een hobby werk gemaakt. Fijn werk. Ik vind het heerlijk om stripmakers en filmmakers te interviewen over hun kunst. Dit werk verrijkt mijn leven aanzienlijk en biedt me een kans om op plekken te komen waar maar een beperkt publiek wordt toegelaten. Maar dat hoeft natuurlijk niet in een strip-T-shirt.

Illustratie: Rich Butler. Uit: PPSSM #107.
Illustratie: Rich Butler. Uit: PPSSM #107.

Misschien ben ik veranderd? Nog steeds liefhebber, maar meer verborgen? In plaats van een T-shirt met stripfiguren te dragen, draag ik mijn liefhebberij onder mijn kleren, als een superheld die zijn kostuum onder zijn dagelijkse kloffie draagt? Je kunt je identiteit tonen door je kledingkeuze. Dat zie je heel duidelijk bij punks en goths. In Hoorn had je jarenlang een winkel die gothic-kleding verkocht. Ik heb het altijd grappig gevonden dat je in één winkel een nieuwe identiteit kon aanschaffen. Je gaat er als hipster in, je komt er als volledig gothic uit, als je wilt. Een uurtje shoppen maakt een wereld van verschil.

Misschien ben ik juist zelfverzekerder geworden in wie ik ben en wat ik doe, zodat ik niet meer de behoefte voel dit middels mijn kleding duidelijk te maken. Dat laatste lijkt me beter te passen. Mijn acties maken duidelijk wie en wat ik ben. Ik hou van strips, comics en ik zal altijd Spider-Man-fan zijn. Ik hoef daar geen uniform meer bij te dragen. Neemt niet weg dat een ieder die zich wel lekker voelt in dat soort T-shirts of in een gebreide Spider-Man-trui die dingen gewoon lekker moet blijven dragen natuurlijk.

Hoe dan ook. Een half uur later was ik druk met mijn werk bezig en vergeten wat ik überhaupt aan had getrokken die dag. Toen ik ’s avonds thuiskwam, trok ik mijn Spider-Man-shirt uit en gooide deze in de was. Wie weet wanneer en of ik hem nog aantrek. Misschien heeft hij na jaren trouwe dienst wel wat rust verdiend.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

18 reacties op “Spidey’s web: Wanneer ben je te oud voor een Spider-Man-T-shirt?”

Ik draag nog haast dagelijks een strip t-shirt, mijn vrouw vind het maar niets. Op de con wel gekeken naar nieuwe shirts, maar vond ze allemaal toch iets te prijzig en mijn drang om een shirt te dragen is minder dan voorheen, vroeger had ik wel 25 euro voor zo’n shirt over gehad. Maar vandaag de dag vind ik het enkel leuk als ik per toeval een shirt voor een hele leuke prijs tegenkom, een superman en simpson t-shirt voor een tientje bij de C&A bijvoorbeeld, heeft waarschijnlijk ook met ouder worden te maken 🙂

Ik wilde op de con mijn Akira shirt aan doen, vooral omdat ik het destijds een heel tof shirt vond, full print en groen, mijn lievelings kleur, maar ik had hem al erg lang in de kast liggen en even snel wassen was er niet meer bij. volgende keer weer, maar het is een fragiel shirt geworden en waarschijnlijk komt hij dus pas weer uit de kast voor de volgende stripbeurs.

Ik liep er als John Cleese “ministry of silly walks” rond,,wie? zegt de jeugd ☺,
Maar heerlijk toch om iedereen ,nouja veel mensen zo verkleed te zien gaan,dik-dun-oud-jong wees jezelf zeg ik ,,op naar de volgende comic con. En wees even eerlijk vergelijk de bezoekersaantallen eens met de stripbeurzen van de laatste tijd,en dan zwijg ik maarover de “look” van de standaard stripbeurs bezoeker

Ik heb je helaas niet gezien… Ben benieuwd naar hoe je outfit eruit zag. “En wees even eerlijk vergelijk de bezoekersaantallen eens met de stripbeurzen van de laatste tijd,en dan zwijg ik maarover de “look” van de standaard stripbeurs bezoeker ” @Hans: Even voor de duidelijkheid: ik ben niet tegen de Comic Con nog tegen cosplayers. http://www.michaelminneboo.nl/2015/03/lekker-cosplayen-op-de-eerste-editie-van-dutch-comic-con/ Vond het verder ook een mooie belofte voor de toekomst. Wat ik hierboven beschrijf is puur een intern conflict.

