Categorieën
Bloggen Media

Ruzie met Instagram

Eigenlijk zegt de foto die ik plaatste op Instagram deze week mijn verhaal al grotendeels:

Sinds een tijdje krijg ik telkens een melding van Instagram dat ik posts van anderen niet mag liken. Sterker nog: die actie wordt als illegaal aangeduid door het online platform. Om de een of andere reden denkt Insta dat ik een Russische bot heb ingeschakeld om mijn bereik te vergroten. Tenminste, dat vermoed ik. Daarom werd me dwingend verzocht om mijn wachtwoord te veranderen, want die had ik uitgeleend aan de Russen.

Prima.

Maar twee dagen later begint al het gezeur weer van voren af aan. Ik mag niet meer liken en kan zelfs niet eens meer op mijn eigen posts reageren.

Misschien komt het omdat ik al een heel lange tijd via mijn computer posts op IG plaats. Dat is lekker handig, want ik plaats vooral beeldmateriaal uit strips en screenshots uit films. Gewoon omdat dat die leuk zijn en ik als geek graag toffe dingen met de mensen deel.

Maar dat is niet te doen als je dat met je mobiel wilt doen, want dan moet je eerst die plaatjes op je mobiel zetten en dan weer uploaden naar IG, en vervolgens je teksten tikken op je mobiel.

Dat kan veel makkelijker, namelijk door Safari op de Mac te gebruiken. Daarna bij button ONTWIKKEL, de gebruikersagent te zetten op IPHONE-stand of IPAD en dan kun je afbeeldingen vanaf je harde schijf posten op IG.

Misschien dat IG dat vervelend vindt, maar waarom dan nu deze blokkade en niet zes maanden eerder?

Sommige mensen denken dat ik geblokkeerd word omdat ik soms illustraties plaats waar wat bloot op te zien is, maar waarom communiceert Insta dat niet gewoon? Als iets tegen de richtlijnen is kan IG die post weghalen en je dat laten weten.

Eerder vermoed ik dat een detectieprogrammaatje op hol is geslagen. Even googlen levert meer slachtoffers van dit programmaatje op. Allemaal mensen die ongeveer dezelfde klachten noemen.

Weet je, ik lig er niet wakker van. Instagram is een afdeling van Fakebook: het online platform dat ik voor verschillende redenen verafschuw. Je mag op hun feestje komen maar alleen als je bereid bent je aan alle kinderachtige huisregels te houden. En dan nog stelen ze je allerlei informatie van je. Niet mijn soort feestje.

Mijn afscheid van IG was dan ook onvermijdelijk, al had ik niet gedacht dat dit moment nu al zou aanbreken. Het is niet erg.

Ik heb dit blog nog en mijn YouTube-kanaal om met mensen te communiceren. Prima platforms om mijn ideeën te verkondigen en een dialoog met anderen aan te gaan. Natuurlijk ben ik bij YouTube ook aan bepaalde voorwaarden verbonden, maar dat gaat vooralsnog prima. En hier op mijn site kan ik zo’n beetje alles kwijt wat ik wil.

Mijn bereik wordt weliswaar kleiner nu ik allang niet meer op Fakebook en dus ook niet meer op Instagram publiceer. De vraag of dit erg is, beantwoord ik met een ‘nee’. Wat levert het feit dat je stripplaatjes van anderen plaats eigenlijk op voor jezelf? Promoot ik daarmee mijn kennis als journalist gespecialiseerd in beeldcultuur? Doen mijn artikelen dat niet veel beter?

Daarbij: van likes kan ik niet leven, wel van de artikelen die ik in opdracht schrijf. En mochten mensen me willen ‘volgen’, dan zijn mijn uitingen op deze site en YouTube zo gevonden.

Tot slot: er komt vast wel een mooi alternatief voor Fakebook en Instagram. Eentje waar we wellicht een klein maandelijks bedrag voor neertellen zodat onze gegevens niet verhandeld worden. Vergeet niet dat iedere like die je plaatst vooral informatie verschaft aan de adverteerders van IG. Die hebben er eigenlijk meer aan dan degene aan wie je eigenlijk denkt je like te geven.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

12 reacties op “Ruzie met Instagram”

Hey Michael, ik vind het een heel raar verhaal. Waarom zou Instagram jou blocken als je gewoon onschuldige plaatjes post? Je geeft zelfs credit. En bloot in getekende kunst mag gewoon op Instagram. Dus dat kan het allemaal niet zijn. De enige reden die ik kan bedenken is dat je gereport wordt. En meerdere malen. Wie je aangeeft weet ik niet. Kan iemand van marvel zijn of gewoon een troll. Maar iets anders kan ik niet bedenken…
Wel jammer dat je wegbent!

Ja precies, bloot mag gewoon, daarom denk ik ook niet dat dit het probleem is. Misschien word ik getrolled zoals je zegt.

Maar weet je, het is allemaal niet zo’n probleem hoor. Ik vind het sowieso vervelend om met partijen als Insta en Fakebook te moeten werken als het niet echt hoeft. Is het nu voor een opdrachtgever, dan vind ik het allemaal niet erg om door die hoepeltjes te springen, maar gewoon voor de lol dingen online zetten moet wel leuk blijven.

