Categorieën
Daily Webhead Strips Video

Daily Webhead Video: Stripliefde in Glasgow

Tijdens mijn vakantie door Schotland was vooral Glasgow een fijne verrassing. Ik had niet gedacht dat die stad zoveel cultuur zou bieden en zo’n levendige stripscène zou bevatten.

Er zijn een paar goede stripwinkels in de stad, waaronder een Forbidden Planet waar enthousiast personeel werkt.

Ook is een zogenaamde Geek Retreat: een kelder waar je gratis strips kunt lezen als je een drankje besteld. Er is een barretje waar je van alles kunt halen: koffie, thee en frisdrank. Ook zijn er comics te koop. De kelder staat vol met tafeltjes waar de geeks kunnen zitten lezen, tekenen of Magic the Gathering spelen. Dat gebeurde op de middag dat Linda en ik de retreat bezochten. Tussen al dat jonge grut voelde ik me twintig jaar te oud, maar het idee van de Geek Retreat staat me zeker aan.

Volgens mij is dit dé oplossing voor Nederlandse stripwinkels waar het niet zo goed mee gaat. Men moet er weer voor zorgen dat de stripwinkel een ontmoetingsplaats wordt voor jeugdige lezers en nerds. Een plek waar je strips kunt kopen, met andere liefhebbers notities kunt uitwisselen en eventueel koffie kunt drinken. Een plek waar boekpresentaties, lezingen en andere evenementen plaatsvinden, zoals 24 Hour Comic Book Day.

De toegang tot de Geek Retreat is een gang met een trap naar beneden. Deze is volgeplakt met allerlei stripplaatjes en pagina’s uit strips. Perfect behang voor een stripliefhebber als ik.

geekretreat_glasgow

Op de laatste ochtend, een uur voordat de trein naar Oban vertrok, bezochten we nog even het stripevent The Big Glasgow Comic Page. Op dit maandelijkse evenement verkoopt lokaal talent zijn waar: smallpressboekjes, superhelden in glas in lood, gympen met Spider-Man of Batman erop, T-shirts en tekeningen van Amerikaanse superhelden. Ik kocht er op de gok The Steamin’ Headmaster van schrijver P.R.D. Differ en tekenaar Gav Boyle en No More Heroes van het team Gordon McLean en Caio Oliveira. Deze professioneel uitziende comic is de winnaar van de Sicba Comic Book Awards 2012. Ik sprak even kort met de schrijver die met plezier vertelde dat hij binnenkort voor een echte stripuitgeverij aan de slag zou gaan, al wilde hij nog niet zeggen welke.

Ik weet zeker dat ik nog eens terug ga naar Glasgow om meer stripgeluk te ervaren.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

7 reacties op “Daily Webhead Video: Stripliefde in Glasgow”

@Marco: Thanx! Die opnames op het stripevenement heb ik echt heel snel moeten draaien, want er stond een trein op ons te wachten. Ik heb wel de oorspronkelijke audio weg moeten halen, want ze draaide erg harde rock daar.

Mooie sfeerimpressie. Schotland is zeker mooi, Ben er lang geleden een keer geweest. De comicshop die ze daar ( Aberdeen ) hadden was helaas dicht. Maar de Highlands, scones met clotted cream en de woeste zee 😉 maakten veel goed en comics heb ik thuis ook! Over Glasgow gesproken ik raad je het stripduo Metaphrog aan (Als je hen al niet kent 🙂 )
https://en.wikipedia.org/wiki/Metaphrog

Ik ben dol op Schotland, zou er zo willen wonen. Het werk van Metaphrog ken ik volgens mij nog niet, dus bedankt voor de tip. Wat spreekt jou zou in hun werk aan?

Onze eerste stop in Schotland was Glasgow. Wat een verrassend leuke stad is vol met DIY-cultuur en een bloeiende stripscene. Al was de binnenkomer wat minder.
Linda en ik verbleven in het Charlies Rennie Mackintosh Hotel, vernoemd naar de beroemde architect en ontwerper die veel gebouwen in Glasgow heeft vormgegeven, waaronder het bekende gebouw van de kunstacademie dat enkele weken voor onze komst flinke brandschade had opgelopen.
Er zat gelukkig geen brandschade in het hotel waar we verbleven, maar wel zag ik bij inspectie van de kamer dat de prullenbak nog vol zat met het afval van de vorige kamerbewoners. Inclusief gebruikte condooms. Bah!
Het is algemeen bekend dat mensen zich in hotels helemaal suf neuken en dat relatief veel meer doen dan thuis, want in hotelkamers ben je anoniem. Niemand weet wie die meid is die bij het klaarkomen het hele hotel wakker gilt.
Bedden kraken anoniem.
Als je ‘s avonds je hotelbedje in duikt, wil je echter niet stil staan bij de hoeveelheid zaad en lichaamsvocht die verspild is op de lakens waar je jezelf tussen vlijt. Daarom ging ik naar de receptie om de receptioniste erop te wijzen dat de schoonmaakster een steekje had laten vallen.
Er zat een vrouw van in de vijftig met blonde geperoxideerde krullend in het hokje van de receptie.
‘Euh, pardon. We zijn zojuist aangekomen, maar tot mijn schrik heeft de schoonmaker vergeten de prullenbak te legen. Er zitten nog gebruikte condooms in van de mensen die voor ons in de kamer zijn verbleven.’
De vrouw schrok zichtbaar. ‘Ojee. Wat vervelend. Wilt u een andere kamer?’
‘Nee, hoor dat is niet nodig. De kamer is verder prima, maar ik zou het waarderen als iemand de prullenbak even kan legen. Gebruikte condooms hebben iets… droevigs, vind ik. Ik word er melancholisch van.’
‘Je kunt het ook van de andere kant bekijken, ze hebben tenminste een leuke avond gehad. Bijzonder als je je bedenkt dat het een 84-jarige stel was,’ zei de receptioniste.
Het kwartje moest even bij me vallen maar toen schoten we allebei in de lach. De receptioniste had met haar grapje op een perfecte manier het ijs gebroken en de spanning om met een onbekende over seks te praten, doen wegvloeien. Toen we die middag terugkwamen waren de sporen van uitspattingen inderdaad verdwenen. De receptionist was echter wel vergeten om een nieuwe vuilniszak in de prullenbak te stoppen. Lastig, waar moest ik onze gebruikte condooms straks laten?

Lees ook:Terug uit SchotlandRood Gras in EdinburghCocaïnecondooms voor Vaticaan onderscheptSeks met de MajesteitDaily Webhead Video: Stripliefde in Glasgow

Kan het moeilijk omschrijven wat ik zo mooi vind aan Metaphrog’s werk. Het is voor alle leeftijden en Louis is eigenlijk voor kinderen, maar er zit ook een gelaagheid in voor volwassenen ( net zoals bij elke goede strips.comics ) Verder komen de creators ontzetten sympathiek over. Ik heb ze een tijdje gevolgd op mijn oude Twitter account en ze waren ook erg benaderbaar. 🙂
Hier een linkje naar hun eigen YT kanaal:
https://www.youtube.com/user/metaphrog

[…] Na mijn bezoek aan de Geek Retreat in Glasgow deze zomer, geloof ik steeds meer dat het organiseren van dit soort speciale events, lezingen, boekprestenaties en andere bijeenkomsten in de stripwinkel, een goede aanjager kunnen zijn om weer nieuwe fans de winkel in te krijgen. Stripwinkels moeten een plek zijn waar stripliefhebbers en stripnieuwsgierigen terecht kunnen en zich thuis voelen. […]

Reacties zijn gesloten.