Categorieën
Juniorpress Spidey's web Strips

Newsprint Spider-Man


Een afbeelding uit Spektakulaire Spider-Man 111 getekend door Todd McFarlane. Ik vind de compositie heel spannend in deze tekening. Spider-Man op de voorgrond die een diagonale lijn vormt. Die vorm wordt versterkt doordat Spider-Man zijn hoofd naar links houdt, terwijl de Prowler juist naar rechts kijkt.

Het rood van zijn kostuum dat contrasteert met het paars van Prowler. Dit alles maakt dat de twee lichamen te samen twee contrasterende vlakken in het beeld vormen. Zo maakt McFarlane van een dialoogscène toch een dynamisch beeld.

Het blijft leuk om comics te lezen die op newsprint papier zijn gedrukt. Dat geldt onder meer voor de oude Juniorpress comics. Op modern glad papier komen de inktlijnen weliswaar mooier uit, maar daarop zijn de kleuren weer veel feller en is het contrast van het beeld eigenlijk te hoog. Dat komt omdat men er toentertijd rekening mee hield dat het pulpachtige papier de inkt deels zou opzuigen, waardoor de kleuren minder fel werden op papier. Dat zuigeffect heb je niet bij modern gladpapier en bij dito druktechnieken. Daarom zien de kleuren er in herdrukken er dus veel feller uit.

Het probleem bij newsprint is dan weer wel dat de kleur rood vaak door vloeit, en dus zie je vlekken in de zwarte vlakken.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.