Ik vond het altijd leuk om de posts van anderen te zien op Insta en zelf vond ik het leuk om die stripplaatjes te delen… Maar het was natuurlijk ook een beetje bezigheidstherapie en dat kan ik ook op andere manieren vinden. Daarom wilde ik hier ook niet echt een big deal van maken, maar voelde toch de behoefte om te communiceren op Insta en hier waarom ik niet meer reageer als mensen me taggen bijvoorbeeld. En waarom ik dingen niet meer like, zodat ze weten wat er aan de hand is. Ik hoop dat we binnenkort een nieuw platform krijgen dat niet eigendom is van een abject bedrijf als fakebook oid.

Hoi Michael, als ik via mijn pc een like geef op IG krijg ik de melding: ‘Actie geblokkeerd. Deze actie is geblokkeerd. Probeer het later opnieuw. We blokkeren bepaalde inhoud en acties om onze community te beschermen. Laat het ons weten als je denkt dat we een fout hebben gemaakt.’
Dan heb ik de mogelijkheid om te klikken op: ‘Een probleem rapporteren’ en ‘OK’
Klikken op probleem rapporteren los het niet op.
Maar goed, ik weet je te vinden.

Ja precies. Dat krijg ik dus ook vaak. En daarna is het ook voorgekomen dat ze willen dat ik mijn wachtwoord verander. Een probleem rapporteren helpt inderdaad niet.
Overigens krijg ik dezelfde melding ook in de app op mijn mobiel, wat me weer doet twijfelen of het wel iets met de desktop te maken heeft.
Hoe lang heb jij hier al last van?

Wat vooral bloedirritant is is dat het onmogelijk is om iemand van Insta of FB te spreken die je het probleem kan uitleggen. Een hele dikke fok joe voor de klant is dat. Jou boeit het niet (veel), maar je zal er maar van afhankelijk zijn…

Ben ik met je eens: het is ook superirritant. Natuurlijk zit het me ook dwars, maar ik vind het vooral tekenend voor hoe Fakebook en Instagram en dat soort bedrijven er eigenlijk in staan. Waarschijnlijk krijg je pas de klantenservice te pakken als je aandeelhouder bent bij het bedrijf. Ondanks alle promopraatjes van Zuckerberg dat hij mensen bij elkaar wil brengen zijn de gebruikers gewoon een melkkoe voor fakebook etc.

Als je het objectief en zakelijk/economisch bekijkt zijn wij ook niet eens de klant. De klant dat is de adverteerder, wij zijn het product, de melkkoe. En als de meerderheid van de gebruikers dat prima vindt hoeft Facebook niets te veranderen…

Klopt. Van de week schoot me deze gedachte daarover te binnen. Als mensen massaal geloven dat ze Facebook en Instagram nodig hebben om zichzelf of hun product te vergroten of omdat ze denken dat dit de beste manier is om contact te onderhouden met mensen, dan gaan ze dus massaal gebruik maken van dit platform. Het gevolg daarvan is dat geloof daardoor waar wordt, want iedereen zin er op en aangezien ze vrijwel nergens anders meer te vinden zijn, zijn de gebruikers dus ook afhankelijk geworden van fakebook. Met andere woorden: het is een self fulfilling prophecy. Hoe breek je de macht van Fakebook en Instagram? Niet meer geloven in het sprookje dat je ze nodig hebt. Want als mensen dat geloof loslaten en fakebook verlaten, is het dus ook niet meer noodzakelijk om te hebben.

Overigens kan ik via de App wel weer reageren en liken, merk ik. Maar via een desktop browser, niet meer. Dat is erg jammer, want reacties tikken op een pc is vele malen makkelijker dan via een mobieltje. Ik denk dat Instagram heel erg graag wil dat je alleen maar je mobiel gebruikt omdat je een addblocker via je een browser aan kan hebben staan en je al die ‘mooie’ advertenties dan niet ziet.

“Prima platforms om mijn ideeën te verkondigen”

Waarom blijft deze zin bij mij hangen. 🙂
Ah, je relatie met de apps van mijnheer Zuckerberg is bekend. Het is zoals je zelf aanhaalt, het is een feestje met hun huisregels. Mijn eerste account waar ik mijn Playmo-dio’s op plaatste kreeg ook een waarschuwing destijds. Blijkbaar namen mensen aanstoot aan de religieuze topics. Dan is de fun er wat af. Gelukkig heb ik een andere account.
Waar we dan in verschillen is dat ik steeds originele content plaats. Tegen je winkel uiteraard, maar ik like gekopieerde art niet.

“Waar we dan in verschillen is dat ik steeds originele content plaats. Tegen je winkel uiteraard, maar ik like gekopieerde art niet.” Daar ben je helemaal vrij in natuurlijk. Ik plaatste stripplaatjes vooral om het geluk van het beeldverhaal met anderen te delen. Laten zien wat er al allemaal voor moois is gemaakt en uitkomt. De selectie is origineel, de content niet.

Overigens vind ik het stom dat mensen bezwaar maakten tegen je foto’s. Ik kon ze altijd erg waarderen en vind eigenlijk: als de kunst je niet bevalt, kijk er dan niet naar, maar ga het niet laten censureren.

Reacties zijn gesloten.