Categorieën
Strips

Wasco krijgt Stripschapprijs 2020

Wasco krijgt dit jaar de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. Hieronder het persbericht van het Stripschap.

Wasco. Foto: Michael Minneboo

Door de Stripschapprijs 2020 toe te kennen aan Wasco wil de Commissie voor de Stripschapprijzen laten zien dat het medium strip zeer breed is. Dat naast verhalen vertellen, strips ook écht de negende kunst zijn. Wasco staat de laatste jaren in de spotlights vanwege een grote hoeveelheid pinguïns. Wasco is één van de opvallendste stripmakers van de afgelopen jaren.

In zijn vijfendertigjarige carrière is deze artist’s artist uitgegroeid tot één van de vaandeldragers van het moderne striptekenen.
Een lichting die midden jaren negentig opkwam. Door zijn werk voor gerenommeerde bladen als VPRO Gids, Vrij Nederland en het MUG Magazine, via de Peanuts (van Charles Schulz) parodie ‘Apenootjes’ in Zone 5300 tot stripverhalen als Tuitel en Phiwi, Philip & George, Wanda Scott en Dotty Wervelwind heeft hij een geheel eigen wereld geschapen. Soms naïef, soms gelaagd, maar altijd goed voor een vaste schare fans die de weg naar zijn werk moeiteloos weet te vinden.

Wasco kan dan ook internationaal befaamde stripmakers als Chris Ware, Daniel Clowes en Peter Kuper tot zijn fans rekenen en zij doen spreekwoordelijk een moord voor zijn publicaties. Doordat hij afstudeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam slaat hij een brug tussen strips en beeldende kunst. Zijn liefde voor beide kunstuitingen is groot, wat zijn visie en stijl volkomen uniek maakt. Met Het Tuitel complex uit 2015 heeft hij menig criticaster en liefhebber van het beeldverhaal overtuigd, waardoor de commissie niet om zijn werk heen kon. Koppel zijn fascinatie voor pinguïns, vakmanschap, eigengereidheid en expositiedrang aan dit werk en de keuze voor de Stripschapprijs 2020 is gemaakt.

Deze verfrissende keuze is niet alleen gebaseerd op zijn stijlvastheid en de ontwikkeling die hij door de jaren heen heeft gemaakt als stripmaker, maar ook en vooral voor het initiëren van het gloednieuwe stripblad Aline, dat dankzij een succesvolle crowdfunding- actie het levenslicht heeft gezien. Hierin verenigt Wasco niet alleen werk van jong en nieuw talent maar ook werk van internationale stripmakers, die het verdienen aan een groot publiek getoond te worden.

Kortom: Wasco is de winnaar van de Stripschapprijs 2020.

Nu ben ik zelf een fan van Wasco’s werk dus gun ik hem de prijs van harte. Een tijd geleden interviewde ik Wasco voor de VPRO Gids en maakten we meteen een vlog samen:

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.