Categorieën
Bloggen Film

De Zondagmorgen op Mike’s Webs – afl. 101

Goedemorgen! Terwijl ik de slaap nog even uit mijn ogen wrijf en de geuren van het eerste kopje koffie mijn neusgaten strelen, schrijf ik deze nieuwe aflevering van de Zondagmorgen op Mike’s Webs vanaf de de Stripdagen in Houten.Dit keer met een overzicht van opvallende posts op andere weblogs. Laten we maar even bij EeuwigWeekend.nl beginnen. Koekje erbij?Menno Kooistra recenseerde de comedy Tropic Thunder die sinds 25 september in de bioscoop draait. Kooistra maakt duidelijk dat de makers een geslaagde parodie op Apocalypse Now hebben gemaakt:

“Tropic Thunder is geslaagd. In al z’n vormen en uitingen. Eén van de leukste films van het jaar. Ga ‘m wel kijken nadat je Apocalypse Now hebt gezien. Niet alleen is ‘ie dan vele malen leuker, je hebt gewoon een groot leeg gat in je culturele opvoeding als je deze film nog niet gezien hebt.”

Ik heb er in ieder geval zin in gekregen. Die gaat op de ‘must see’-lijst. Skullfuck
Over recensies gesproken: Gerard Sombroek heeft zijn grote teleurstelling over de Star Wars-game The Force Unleashed online gesteld in een uitvoerige recensie. En Merel Barends die ook ergens hier op de Stripdagen rondloopt, verdiepte zich in de Skullfuck van Damien Hirst. Kleine Japanse vrouwen
Frommel heeft zijn voorliefde voor rockende kleine Japanse dames laatst weer kunnen bevredigen tijdens een optreden in Swaf van Spookey. Bij zijn post zit ook een video’tje over deze grappige, doch onverstaanbare verschijning. De NL-filmwereld
Deze week voerde Jules van den Steenhoven, de voorzitter van de Netherland Society of Cinematographers, een stevig pleidooi voor veranderingen in de Nederlandse filmwereld. Hij schreef:

“Deze minister [Plasterk] wil talent en drama van hoge kwaliteit. De filmsector kan dit zeker bieden, maar daar is wel een ander en beter filmklimaat voor nodig. Dat begint met meer producties, eenvoudiger besluitvorming en een beter beheer van auteursrechten. Natuurlijk kost dat geld. Misschien wel twee, drie keer zoveel. Maar met een filmbranche die, als één van de weinige in de kunstensector alleen al aan BTW meer opbrengsten genereert dan ontvangt, is het te rechtvaardigen dat een minister daadwerkelijk de bereidheid toont de financiering van deze bedrijfstak te herzien. Zeker als hij de ambities koestert aan het eind van zijn periode het podium in Utrecht te willen verruilen voor dat in Cannes.”

Tja, de Nederlandse film. Met het Nederlands Filmfestival in Utrecht is er weer even aandacht voor. Toch worden de meeste films gewoon gekeken op het kleine scherm en niet in de bioscoop. Wanneer heb jij voor het laatst een kaartje gekocht voor een heuse Nederlandse film? Minister Plasterk mag dan grote ambities hebben, de geldkraan voor kunstsubsidies heeft toch ernstige doorstroomproblemen de laatste tijd.Louis Hartlooper Prijs voor de filmjournalistiek
Overigens won André Waardenburg, filmjournalist en hoofdredacteur van het filmblad Skrien, dit weekend de Louis Hartlooper prijs voor de filmjournalistiek 2008.
Uit het juryrapport: “Uit zijn enthousiasmerende artikelen spreekt een aanstekelijke liefde voor films uit de meest uiteenlopende genres. Mede door zijn grote kennis van de filmgeschiedenis weet André Waardenburg zijn publicaties in een zinvolle en waardevolle context te plaatsen.”Maar genoeg gepraat over blogjes en de Nederlandse film. Tijd voor de zondag van de Stripdagen!

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

Één reactie op “De Zondagmorgen op Mike’s Webs – afl. 101”

Reacties zijn gesloten.