Cosplayers in de supermarkt kun je vinden bij William Wray. Deze indrukwekkende schilder heeft als zijlijn naast zijn seriousere werk een serie schilderijen gemaakt over mensen die voor hun geld als superheld verkleed in Hollywood rondlopen. hij schildert ze terwijl ze een sigaretje roken, moe tegen de muur itten of even met elkaar praten (twee Supermannen in gesprek). Zijn Captain America in the waiting room of an hospital is schitterend. UIteraard verkopen deze doeken beter dan zijn normale (die het ook goed doen). Je vindt hem op Facebook.

Als ik zo je stuk lees, is het – je spideyshirt – meer een metafoor voor een persoonlijke verandering ten op zichte van hoe je nu met comics en strips omgaat en bezig bent. Je hebt al vaker aangegeven dat hoe groot je “liefde” voor Spider-Man ook is de huidige reeks is niet meer “jouw” Spider-Man.
Ik herken dat wel met mijn liefde voor XM en Wolverine. Toen ik de comics en het beleid van Marvel niet meer 100% aanvoelde en leuk vond kocht ik minder merchandise en trok ik ook minder mijn shirts en dergelijke aan ( ja ik had ook een XM adresboek, etui, wallet en noem maar op! )
En ik merk het ook met de GotG film en de revival van de comic, daar ben ik weer zo laaiend enthousiast over dat ik weer als een gek spulletjes ervan koop! Nu nog de ulieme Groot shirt vinden!
Dus ik denk niet dat het met leeftijd of schaamte te maken heeft dat je geen shirts meer draagt.

@Lores: Dat is een interessante gedachte. Toch gaat die niet helemaal voor mij op. Het is waar dat ik me moeilijk kan vinden in de huidige Spider-Man-verhalen, wat vooral te maken heeft met, de in mijn ogen, onkunde van schrijver Dan Slott en slecht redactioneel beleid van Marvel. Als ik echter aan Peter Parker/Spider-Man denk, denk ik aan hoe ik hem al jaren ken. Niet aan de versie die we nu voorgeschoteld krijgen. In mijn hoofd en hart is dat Peter Parker, dus om die reden zou ik nog steeds ’trots’ zo’n T-shirt kunnen dragen. Nee, ik denk dat reden echt is zoals ik die hier boven beschreven heb: “isschien ben ik juist zelfverzekerder geworden in wie ik ben en wat ik doe, zodat ik niet meer de behoefte voel dit middels mijn kleding duidelijk te maken. Dat laatste lijkt me beter te passen. Mijn acties maken duidelijk wie en wat ik ben. Ik hou van strips, comics en ik zal altijd Spider-Man-fan zijn. Ik hoef daar geen uniform meer bij te dragen.”

Ik heb juist hoe meer ik me zelfverzekerder voelde over mijn “comicgekte” hoe meer ik durfde dat uit te dragen. Niet dat ik me schaamde, maar ik liep er ook niet mee te koop…! 😉 🙂
Toch moet ik ook toegeven dat ik op mijn leeftijd (!) niet gauw die leuke schattige mangakleding zal aantrekken. Ik denk dat het meer common sense is dan dat ik me zou schamen ofzo. 😉 😀

@Lores: Voor mij is het ook geen kwestie van me ervoor schamen. Dat zou ook een beetje gek zijn tussen al die stripnerds en cosplayers op Comic Con. Het dragen van het shirt voelde niet oprecht, alsof ik me voordeed als iemand die ik niet was. Dat is het meer. Maar leeftijd speelt denk ik ook een rol. Net zoals je aangeeft: bepaalde mangakleding draag je ook niet meer omdat het niet meer bij je leeftijd past. Ik denk niet dat dat schaamte is, maar gewoon: het voelt niet goed meer. Het past niet meer bij je.

BTW ik hoop dat het geen spam is maar als je goedkope superhelden- en popkultuurkleding wilt dan koop je die gewoon bij de Primark! Stukken goedkoper dan die je op beurzen of in stripwinkels kan kopen.

Stukken goedkoper maar kwalitatief ook heel veel minder. Daarnaast natuurlijk eeuwig zonde om niet je lokale comic/stripretailers te supporten die ook T-shirts en andere merchandise in hun collectie hebben. 😉

@Melvin Zeker is het spul daar niet zo van goede kwaliteit ( alhoewel 100% katoen is 100& katoen! 😉 ) De mooiste koop en bestel ik bij de kwaliteitsdealer/comicshop. Die vind je dan ook niet bij de Primark. Maar die met Marvel logo, Wolverine en dergelijke en om gewoon vaak te dragen ( in de zomer ) en te wassen koop ik daar. 😉

Een echto cosplayer maakt zelf zijn kostuum, dus altijd op maat! Voor ironman zijn er genoeg eenvoudige instructies te vinden, desnoods gewoon van karton, printen, knippen, plakken en schilderen 🙂

Reacties zijn gesloten.