Categorieën
Strips

Nieuwe Spider-Man is zwart en van Latijns-Amerikaanse afkomst

Dinsdag maakte Marvel bekend dat de nieuwe Spider-Man in het ultimate universum Miles Morales wordt.

Het nieuws werd als eerste gebracht in de krant USA Today.

Peter Parker stierf in het Ultimate-universum in Ultimate Spider-Man #160.
De nieuwe Spider-Man is Miles Morales. Hij is een halfbloed: hij is half zwart en van Latijns-Amerikaanse afkomst.

Axel Alonso, Marvels editor in chief, zei er het volgende over:
“When the opportunity arose to create a new Spider-Man, we knew it had to be a character that represents the diversity—in background and experience—of the twenty-first century. Miles is a character who not only follows in the tradition of relatable characters like Peter Parker, but also shows why he’s a new, unique kind of Spider-Man—and worthy of that name.”

Het nieuwe webhoofd doet zijn intrede in Ultimate Comics Fallout #4 die 3 augustus verschijnt. In September komt Ultimate Spider-Man #1 uit, geschreven door Brian Michael Bendis en getekend door Sara Pichelli. In dit deel wordt de oorsprong van Morales uit de doeken gedaan.

Miles Morales is de nieuwe Ultimate Spider-Man.

Het thema blijft overigens gewoon dat grote krachten met grote verantwoordelijkheden gepaard gaan. Bendis vertelt dat ze met een personage van een andere achtergrond deze thema’s op een nieuwe manier kunnen benaderen. Ik ben wel benieuwd naar deze nieuwe weg.

Niets aan de hand dus zou je denken. Veel stripfans denken daar echter anders over, meldt de site Comic Book Resources. Er werd online vurig gedebatteerd over deze kwestie.

Volgens de site is het balletje voor een gekleurde Spider-Man gaan rollen, toen een jaar geleden journalist en stripscenarist Marc Bernardin opperde waarom het webhoofd in de Spider-Man reboot niet door een zwarte acteur gespeeld kon worden.
Acteur en grappenmaker Donald Glover raakte hierdoor geïnspireerd om een online campagne te starten om auditie voor de film te kunnen doen. Zoals we allemaal weten is de keuze uiteindelijk gevallen op de blanke acteur Andrew Garfield. Toch gaf Bendis in een artikel in de krant USA Today aan dat Glover hem inspireerde om met Miles Morales als de nieuwe Spider-Man te komen.

Stan Lee, de geestelijk vader van het webhoofd, heeft ooit gezegd dat de aantrekkingskracht van dit stripfiguur  zit in het feit dat iedereen achter het masker kan zitten. Iedere tiener, van welk ras ook, kan daarom fantaseren dat hij Spider-Man is.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

2 reacties op “Nieuwe Spider-Man is zwart en van Latijns-Amerikaanse afkomst”

Reacties zijn gesloten.